Monumenten in Mokum
Bob Evers fans op lokatie in Amsterdam
19 Augustus 2007

foto's: Dolly, Robert
verslag: Dolly

(klik op de foto's voor een vergroting)
 


Heel de club was weer bijeen...

Op een vooralsnog zonnige en droge zondagmiddag verzamelden zich een groepje Bob Evers fans om twaalf uur op het terras van het voormalige Noord-Zuid Hollandse Koffiehuis voor het Centraal Station van Amsterdam. Voor de nieuwelingen was het even zoeken, voor velen een weerzien met oude bekenden. Na de kennismaking werd door IJdo het programma van de dag uitgelegd, kregen de aanwezigen een boekje met foto's en opdrachten mee en moesten de deelnemers in groepjes van drie of vier op speurtocht.
 
De eerste opdracht was aan de hand van een foto met aanwijzingen, het gebouw te vinden aan de Prins Hendrikkade, waar vroeger het kantoor van Rederij Roos gevestigd zou kunnen zijn. Voor sommigen was de Prins Hendrikkade extra lang, omdat men het niet eens was over links of rechts. Maar niet getreurd, daar eenmaal aangekomen, bleek er een schitterend uitgedoste portier te staan, die welwillend glimlachte.

De groepjes moesten bij de receptie om een brief voor de heer Arie Roos vragen. Daarin zat weer een aanwijzing en een hele belangrijke, nl. waar de contactpersoon zich bevond die zou kunnen helpen bij het vinden van een schip dat illegaal mensen naar Amerika zou kunnen brengen
 

Zou Willy van der Heide hier zijn inspiratie tot het schrijven van "Avonturen....." hebben opgedaan ?

De contactpersoon verwees de groepjes naar een sloep met buitenboordmotor (nee, geen Penta, maar een Yamaha), waarin zich een norse man bevond, met een borst als een biervat, kapiteinspet en kromme pijp rokend, jawel, kapitein Stevens himself van de Surfpride!
 



"Het duurde een vol halfuur éér hun man terugkeerde, in het gezelschap van een kortere en grof gebouwde figuur met een kapiteinspet op waarvan het goud dof was geworden. Hij had een kaak als een bulldog en een borst als een biervat, waaromheen een jasje van zwaar marinelaken spande."



"De boot schuimde de haven door met spattende boeggolf. De jongens meenden, dat zij naar een in het IJ gemeerd schip zouden worden gebracht, maar dat pakte anders uit. De man voer voorbij de Schreierstoren, stuurde een brug onderdoor tot zij in een gracht terecht kwamen, zette onverwacht de motor af en stuurde de boot naar een plaats waar een verlaagde los en laadinrichting vol stond met door zeildoek overdekte stapels kisten en vaten"



"Achterin, met de stuurstok van de buitenboord in de hand, zat de zwaargebouwde man een kromme pijp te roken."


Hij voer naar een rustig plekje en toen begonnen de vragen, die waren niet mis! Hij vroeg natuurlijk eerst, hoeveel geld men had voor de overtocht.
 




Het antwoord op de extra vraag moest worden doorgeseind met de Hell snelzender

 


Tjalling, Marie-Jose en Peter


Dolly, Govert, Michiel en Marco


Marco, Gerben en Foeke

 

Uiteraard moesten de passagiers vervolgens op de foto. De toelatingseisen voor Amerika zijn immers tegenwoordig erg aangescherpt, ook voor illegale immigranten !
 



Het huidige pand op de plek van "T'A Dung"

 

Daarna werden de groepjes aan wal gezet en moesten ze op zoek naar diverse adressen, waaronder de kroepoekfabriek. Zwervend over de Zeedijk, langs de Zeven Zaligheden, kwam men in de Bethanienstraat en bij het café, waar Arie en Jan elkaar vinden na het avontuur op de Brasemermeer.
 



Vanwege de Hartjesdagen flaneerden er diverse travestieten over de Zeedijk. Op de foto v.l.n.r.: Jantine, Bobbette, en Ariane

 

Antwoorden op de vragen werden ingevuld in het boekje "Motorboot door Mokum". Omstreeks half 3 werden de groepjes ingescheept bij de brug van de Raamgracht en het Rusland. Er was voldoende tijd om alle opdrachten te vervullen en ook nog even een terrasje te pikken.
 

 

 
Op (vaar)weg naar de Stadionsluis!
 
Het weer was perfect en ook de catering was prima verzorgd, koffie, thee, melk, fris, heerlijke belegde broodjes, gelukkig had Arie Roos verstek laten gaan, anders was er weinig overgebleven.
 



De rest van de dag werd de vaartocht verzorgd door Rederij Roos

 



Klaar voor de lunch

 

Onderweg werden diverse Liederen uit volle borst ten gehore gebracht, waarbij de muzikale ondersteuning van Peter’s gitaar onontbeerlijk was. From the Halls of Montezuma naar de Yellow Rose of Texas schalde door de grachten, tot vermaak van mede(op)varenden en passanten.

