ANNOUNCEMENTS 2006-2008

November 28, 2008

Today our special, adorable, beautiful stallion with the sweetest disposition in the world:

  Libertymeres Velvet Buckeroo
aka
BOB

  passed his license test at the NMPRS (Dutch Horse Studbook) with a First Premium!

  We are so proud at him!


14 augustus 2008

Uit: Levende Have


Hobbyfokker Amerikaanse minipaarden streeft naar perfectie

Veulens socialiseren in de

achtertuin


Sinds Angelique van Nederpelt haar hart heeft verpand aan het Amerikaanse minipaard, streeft ze naar perfectie. Welzijn en gezondheid staan daarbij voorop. De veulens groeien samen met de merries op in de achtertuin, temidden van mensen, eenden, kippen, konijnen en de hond. "Dat is goed voor de socialisatie".

door Jinke Hesterman

"Onze merrie Cover Girl heeft ons weer niet in de steek gelaten. Ze is bevallen van een prachtig hengstje, genaamd SSF Sleights Navajo Warrior. Het is het eerste veulen van onze vosbonte hengst Glenns General Patton zoon, WF Pattons Sleight of Hand. In Amerika is de kruising Patton x Buckeroo één van de meest gewilde. En ook dit veulen bewijst dat het werkelijk een succesformule is".

Angelique van Nederpelt, eigenaresse van Silver Spring Farm in Rockanje, weet het op haar website goed te brengen. In de achtertuin, waar merrie Cover Girl en veulen Navajo elkaar gezelschap houden, blijkt dat ze geen woord teveel heeft gebruikt. Het aandoenlijke kleine paardje met krullen in de staart eist direct alle aandacht op. Verfijnde bouw, lange benen, lange nek, goede houding, prima beweging - het veulen voldoet geheel aan de verwachtingen. "Ik wil een perfect paardje zonder gebreken", zegt Van Nederpelt. "Een paardje dat mooi beweegt."

Op Silver Spring Farm heeft Van Nederpelt het na tien jaar helemaal voor elkaar. Het merendeel van de merries en hengsten is afkomstig uit Amerika. Daar vandaan haalde ze in de loop der jaren uitsluitend topdieren. Dat was lastig genoeg, want het aanbod is groot en lang niet altijd van even goede kwaliteit. De Amerikanen nemen het niet zo nauw met exterieur en beenstand, heeft ze ervaren "Het is een industrie daar. Er gaat zoveel geld in om. De tanden zijn soms bijgevijld om een onder- of bovenbeet te verdoezelen. De belangen zijn heel groot".

Van Nederpelt - door schade en schande wijs geworden -koopt bij een beperkt aantal fokkers. Zo víel haar oog op Cover Girl, een merrie met een goede afstamming. Haar vader Little Kings Buck by Buck was in 2001 in zijn categorie nationaal kampioen. Zelf beleefde Cover Girl met haar mooie rechte benen, goede gangen, fraai uitgebalanceerde lichaam, sprekende hoofdje, kleine oortjes en grote ogen, in Amerika een prachtige showcarrière en heeft ze vele kampioenschappen op haar naam staan.

"Twee jaar geleden zagen we de hengst Sleight voor het eerst", vertelt Van Nederpelt over de mannelijke inbreng. "Zijn kleine gestalte (79 cm hoog) en prachtige typische Patton hoofdje bleven ons steeds bij. We waren onder de indruk en dat terwijl we normaliter niet op bont vallen. Toen John Cherry van de Cherryville Farm ons in december 2006 vertelde dat hij Sleight wilde verkopen, hoefden we er dan ook niet lang over na te denken. We kunnen de Patton-lijn heel goed gebruiken."

Hobbyfokker

Silver Spring Farm is een van de weinige geregistreerde fokbedrijven van Amerikaanse minipaarden in Nederland. Angelique van Nederpelt pakt het professioneel aan. Niettemin noemt ze zichzelf hobbyfokker. Op de plek waar ze nu met echtgenoot Ronald woont, moet ze het kleinschalig houden met hooguit zeventien fokdieren. Dat weerhoudt haar er niet van te streven naar topkwaliteit. "lk wil tegen de bovengrens van 86,5 cm aan fokken. Hoe groter de merrie, hoe kleiner het risico met de bevallingen. Er moet in het geboortekanaal nog ruimte zijn voor correctie. Ik heb op alle merries die op het punt staan een veulen te krijgen, een geboortemelder zitten. Vorig jaar is alles zonder problemen verlopen, maar dit jaar was het goed dat ik er op tijd bij was, anders waren er twee veulens verloren gegaan." De kudde van Silver Spring Farm is nog jong, maar heeft inmiddels al wel een Nederlands kampioen voortgebracht. Een fokkerij opzetten is een kwestie van geduld hebben. Angelique: "Pas na een aantal jaren doorfokken, kun je enigszins voorspellen wat eruit gaat komen." De gewenste hoogte bereikt ze door wat kleinere hengsten op wat grotere merries te zetten. Soms kan de hengst er niet bij en moet echtgenoot Ronald de merrie vasthouden, terwijl Angelique de hengst een handje helpt.

