Warmtepomp goed of slecht voor het millieu?
Dat ligt er heel erg aan. Wie een te kleine bron heeft, dus een elektrisch rendement van  onder de 300 procent, die verstook so wie so meer energie dan een moderne CV-ketel op de zelfde verwarming gedaan zou hebben. Wie die elektra ook nog inkoopt bij een traditionele, kolenstokende stroomleverancier, boert qua milieu dubbel achteruit: Kolen produceren bij de zelfde hoeveelheid energie ruim twee keer meer CO2 dan energie uit gas.

Wie echter een hoog rendement heeft (boven de 400 procent) en zijn electra groen inkoopt, die boekt forse milieuwinst ten opzichte van een CV-ketel.

Groen inkopen is ook nog niet zo eenvoudig: U boekt veel meer milieuwinst bij een energie-maatschappij die alleen maar groene stroom levert, die dus nu al CO2-neutraal probeert te zijn. Bijvoorbeeld Greenchoice doet het goed.

Essent en Nuon daarentegen hebben wel ook een beetje windmolens en verkopen ook wel wat groenstroom, maar ze investeren vooral toch ook miljarden in nieuwe kolencentrales, die ondanks hun hoge rendement (boven de 50 procent) nog steeds dubbel zoveel CO2 produceren per gigawatt, als een moderne gas- of bio-gestookte centrale. 

Niet alle bio-brandstof is trouwens goed voor het milieu. Sommige landen kappen natuur voor houtpulpplantages. Of het is oogstafval uit Oost-Europa, dat anders als mest gebruikt zou worden. Dit exporteren, betekent voor die landen dat er meer kunstmest geïmporteerd moet worden. Ook zit er soms een mensenrechtenkant aan. In Afrika worden in veel landen arme boeren van hun land gezet om plaats te maken voor export gerichte biobrandstofplantages. Er bestaat nog geen Max Havelaar keurmerk voor bio-brandstoffen. Alleen stroomleveranciers met idealen letten goed op al deze aspecten.

Millieu-winst op uw woning valt vooral ook te boeken door uw stookgedrag (ongebruikte ruimtes en slaapkamers niet of heel weinig meestoken tenzij het vriest, verwarming laag als u een dagje weg bent) en, net zo belangrijk, door heel goed isoleren. Als u de dakbedekking of pannen  laat vervangen, doe er dan gelijk minstens 12 cm isolatie onder. Op een groot dak liever 20. Onder de vloeren idem. Als uw aannemer of architect zegt dat dit hééél duur is, dan is zijn markt- en vakkennis niet up to date. Zoek dan een betere aannemer.

En als u een nieuw huis laat bouwen, investeer dan vooral ook in passieve energiebesparing: Isolatie. Immers, warmte-terugwinning uit ventilatielucht en douchewater is wel goed, maar werkt na enkele jaren al een stuk minder als de eerste dag, omdat de warmtewisselaars vervuilen. Extra glaswol, vlas of piepschuim werkt op den lange duur veel beter. En neem voor de grote ramen geen genoegen met HR++ glas. Neem daarvoor heliumgevuld driedubbel glas. Dit is inmiddels een beetje de norm in Noorwegen en de Alpen, daardoor niet zo heel duur meer, en het isoleert echt veel beter dan HR++.

In de praktijk blijkt ook dat moderne houten huizen (houten skelet bouw) veel minder koubruggen hebben, en veel sneller opwarmen. Daardoor stoken die aanmerkelijk goedkoper dan een betonnen huis met theoretisch de zelfde EPC.

Het koelgas in warmtepompen behoort R410A of iets aanverwants te zijn. Oudere koelgassen bevatten vaak Chloor-Fluor verbindingen, die razend slecht zijn voor het milieu. Koopt u dus een warmtepomp van buiten Europa, let hier dan op.