 









Overval op een Sluiswachter
 
Vlak na de Stadionsluis ligt de Nieuwe Meersluis, alwaar werd afgemeerd. De hele club – allemaal gekken – negeerde het bordje “Verboden voor onbevoegden” en haalde de sluisvogel – pardon, sluiswachter, uit zijn zondagse overpeinzingen. De man was zeer in zijn sas (sluis) met het mo(nu)ment, zoveel opwindends gebeurt daar verder niet.
 
Vooraf was toestemming gevraagd, en ook gekregen van de DIVV (Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer) die de sluis beheert om het monumentenbordje aan het sluiswachtershuisje te mogen bevestigen.



Het grote moment nadert:
aankomst bij de sluis

 



Van tevoren was de meest geschikte plaats voor het monumentenbordje uitgezocht

 



Peter kon niet wachten
tot het moment dat hij zijn boor
in het sluiswachtershuisje mocht zetten
 
 
Peter had gezorgd voor het benodigde gereedschap en al spoedig zaten de gaten in de muur en werd het BobEversMonumenten-bordje opgehangen. De sluiswachter nam glunderend de pocket “Een motorboot voor een drijvend flesje” in ontvangst, waarna de groep het heuglijke feit ging vieren met champagne in de boot.
 

Onder grote belangstelling
werd de eerste steen aangeboort


Peter boort, IJdo hoort...

Hilariteit

Een plechtig moment

De finishing touch...

Het bordje wordt
definitief vastgeschroefd


De schroeven werden nog
afgedekt met RVS kapjes


       
De sluiswachter kreeg een pocket
van "Motorboot" aangeboden ter
herinnering aan deze dag. De man
kende de Bob Evers verhalen niet
maar kon de hele actie wel
waarderen.

Het Resultaat



Het 2de BE-monument is een feit

 

Even trots poseren...
 


Bewonderende blikken.

 


Uiteraard moest deze mijlpaal worden gevierd met champagne !

 


Die fles  moest leeg, want die hadden we later nog nodig voor een ander doel.....


En ondertussen vaarden de toeristen maar door alsof er niets aan de hand was....!

 


 
Op de terugweg werd langs een aantal BE-locaties gevaren, waaronder het Parkhotel, de Singel(gracht), Prinsengracht, cafe P96, de ligplaats van de woonboot van Willy van der Heide en hotel Americain, alwaar een fles met een boodschap, jawel een stuk krant met doorgeprikte letters, te water is gelaten.

Met wat drank erbij kwamen
de tongen pas echt goed los


Terug door de
'echte' Stadionsluis


Het bleek nog een heel gepriegel om een boodschap in een krant uit te prikken

Maar uiteindelijk werd de fles te water gelaten (er zat toch geen statiegeld op!)
Hotel Americain
Cafe P96
 
Na deze fantastische vaartocht ging de groep weer aan wal, om een borrel te drinken in het stamcafé van Willy van der Heide, Eijlders. Robert ging niet mee, die hield de wacht in de boot bij de spullen. In café Eijlders overhandigde IJdo een CD met verhalen, aldaar geschreven door Willy van der Heide aan de barman/eigenaar.
 



Cafe Eijlders, stamcafe van Willem
De verhalen staan inmiddels op de  website van het cafe
 



De barman bleek Bob Evers te kennen (wie niet!) en wierp een bewonderende blik op het programma van de afgelopen dag.

 



We hadden overdag zelf kunnen zien dat Tante Mia en T'A Dung niet meer bestonden, daarom werd er gegeten in Nam Kee
 



We zullen maar niet zeggen: allemaal gekken, allemaal gekken...

 
 
Daarna ging men weer op pad, haalde de spullen uit de boot en toog de groep naar het Chinese eethuis Nam Kee, waar Robert wat later aanschoof, want die moest de boot wegbrengen. Ook Danny kwam de groep vergezellen bij het eten, want het bamigooien wilde hij voor geen goud missen. Ook heeft hij nog € 0,50 korting (per persoon) weten af te dingen, want Jans Prins had beslist een inzinking gekregen, als hij de rekening had gezien.
 
 
Om de dag af te sluiten ging de groep naar café Stevens (familie van), koffiedrinkend en wachtend op de bekendmaking van de winnaars van de fameuze puzzeltocht. Robert en IJdo brachten het verlossende woord: met één punt verschil had groep 2 gewonnen! Deze groep bestond uit 4 personen, Edwin, Michiel, Govert en Dolly. Iedereen kreeg een mooie oorkonde en de prijs, een prachtig ingelijste foto van de Bethanienstraat uit 1958, werd aan Dolly overhandigd, omdat men verrast was door haar kennis van de BE-serie
 




 



IJdo signeert de oorkondes voor de winnende groep

 





Tot slot, en dit moet beslist vermeld worden in dit verslag: Alle lof en hulde aan Robert en IJdo, die dit BE-evenement voorbereid, georganiseerd en uitgevoerd (het boekje, de catering, de speurtocht, afijn teveel om op te noemen) hebben.
Alles liep op rolletjes en de stemming was geweldig! Veel dank en petje af!

Alkmaar, 22 augustus 2007

Voor een overzicht van historische foto's gebruikt bij de speurtocht zie hier