Taiji qigong in the Healing Tao

Taiji qigong is een taiji vorm waarbij de nadruk ligt op het interne 'werk' van taiji, op de structuur en de circulatie van energie.

De vorm bestaat uit dertien bewegingen die in de vier windrichtingen (helend voor de organen) en naar links en rechts (brengt evenwicht tussen twee hersenhelften en de linker- en rechterkant van het lichaam) wordt uitgevoerd. Het is een taiji van het hart, waarbij grote nadruk wordt gelegd op de innerlijke vreugde en het plezier waarmee je de taiji uitvoert. Vaak beginnen we de taiji met de innerlijke glimlach om het innerlijk gewaarwording, het voelen, de sensitiviteit voor de energie en de ontspanning te bevorderen.

Taiji qigong neemt in het Healing Tao systeem een centrale plaats in tussen de qigongs en de meditaties. Het is dan ook een geweldige manier om de samenhang tussen de meditaties en de qigong te ervaren om alles wat we hiervan in de basiscursus en de Fusiemeditaties hebben geleerd in beweging om te zetten en daardoor makkelijker in je dagelijks leven te integreren.

De bedoeling van veel qigong oefeningen wordt hierdoor opeens veel duidelijker, met name de omhels de boom houding, het aarden, het versterken van de bekkenbodem en de perineumkracht, het losmaken en sterk en soepel maken van de ruggegraat en de psoasspieren en de lichaamsstructuur om maar een paar onderdelen te noemen.

En ook veel onderdelen van de meditaties krijgen meer betekenis en verdiepen zich als je ze in de beweging van de Taiji leert voor te zetten, bijvoorbeeld de circulatie van de energie door de kringloop, de glimlach en de klanken, het opbouwen van de dantiankracht, de seksuele kung fu en de bottenademhaling.

Je zal merken dat alles wat je zittend en staande langzaam onder de knie begint te krijgen (bijvoorbeeld de circulatie van de energie, de dantiankracht, de ontspanning, de lichaamsstructuur, het aarden, de open liezen, het zinken van de borstkas) weer moeilijk wordt als je het in de beweging probeert door te zetten. Als dit eenmaal kan, is het heel gemakkelijk om dit alles in je dagelijks leven te integreren (bijvoorbeeld heel simpel in je manier van lopen, of in je omgang met problemen en met mensen).

Een goed voorbeeld van de samenhang tussen de qigong en de meditatie vormt de relatie tussen je fysieke en je emotionele, mentale gesteldheid. Als je emotioneel instabiel bent, ben je fysiek ook instabiel, omdat je centrum dan hoog in je borst zit. De helende klanken en de innerlijke glimlach brengen je emotioneel in evenwicht en je geest tot rust, waardoor je centrum lager in je lichaam in de dantian komt te liggen. Hierdoor kan je aarden en verkrijg je je fysieke stabiliteit.

Door de meditaties versterken we ook de sensitiviteit voor de energie en de geestkracht (yi-kracht) waarmee we de energie tijdens de taiji kunnen aantrekken, verzamelen en door het lichaam circuleren. Als je geest afgeleid en verstrooid is, als je beweegt zonder geconcentreerde aandacht/geestkracht, als je emotioneel instabiel bent, kan je de energie niet bewust door je lichaam sturen en circuleren.

Sensitiviteit voor de energie en de geestkracht die de energie aantrekt en stuurt geven de inhoud aan de taiji vorm. Uiteindelijk ga je je hierdoor als een eenheid van lichaam, energie en geest bewegen.

Als aandachtspunten onderscheiden we de dantianvorm, de yin/yang innerlijke glimlach vorm, de healing vorm, de huid- en bottenademhalingvorm en tot slot de gentegreerde structuurvorm om daarna als een eenheid met de dao te bewegen


Voor meer informatie:

Healing Tao Holland, telefoon: (020) 6204970,

Terug naar de startpagina