Shows

In de kleur van de minipaarden probeert ze zoveel mogelijk variatie aan te brengen. Hoewel buckskin (een verdunning van bruin) duidelijk haar voorkeur heeft, lopen er ook bonte minipaardjes, bruin met wit en zwart met wit. Als de merries tweeënhalf tot drie jaar oud zijn, mag de hengst zijn werk doen. Dit in tegenstelling tot de Amerikanen die een merrie al op tweejarige leeftijd dekrijp vinden. De fok­ster laat zich niet opjagen door de vraag. Net zo min als ze zich conformeert aan de manier waarop de Amerikaanse minipaarden in Nederland worden geshowd. "Ze scheren de wimpers en de tastharen weg, knippen de haren uit de oren. De dieren worden op z'n Amerikaans voorgebracht, heel erg Barbypopachtig. Ik doe daar niet aan mee. Je zult mij daarom niet gauw op een show zien", zegt ze. Een sjiek en edel uiterlijk, een fijn hoofdje met recht profiel of een lichte "dish", fijne oortjes en grote, sprekende ogen, een soepele en ruime tred - dat alles moet aanwezig zijn in het ideale Amerikaanse minipaard, vindt Angelique van Nederpelt. Ondanks zijn geringe hoogte is het Amerikaanse Minipaard veelzijdig in gebruik. Zo worden ze aangespannen gereden - Van Nederpelt is met haar speciaal gebouwde sulky geregeld te zien op het strand van Rockanje - ingezet bij gehandicapten of autistische kinderen en in Amerika doen ze zelfs dienst als vervanger van een blindengeleide-hond. Omdat op de hoeven van een minipaard geen ijzers passen, heeft Van Nederpelt door G.H. Smit uit Rijssen speciale hoefschoenen laten maken.

Geen bijzondere eisen

Minipaarden stellen, vergeleken met paarden, geen bijzondere eisen. Ze eten gras en hooi, aangevuld met muesli's. De hoeven moeten geregeld worden bekapt, wat overigens bij zo'n klein paardje iets minder zwaar werk is dan bij een groot paard. Angelique van Nederpelt doet het - na een cursus hoeven bekappen - dan ook zelf. Alleen de veulens die voor de eerste keer bekapt moeten worden, laat ze over aan een specialist. Voor het ontwormen heeft ze samen met haar dierenarts een bijzondere oplossing bedacht. Om resistentie tegen te gaan, gebruikt ze zo min mogelijk pasta's en pillen. Een paar schapen en geiten houden de wei aardig schoon, is haar ervaring. Verder laat ze geregeld de mest onderzoeken. "Het is helemaal niet erg als een paard wat wormen heeft. Dat is zelfs goed voor het opbouwen van natuurlijke weerstand. Het moeten er alleen niet teveel worden. Is dat het geval, dan ontwormen we natuurlijk wel", zegt ze, met de waarschuwing erbij: "Stippel alleen in overleg met je eigen dierenarts een ontwormingsbeleid uit, zodat je onnodig behandelen en resistentie kunt voorkomen."

De minipaarden hebben niet veel ruimte nodig. Op Silver Spring Farm is een oud varkenshok zo ingericht dat er met gemak zes paardjes in kunnen. Ook de overige stallen - de dieren zijn de hele dag in de wei, maar gaan elke avond naar binnen - leggen geen al te groot beslag op de ruimte rond het huis. Nog een voordeel: een minipaard produceert dagelijks geen kruiwagen maar slechts een emmer vol mest. Maar misschien het allerbelangrijkste is nog het karakter van het minipaard. "Ze zijn zo ontzettend lief, nooit nukkig en door de manier waarop ze bij ons opgroeien altijd betrouwbaar en vriendeliik."

