culinaire zaken .nl |
Terrine van wortel en avocado met yoghurtmayonaise | |||
Soort gerecht | Voorgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 8 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 2.50 1.50 12 12 8 4 2 2 1.50 1 0.50 0.50 0.25 - - |
gram deciliter deciliter stuks theelepel blaadje eetlepel theelepel stuks eetlepel eetlepel stuks theelepel eetlepel naar smaak naar smaak |
wortel room (slag-) yoghurt (mager) tomaat (kers-) sap (citroen-) gelatine (wit) mayonaise mosterd avocado bieslook (vers) puree (tomaten-) komkommer kerrie (poeder,Javaans) honing (vloeibaar) peper zout | ||
Berei- ding |
Voorbereiden thuis: Cakevorm bekleden met plasticfolie, zodat folie aan alle kanten circa 5 centimeter overhangt. Worteltjes wassen en in stukjes van circa 1 centimeter snijden. In pan worteltjes met weinig water en zout in circa 15 minuten gaarkoken. Intussen 4 gelatineblaadjes in ruim koud water circa 10 minuten weken. In kom slagroom stijfkloppen. Worteltjes afgieten, hierbij 4 eetlepels wortelkookvocht in kom opvangen. Gelatine goed uitknijpen en al roerende in wortelkookvocht oplossen. Worteltjes door zeef wrijven of in keukenmachine pureren en door gelatinemengsel roeren. Wortelpuree stevig op smaak brengen met tomatenpuree, zout en peper. Iets laten afkoelen Helft van slagroom erdoor spatelen. Wortelpuree in vorm scheppen, bovenkant gladstrijken en vorm in koelkast zetten In kom rest van gelatine circa 10 minuten weken. Citroen uitpersen. Avocado's halveren, pitten verwijderen en vruchtvlees uit schillen scheppen (goed uitschrapen, want groene kleur zit vlak onder schil). Avocadovruchtvlees door zeef wrijven of in keukenmachine pureren. In steelpan 2 eetlepels citroensap verwarmen. Gelatine goed uitknijpen. Van vuur af al roerende gelatine in warme citroensap oplossen. In kom avocadopuree en gelatinemengsel door elkaar roeren. Avocadopuree stevig op smaak brengen met zout en peper. Rest van slagroom erdoor spatelen. Avocadopuree op wortelpuree in vorm scheppen. Bovenkant glad strijken. Overhangende folie terugvouwen en vorm minstens 4 uur in koelkast laten opstijven. In kom yoghurt, mayonaise, mosterd, rest van citroensap, honing en kerrie tot saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in (glazen) pot met deksel. Tot gebruik in koelkast zetten. Bereiden: Kerstomaatjes wassen en halveren. Komkommer wassen en in dunne plakken snijden. Plasticfolie terugvouwen. Snijplank op terrine zetten. Samen keren en terrine uit vorm laten komen. Plasticfolie verwijderen. Terrine met (natgemaakt) mes in 8 plakken snijden. Plakken over acht bordjes verdelen. Over elke plak saus verdelen. Garneren met kerstomaatjes, plakjes komkommer en sprietjes bieslook. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1307 KiloJoules 311 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 15 gram 4 gram 6 gram |