HOME     BO ZOETERMEER SCHOOLTEAMS     1981
"DE POORT" SCHAAKT HET BEST VAN DE BASISSCHOLEN
"De Poort" uit Zoetermeer en de "Mariaschool" uit Pijnacker hebben zich geplaatst voor de finale van het kampioenschap van de Haagse Schaakbond voor lagere scholen. Zij werden eerste en tweede in het scholentoernooi van Zoetermeer, Pijnacker en Benthuizen, dat tevens gold als voorronde voor het HSB-kampioenschap.

Twaalf schoolteams, elk bestaande uit vijf spelers, traden afgelopen week in de aula van De Poort aan bij dit eerste toernooi in Zoetermeer voor lagere scholen. Anderhalve dag zijn 77 schakers (waarbij 12 meisjes) in touw geweest om in totaal 605 partijen te spelen, verdeeld over 11 ronden.

Halverwege het toernooi was het al duidelijk dat er drie scholen waren die met kop en schouders boven de anderen uitstaken: De Poort, de Maria-
school en de Arnoldus van Osschool uit Benthuizen.

Hun onderlinge wedstrijden moesten uiteindelijk de beslissing brengen over de bezetting van de eerste drie plaatsen. Daarbij trok de Arnoldus van Os-
school aan het kortste eind. Deze school werd derde, viel daarmee wel in de prijzen, maar plaatste zich net niet voor de HSB-finale.

Het winnende team van De Poort bestond uit Michel Togni, Edward van der Poort, Erwin Matse, Patrick Bergman, Michiel Magnée en reserve Jeroen Buijs. Zij wonnen alle wedstrijden en konden slechts vier van hun 55 partijen niet in winst omzetten!

Het was een spannend toernooi, waarin met veel enthousiasme om de punten werd gestreden. Er was ook veel publieke belangstelling, vooral van ouders en van leerkrachten van de scholen.

Mevrouw L. de Rooij, wethouder van sportzaken van Zoetermeer, reikte de prijzen uit. Zij sprak de hoop uit dat het niet bij dit ene toernooi zou blijven, maar dat het een jaarlijks terugkerende gebeurtenis zou worden.