*) De Silver Spring Farm is op internet te vinden: http://www.xs4all.nl/~rvnederp/






Het Amerikaanse minipaard

Zonnekoning Louis de veertiende had in zijn privé dierentuin op het paleis van Versailles rond 1650 al kleine paardjes staan. Het zijn volgens de informatieve website USA Miniature Horse de eerst beschreven minipaarden. Van later datum zíjn de bronnen die melding maken van de aanwezigheid van kleine Shetlandpony's in Wales. Ze werden ingezet als werkpaardjes in de kolenmijnen.

Vorige eeuw is op verschillende plaatsen in de wereld doelbewust gefokt met kleine paarden en pony's. Daaruit zijn onder meer de mini Shetland pony, het Engelse minipaard, en de dwergpony ontstaan. Al deze paardjes vormden de basis van het Amerikaanse minipaard, waarbij de kleine Shetlandpony's het grootste aandeel leverden. "Zoals de Argentijnen hun Falabella hadden, zo wilden de Amerikanen hun eigen kleine paardje hebben", weet Angelique van Nederpelt. In het Amerikaanse minipaard zit ook bloed van de Welshpony en de Arenosa. Hackneybloed zorgde voor de echte "paardenlook".

Op andere plaatsen van de wereld, in Australië bijvoorbeeld, kruisten fokkers de Falabella met Shetland pony's. Nieuw Zeelanders creëerden een klein paardje met behulp van IJslandse pony's. Zo ontstond een wijdverspreide onenigheid over hoe het meest ideale minipaard en dwergpony's eruit moeten zien. Het verschil van mening duurt voort tot de dag van vandaag en leidde tot zeer vele stamboeken. Zo kent het Amerikaanse minipaard twee stamboeken: de American Miniature Horse Association (AMHA) en de American Miniature Horse Registration (AMHR). De eerste registreert paardjes die niet hoger zijn dan 86,5 cm gemeten op de schoft op de laatste maanhaar, de tweede kent een B-klasse voor paardjes met een maximale hoogte van 96,5 cm. In totaal zijn er in Amerika zo'n 160.000 minipaarden.

De minipaarden van Van Nederpelt, die het grootste deel van haar dieren liet overkomen uit Amerika, staan allemaal ingeschreven bij beide stamboeken. En bij het Nederlandse Mini Paarden Registratie Stamboek (NMPRS). Dit laatste geeft voor de paardjes een Nederlands paspoort uit. Het NMPRS *) accepteert geen dieren waarbij sprake is van dwerggroei, onderbeet, kromme benen of andere veterinaire problemen. Amerikaanse minipaarden zijn grote paarden in het klein, waarvan verschillende typen bestaan: de kleine Arabier, het kleine Warmbloedpaard en de kleine Quarterhorse. Nederland telt naar schatting tachtig tot negentig Amerikaanse minipaarden. In heel Europa zijn het er niet meer dan vierhonderd.

Doelstelling van het NMPRS is door middel van kruisingen te komen tot een Europees minipaardenras.*) Er is ook een Europees stamboek voor Amerikaanse miniatuurpaarden. Dit stamboek schrijft uitsluitend AMHA-paardjes in.**)

*) www.minipaarden.nl

**) www.eusam.com


25 juli 2008

With proud and still a lot of disbelieve I would like to introduce my newest stallion:

Libertymeres Velvet Buckeroo
aka Bob!!!



I would like to thank Wade Burns and Jon Woodring (Lucky Four Farms) and Chris and Bob Padula (Libertymere Miniature Horses) to grant me the chance to own this outstanding stallion!!!



Bob's show results are a dream:
- 2005 AMHA World Champion Yearling Stallions over 30" - 32"
- 2005 AMHA World Futurity Champion Yealing Stallion 30 - 32
- 2006 AMHA World Champion Two Year Old Stallions over 31" - 33"
- 2006 AMHA Reserve World Grand Champion Junior Stallions
- On top of that Bob and his full sister won AMHA World Champion Produce of Dam

His off spring is of outstanding quality! I hope that the import of Bob will attribute to improve the quality of the already wonderful horses that are available in Europe.

Bob will arrive in Europe in the course of this year.

June 4, 2008



The third 2008 foal is on the ground and it's a boy!!!
At 9.50 pm Kegleys Casablanca delivered a beautiful sorrel colt.
His name will be SSF One Shining Star To Remember. Shine is the first foal of the promising young American stallion Fallen Ash Scouts Red To Remember at European ground.

Shine measures 21.5 inches (± 54,5 cm) at the withers.

