De Geuzenbuurt Info Pagina:

E-mail: mail2geuzenbuurt

.....................

Klik op Geuzenschild voor het PhotoAlbum...........Klik voor de agenda op de link.bewonersGeuzenbuurt.

inder Vakantie Avonturen Hilversum nu ook in Buurthuis De Geus!: KVAH!!
Kennismaking met de nieuwe wijkagent voor de geusenbuurt :Han Ulderink
Buurt Nieuws krant Geusenbuurt van februari 2006 : Buurtnieuws

Bewonersgroep GEUZENBUURT Deze bewonersgroep is ontstaan doordat er in de buurt klachten waren over het hard rijden, parkeeroverlast en onvrede over 't ontbreken van groene plekken. Het Geusgebied omvat ca. 900 woningen. Een actieve kerngroep, die bestaat uit buurtbewoners die vrijwillig bepaalde verbeteringen in hun buurt willen verwezenlijken.,bereidt de reguliere bewonersvergaderingen voor, stelt de agenda op en verspreid de post en Nieuwsbrieven. Deze kerngroep wordt in hun acties ondersteund door de achterban. Tijdens het 100-jarig Jubileum, 1905-2005 van de Geuzenbuurt, zijn er diverse activiteiten: op zaterdagavond 21 mei een Filmavond en op zaterdag 25 juni een groot BuurtFeest! De bewonersgroep komt iedere 3 maanden in wijkcentrum de Geus bijelkaar Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ed Bakker, tel: 7721776

Artikel uit de Gooi en Eemlander maandag 11 april 2005.

Speurtocht naar verdwenen zaken in jarige Geuzenbuurt

HILVERSUM - De speurtocht die gistermiddag werd gehouden in het kader van honderd jaar Geuzenbuurt, heeft bij de deelnemers veel enthousiasme teweeg gebracht.
Het liep niet storm in buurthuis De Geus, waar ook een fototentoonstelling was, maar de mensen die meeliepen waren vervuld van nostalgische gevoelens. De feestcommissie had als thema de verdwenen bedrijvigheid gekozen. Jan van Essen, die al bijna veertig jaar buurtbewoner is, had met behulp van archieven en Kamer van Koophandel zestig winkels, kroegen en bedrijven weten op te sporen aan de Geuzenweg, Hoge Larenseweg, Leeghwaterstraat en Huygensstraat. En gistermiddag bleek dat hij er ondanks het vele speurwerk nog wat gemist had.

Vooral Lini (59), Jan (67) en Kees (65) Hulsman waren helemaal verguld met de wandeling. Zus en broers komen al twintig jaar niet meer in de buurt, omdat hun ouders in de jaren tachtig naar een verzorgingshuis gingen. Maar met behulp van de bordjes van Jan van Essen werden herinneringen, zelfs van voor de oorlog, opgehaald. Over de Geuzenschool (nu buurthuis de Geus) met de inscriptie 'Laat de kinderkens tot mij komen' en het plein, bakker Bolle en slijterij 't Haantje. ,,Daar kwamen wij niet, hoor", zegt Lini Hulsman. ,,Wij waren heel arm en dronken thuis niet."

Een foto van de kapper bracht vooral veel beroering. Kapper Veldman ('Veldmuis noemde wij die man') was een markante figuur aan de Geuzenweg. Bij hem in de winkel lagen de blaadjes van 'De Lach'. Met soldaten en dames met forse billen en borsten, vertelt Lini vrolijk. Het verhaal werd nog completer toen tijdens de wandeling de zoon van de kapper (bewoner van nr. 23, links naast de moskee) net met zijn vrouw naar buiten kwam. De man blijkt in een van de weinige vrijstaande huizen van de straat te wonen (uit 1900). Het leidde tot vrolijke taferelen. De familie Hulsman vond zoveel terug van vroeger dat het kleine stukje Geuzenweg, richting het spoor, al meer dan driekwartier in beslag nam.

Van de wandeling is gistermiddag een film gemaakt. Film en interviews met bewoners (van wie sommige in de Geuzenbuurt geboren zijn) worden vertoond op de volgende jubileumbijeenkomst op 21 mei. Ten slotte wordt op 25 juni met een groot slotfeest op straat voor het laatst stilgestaan bij de historische mijlpaal

maandag 11 april 2005

Artikel uit de Gooi en Eemlander vrijdag 3 juni 2005.

