culinaire zaken .nl |
Zuurkoolstamppot met abrikozen | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 8 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:50 | |
Indelingen | Eenpansgerecht | Stamppot | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
3 1 200 2 10 2 2 2 |
kilogram kilogram gram deciliter stuks stuks stuks theelepel |
aardappel kool (wijnzuur-) abrikoos (gedroogd) melk (halfvol) bes (jenever-) worst (rook-) laurier (blad) mosterd (dyon-) | ||
Berei- ding |
Schil de aardappelen en snij deze in vieren. Snij de abrikozen in stukjes. Zet, in een ruime pan, de aardappelen op met een laagje koud water, het spek, de zuurkool, de abrikozen, laurierblad, jeneverbessen, zout en peper. Breng het geheel aan de kook op een hoog vuur. Leg het deksel op de pan en zet het vuur iets lager. Kook de aardappelen met de zuurkool in 25 minuten gaar. Giet het vocht af, neem het spek uit de pan, verwijder de laurierbladeren en de jeneverbessen en stamp de aardappelen en de zuurkool fijn met een stamper. Snij de worsten en het zuurkoolspek in stukjes, roer ze door de stamppot en verwarm dit alles 10 minuten op een laag vuur. Verwarm de melk in een steelpannetje. Roer de warme melk, de mosterd en de creme fraiche door de stamppot. Warm het gerecht, eventueel in de magnetron, (afgedekt) op. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3262 KiloJoules 777 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 87 gram 22 gram 14 gram |