Taken off the Ravenwood website about Fallen Ash Scouts Red To Remember: When your young, handsome and from a high profile family, people notice you. Great things are expected of you and failure isn't an option. And when you have a name that is Remembered, you have to be good. Red To Remember is a handsome, young stallion with the bloodlines of Boones Little Buckeroo and L&D Scout. His first foals are proving themselves in the show ring already with multiple Grand Championships. His 2008 foals are helping him live up to his name, when you see them, you will Remember.
See also: http://www.ravenwoodminiatures.com/redtoremember/

May 16, 2008



The second 2008 foal is on the ground and it's a boy!!!
At 9.05 pm WF Bucks Covergirl delivered a beautiful palomino pinto colt. His name will be SSF Sleights Navajo Warrior. Navajo is the first foal of our stallion WF Pattons Sleight of Hand.
Navajo's height is 21.6 inches (± 55 cm) at the withers.



March 27, 2008



The first 2008 foal is on the ground and it's a girl!!!
At 2.48 pm Mosbys My Lucky Charm delivered a beautiful bay filly. Her name will be SSF Em Pacs Lakota. Her height is 19.7 inches (± 50 cm) at the withers.



February 6, 2008

March 15, 2008 Silver Spring Farm organized a clinic in cooperation with ICAMH and NMPRS. The subject was: "How to train your miniature horse in driving".
For more information please visit: http://www.icamh.com/activiteiten/menclinic-mrt2008-ENG.html.



Arizona, USA, September 15, 2007

During our vacation in the USA we bought a new broad mare, her name is Kegleys Casablanca. She is a daughter of Lucky Fours Golden Button and Kegleys Henerey Dutchess. Cassie was born May 11, 1998 and has the beautiful Silver Dapple Color, she measures 33" (84 cm) at the withers and is in foal to Fallen Ash Farms Red to Remember. As it looks now Cassie will arrive in the Netherlands approximately end of November. Cassie is de dam of Ravenwood Grand Prix Raisin Cane that has been Grand Champion several times at the European show circuit for the last 2 years.
We want to thank Wade and Jon (Lucky Four Farms) for their help in our search for a mare of this quality and special color!



Fallen Ash Farms Red to Remember:


August 29, 2007

Bunschoten, NMPRS mares show, August 25, 2007
SSF Em Pacs Cheyenne and SSF Em Pacs Shoshone both got a FIRST Premium at the NMPRS mares show!



Two of the Em Pac foals that were born at other farms also achieved this wonderful result, Em Pacs Chocolate and Honolulu of Gay Farm got a first premium as well!

July 19, 2007

We would like to congratulate our friends Sylvia & Herbert (Spirit of Moonlight) with the Golden Trophy, or the highest possible score, that their colt SOM Em Pacs Power (son of our stallion HCM Bucks Em Pac) achieved at the mares show of the German Studbook.
Power was the only foal that got a GOLDEN score this day!!!


April 8, 2007

On the most beautiful Eastern Morning we could imagine at 1.10 am "Pecan Grooves Blonde Ambition" gave birth to a little, very refined filly that we gave the Indian name: "SSF Buccarras Light Shines"! Father is the famous "Little Kings Buckeroo Buccarra", a Buckeroo son.





March 31, 2007

At the NMPRS Stallions Show in Bunschoten, March 31, HCM Bucks Em Pac got a 1st Premium.





January 23, 2007

Last weekend the Greater Houston Miniature Horse Club announced their 2006 High Point Award Winners. Our newest stallion WF Patton's Sleight of Hand became:

Senior Stallions 28" to 30" - Grand Champion 2006

and

2006 OVERALL SENIOR STALLION - GRAND CHAMPION


Coming weekend, 27 and 28 January Sleight will have his last show on American ground. He will start quarantine first week of February and will hopefully fly in at Amsterdam Airport first week of March. Sleight's first show at European ground will be the NMRPS Stallions Show, 31 March in Bunschoten.

December 15, 2006

During our last visit to the USA first week December we again decided to bring over some excellent horses to Europe. Two mares in foal that will arrive mid January 2007 and will be for sale. And a direct son of Glenns General Patton, named WF Pattons Sleight of Hand that will assist our Buckeroo grand son HCM Bucks Em Pac as our herd sire. Sleight will arrive in Europe first week of March 2007.
We want to thank Cindy & John Cherry (Cherryville Farm) that they gave us the opportunity to buy Sleight!





donderdag 28 september 2006

Beste ezel van 't land

Door Marlies van Leeuwen

ROCKANJE
Het Amerikaanse miniatuurezeltje Johnny Cash, van de Silver Spring Farm uit Rockanje, is op zijn eerste keuring meteen gekroond tot Nederlands beste hengstveulen van 2006.
Het gaat goed met de fokkerij van Angelique van Nederpelt; ook minipaardje Gift is eerder al uitgeroepen tot mooiste van Nederland.