Zeventig jaar verknocht aan de Geuzenbuurt

"Ik heb gewoon helemaal nooit behoefte gehad om ergens anders te wonen", lacht Riek Baams. De tachtigjarige Hilversumse van Amsterdamse komaf woont al zeventig jaar in de Geuzenbuurt, twee jaar in de Huygensstraat en daarna op Geuzenweg 205, in een hoekhuis uit 1904.
"Ik ben verknocht aan Hilversum; Amsterdam zegt me eigenlijk helemaal niks."

De buurt viert dit jaar het eeuwfeest en Riek feest mee. Ze is niet de langst wonende van de buurt, weet ze. 'Jopie' van slager Trommel is al 73 jaar geboren en getogen Geuzenbuurtse. Maar er is geen rivaliteit. De vrouwen gaan als goede buren met elkaar om.

Van de viering van het honderdjarig bestaan vond ze vooral de fototentoonstelling in het buurthuis leuk. "Alleen jammer dat er zo weinig klassenfoto's waren van mijn oude school (de school met den bijbel die in het gebouw van buurthuis De Geus was gevestigd)."

De Geuzenweg is gewoon een prima plek om te wonen, zegt Riek. "Een oud stukje Hilversum. Misschien niet het mooiste plekje, maar de sfeer van vroeger is er nog goed bewaard gebleven. We lopen elkaar hier niet zomaar voorbij. Altijd groeten we of maken we een praatje. Ook met de nieuwkomers, trouwens."

Ze verhuisde ooit met haar gescheiden moeder en haar vier jaar oudere broer naar Hilversum. Ze heeft in de Koningsstraat gewoond (op de plek van het KRO-gebouw) en ook in de Radiostraat. "Die huizen waren niet zo oud als dit. Groentenwinkel Van Velzen was hier vroeger, voordat die verhuisde naar de Leeuwenstraat.

Mijn moeder kende deze straat nog van vroeger. Haar vader dacht dat deze huizen hier niet zo lang zouden staan omdat het 'revolutiebouw' was. Maar ze staan er nog steeds." Er zijn minder muggen dan vroeger toen je de hei nog rook die aan de andere kant van de Johannes Geradtsweg begon, zegt ze.

"Toen wij op de Geuzenweg kwamen, was er geen douche en geen wc. We gingen naar de 'plee' in de keuken. Dat mocht natuurlijk niet meer vanwege de hygiëne. Later is er een toilet op de plaats van de bedstee gekomen, onder de trap. Daar heeft mijn opa nog geslapen toen hij bij ons woonde."

Huurboekje
Ze kan zich eigenlijk niet meer herinneren wanneer zij zelf huurster van haar huis is geworden. Haar moeder is zeker al veertig jaar dood. "Maar ik heb het oude huurboekje nog. Ze betaalde vijf gulden in de week. Ik betaal nu 250 euro per maand. "

Er is in die tijd wel verbouwd. Drie kamertjes zijn er boven. "Maar de muren zijn van board met een behangetje erover heen."
Riek Baams maakt niet de indruk dat ze het heel jammer vindt dat de winkels uit de straat zijn verdwenen. De dagelijkse boodschappen komen nu bij Super de Boer vandaan. En ze noemt zichzelf 'een echt marktmens'.

Wekelijks fietst ze haar tochtje naar het Langgewenst. Eenzelfde gangetje maakt ze al zeventig jaar naar het centrum langs de mooie etalage van de chocoladewinkel aan de spoorzijde van de Geuzenweg.

"De Hema was er al en net voor de oorlog kwam Vroom en Dreesmann er ook bij. Toch is het hier altijd een dorp gebleven. Ze doen ontzettend hun best om van Hilversum een stad te maken, maar dat lukt ze niet." Wel jammer vindt Riek dat er zo veel ouds is verdwenen waardoor Hilversum in haar ogen achteruit is gegaan. Niet dat ze er persoonlijk echt mee zit.

"Ik heb veel kennissen en oud-collega's (ze speelde ooit mandoline in het Vrij- en Blij-ensemble van NCRV's Wessel Dekker en was 23 jaar handwerkonderwijzeres op Hilversumse, Bussumse en Naardense scholen, red.), maar dat komt juist omdat ik nooit getrouwd ben geweest."

De laatste activiteit rondom honderd jaar Geuzenbuurt is een daverend slotfeest op zaterdag 25 juni. Een definitief programma is nog niet bekend, maar de straten zullen op die dag plaats bieden aan een poffertjeskraam, een oudhollands café, spelletjes van vroeger en suikerspinnen. Met een huifkar kunnen tochtjes door de buurt gemaakt worden. Tot die tijd is in buurthuis De Geus nog de fototentoonstelling te zien.