26 september 2006

Sunday September 24, 2006 our American Miniature Donkey Country Music's Johnny Cash II was declared "2006 Dutch Best Miniature Donkey Jack Colt" at the Studbook Show of the "Vereniging het Nederlands Ezelstamboek" (Dutch Donkey Association).
The show took place at the "Utrechtse Paardendagen" (Horse Days of Utrecht). The judge called Johnny a little donkey with a big future!
There was also a shooting for a Dutch television program called "Man Bijt Hond"; the broadcast will take place either Sunday October 8 or 15.







maandag 31 juli 2006
Rockanjes mini-veulen de mooiste


ROCKANJE - Het veulentje Gift, één van de minipaardjes van de Silver Spring Farm uit Rockanje, is dit weekeinde...
...Nederlands Veulenkampioen geworden op een keuring in Bunschoten.

De jury vindt het paardje sprekend lijken op een Arabier, een sierlijk paard van normale grootte. "Dat is ook precies het doel van onze fokkerij," zegt eigenaresse Angelique van Nederpelt trots. "Als je haar op een foto zou zien, zou je niet denken dat ze een minipaardje is." Gift was één van de 55 miniveulens die streden om de titel.



july 30 2006

price

On July 29, 2006 SSF Luxors Gift to Keepsake became Dutch Foal Champion at the NMRPS mare show in Bunschoten. In the classe "foals refined type" about 55 horses attended! Of course we are very proud and see this as the Crown on our Farm. One of the 6 judges let us know that she was very much impressed by the conformation and movement of Gift. She called her a real Arabian horse, of which you could not see on a picture that she is a miniature horse. A wonderful compliment because this is just the purpose of our breeding.....

Cherryville Shines Misty Morning was placed third in her class "yearling mini size refined type" with a first premium!
Of course we are also very proud at this result.





vrijdag 21 juli 2006
Mini-paardjes voor blinden


Door MARLIES VAN LEEUWEN

ROCKANJE - In Amerika worden ze gebruikt als blindengeleidepaardjes voor mensen die allergisch zijn voor honden...


Angelique van Nederpelt met haar hond (links) en Bullet, mogelijk het kleinste paard van het land. (Foto Cees Kuiper)

... in Nederland houden mensen ze meer voor de heb en de show.

Angelique van Nederpelt van Silver Spring Farm fokt Amerikaanse miniatuurpaarden. Even gracieus als echte paarden, maar met de hoogte van een shetlandpony. "Alsof je door de verkeerde kant van een verrekijker naar een paard kijkt," vertelt Van Nederpelt.

In de wei achter haar huis in Rockanje lopen zestien mini-paarden en twee mini-ezels rond. Dekhengst Packy galoppeert voorbij. Piepkleine hoefjes, een verfijnde snuit en hij meet nog geen 86,5 centimeter tot op de schoft, want dat is een voorwaarde om in het stamboek te komen.

De nog kleinere Bullet (67 centimeter hoog) is kleiner dan de hond van Van Nederpelt. Het zou best wel eens het kleinste paardje kunnen zijn van Nederland. Het dier is te koop.

Een paardje van goede kwaliteit lijkt zoveel mogelijk op een normaal paard, met een zo perfect mogelijk bouw. De paardjes worden getest op uiterlijk op shows in binnen- en buitenland. De vacht zo kort mogelijk geschoren, hoefjes zwart 'gelakt', wat make-up en een chique halster om.

"In Amerika gaan ze nog verder. Daar scheren ze de haartjes op de neus en ogen met een chirurgisch mes. Daarna komt er glimmende, doorzichtige make-up op. Het lijken dan net plastic paarden. Gelukkig doen we dat niet. Amerikanen kicken meer op plastic dan wij," zegt ze hoofdschuddend. De paardjes vinden het allemaal prima, vertelt de Rockanjese. "Het zijn echte kroeldieren.
Daarom ben ik ook van plan om naar tehuizen te gaan met die dieren. Ik geloof dat zieken en gehandicapten zich daar beter van gaan voelen."

Packy en co zijn niet geschikt om op te rijden, maar zijn wel sterk genoeg om een kar met twee volwassenen te trekken.

Over een paar dagen worden de paarden weer klaargestoomd voor een show. "Packy is nu wat dikker om te kunnen dekken, maar dadelijk zet ik 'm weer op dieet. Voor shows moeten ze mooi slank zijn. "