De Geuzenweg is gewoon een prima plek om te wonen, zegt Riek Baams.

k heb veel vertrouwen in deze buurt’

Geuzenbuurt viert gezellig eeuwfeest rond buurthuis

 

 

 

HILVERSUM – De Geuzenbuurt bestaat honderd jaar en dat is een mooie reden voor een feestje. Zaterdag werd het eeuwfeest gevierd in en rond buurthuis De Geus aan de Geuzenweg. Voor de jonge bewoners waren er kinderactiviteiten, oudere bewoners konden een reis terug in de tijd maken bij de film 100 jaar Geuzenbuurt. Verschillende feestgangers wilden best even hun impressie op de buurt geven. ,,Weg? Hier uit de Geus? Dan moet ik er uitgedragen worden."

 

door Marije Onderwaater

Rineke Nieman woont al ruim twintig jaar in de Leeghwaterstraat en zit in de organisatie van het eeuwfeest. Zij vindt de Geuzenbuurt heel sociaal. ,,We hebben hier toch een beetje een buurtgevoel. Er wordt altijd wel gegroet op straat. Ik denk ook dat er genoeg zorg voor elkaar is. Dat ervaar ik hier wel."

Jonge gezinnen

De Geuzenbuurt heeft de afgelopen jaren een redelijke verandering ondergaan. Van een wijk die niet altijd goed bekend stond, is het een buurt geworden waar jonge gezinnen met kinderen en tweeverdieners graag een huis kopen. Noorman kent de vooroordelen over de wijk nog wel. ,,Ik ken mensen tegen wie werd gezegd dat ze maar beter niet door deze buurt konden lopen." Dat is nu niet meer het geval. Toch kan Noorman wel een minpunt van de wijk noemen. ,,Er zijn veel huisjesmelkers en dat is jammer."

Ans Horst woont al vijftig jaar op de Geuzenweg. Zij had een halve eeuw geleden geen goede indruk van de straat. ,,Ik zat op een bovenwoning en ik kon hier een huis krijgen. Toen ik hier kwam zei ik: ‘in die rotstraat wil ik niet wonen.’ Dat veranderde toen m’n huisje klaar was." Horst ziet veel verschil met vroeger. ,,Natuurlijk is het veranderd. De kinderen kunnen niet meer buiten spelen. En het tweerichtingsverkeer is het ergste. Vroeger was het hier eenrichtingsverkeer. Ook zijn er nu veel jongelui komen wonen, die allemaal werken. Er is dus minder contact met de mensen dan vroeger."

Uitgedragen

Al vijftien jaar doet Horst vrijwilligerswerk in buurtcentrum De Geus. ,,Op donderdagmiddag kook ik voor ouderen. Het is echt een gezellige ploeg van mensen die hier komen. Het contact met de mensen is erg leuk. En we zoeken nog vrijwilligers voor de donderdagochtend." Ze heeft het goed naar haar zin op de Geuzenweg. Aan verhuizen denkt Horst dan ook geen seconde. ,,Weg? Hier uit de Geus? Dan moet ik er uitgedragen worden."

Eddie Bakker kwam acht jaar geleden noodgedwongen op de Geuzenweg te wonen. ,,Ik had een huurhuis op het Slachthuisplein, maar dat werd gesloopt. Toen kon ik kiezen tussen huren of kopen. Een kennis woonde hier en zo kwam ik hier terecht." Toen hij hier pas woonde, zag Bakker veel verschil met zijn oude wijk. ,,Waar ik vandaan kwam was het een echte volksbuurt, mensen zaten in hun voortuintjes. Hier vond ik het in het begin heel terughoudend. Maar naarmate ik hier woon, valt het best wel mee. Ik ga hier niet meer weg."

Anita de Graaf woont sinds vier jaar in de Leeghwaterstraat. Zij roemt vooral het sociale aspect van de Geuzenbuurt. ,,Ik vind het een gezellige buurt met veel jonge mensen. Daarnaast voelt ze zich veilig in haar wijk. ,,Ik durf m’n fiets hier open te laten staan. Dat is in veel buurten niet het geval. Ik heb veel vertrouwen in deze buurt."

Bron;Gooi en Eembode

Schoonmaak op het terrein van CONNEXXION: Schoonmaak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

//-->