News
EVNB
NEWS <
BIBLIO <
BIO <
BOOKS <

Paul Evenblij's Inventies in Schrijfwerk
[In Gewone Taal]

 
 

10.2009 

Nieuwe roman

Deze maand is mijn eerste roman, De scrypturist, verschenen bij uitgeverij Mynx.

Mynx is een imprint van Meulenhoff Boekerij, en heeft een lange geschiedenis in de Nederlandse verbeeldingsliteratuur. Het is de Nederlandse uitgever van schrijvers als J.R.R. Tolkien, Frank Herbert, Terry Pratchett, Robert Graves en een lange lijst van andere grote namen. Andere Nederlandse schrijvers in het fonds zijn Wim Gijsen, Peter Schaap, W.J. Maryson en Tais Teng.

Ter gelegenheid van de verschijning van dit boek is er een nieuwe website opgezet, die hier te bezoeken is. Verder nieuws over de roman zal daar gepost worden.

En hier is alvast een eerste recensie te lezen.


 

02.2009 

GNG

Persbericht:

Genootschap voor Nederlandstalige Genreliteratuur opgericht

Op zaterdag 7 februari 2009 is in Dordrecht het Genootschap voor Nederlandstalige Genreliteratuur opgericht. Het genootschap richt zich voornamelijk op fantastische, speculatieve, avontuurlijke en spannende literatuur.

Het initiatief tot oprichting is genomen door schrijver Paul Evenblij en schrijver/uitgever Jürgen Snoeren. Bij de oprichting aanwezig waren verder de schrijvers Guido Eekhaut, Floris Kleijne, Jan J.B. Kuipers, W.J. Maryson, Peter Schaap en uitgever Roelof Goudriaan.

Jürgen Snoeren werd tot voorzitter gekozen, Guido Eekhaut en W.J. Maryson zijn ondervoorzitter en Roelof Goudriaan is secretaris en waarnemend penningmeester. Het bestuur wordt gecompleteerd door de leden Jan J.B. Kuipers, Floris Kleijne en Peter Schaap. Inmiddels is ook schrijver Thomas Olde Heuvelt toegetreden tot het genootschap.

Doel van het GNG is stimulering van de genreliteratuur, belangenbehartiging van Nederlandstalige genre-auteurs en het verstevigen en uitbouwen van de onderlinge contacten tussen de leden. Eerste daad van het Genootschap was het adopteren van de Paul Harland Prijs voor het beste korte genreverhaal. Het GNG gaat de komende maanden werken aan enkele projecten, zoals een website, waarmee in de loop van 2009 naar buiten zal worden getreden.

04.2008 

Hollandsche Stoompunk?

Steampunk is het subgenre dat min of meer door K.W. Jeter (Morlock Night, 1979) op de kaart is gezet, en door William Gibson en Bruce Sterling (The Difference Engine, 1990) bekend is geworden. Het thematische verhalenkatern van Holland SF, Wonderwaan, heeft onder de motto's 'Koning Gorilla' en 'Koning Gorilla slaat terug' twee specials uitgebracht met een selectie Hollandse Stoompunk. 'Koning Gorilla' was een bijnaam voor Willem III, die in de tweede helft van de 19e eeuw Koning der Nederlanden was.

Wonderwaan

Als genre werkt steampunk in de Angelsaksische wereld zo goed omdat de 19e eeuw en de Victoriaanse tijd voor Groot-Brittannië een hoogtepunt waren. De industriële revolutie viel samen met de grootste uitbreiding van het Britse wereldrijk tot dan toe. Er waren geen serieuze concurrenten, en Groot-Brittannië kon zichzelf de rol van mondiale politiemacht aanmeten.

Hoe zat dat met de Lage Landen? Na de rampzalige Vierde Engels-Nederlandse Oorlog aan het einde van de 18e eeuw, en de Franse bezetting aan het begin van de 19e, was er van het Nederlandse handelsrijk niet zoveel meer over. De V.O.C. was bankroet, en het duurde niet lang meer totdat België en de Noordelijke Nederlanden nu echt definitief uit elkaar lagen. De rol van Nederland was uitgespeeld.

Voor Nederlandse schrijvers betekent die 19e eeuw dus heel wat anders dan wat ze voor Engelse betekent. Hoe schrijf je dan een Hollandsch Stoompunkverhaal?

In plaats van je door het thema in een keurslijf van voornamelijk kosmetische (en geleende) genreconventies te laten dwingen kun je ook de andere kant uitgaan, en zoeken naar een vergelijkbare periode in de Nederlandse geschiedenis. En dan blijkt dat je maar een eeuw of twee terug hoeft: de 17e was immers voor de Nederlanden de Gouden Eeuw. Hier gebeurde het, het wereldrijk, de wetenschappelijke revolutie, het toenmalige toppunt van de Europese cultuur. Hier ook de kolonialisatie en de uitbuiting. Er was geen James Watt, maar er was wel een Christiaan Huygens. Er was geen Robert Stephenson, maar wel een Antonie van Leeuwenhoek. Wie heeft er dan nog een stoommachine nodig?

Mijn verhaal Manneken speelt zich af tussen de ruïnes van die Gouden Eeuw. Het is eind maart verschenen in het tweede Stoompunk-nummer van Wonderwaan.
 

11.2007 

De lotus bloeit

De Zwartboeken van uitgeverij Verschijnsel (voorheen Babel) hebben er een nieuwe jaargang bij. In Zwarte sterren 2 staat mijn verhaal De lotus bloeit stralend, in de woestijn. Het is uitgekomen in oktober, en verkrijgbaar bij de uitgever. Negen verhalen, geschreven door bekende en minder bekende auteurs. Paperback, 228 bladzijden.

Zwarte sterren 2

De Engelse versie van dit verhaal is gekocht door Interzone, het eerbiedwaardige Britse SF-blad dat kortgeleden nieuw leven is ingeblazen door Andy Cox van TTAPress. Verschijningsdatum is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk ergens in 2008 liggen.
 

12.2006 

HGMLQ

Vorige maand uitgekomen: Harrington Gay Men's Literary Quarterly (Binghamton, New York), 8e jaargang, no.2. Dit nummer bevat de Engelse vertaling van mijn verhaal Hiçbiryer'e. Pet af voor de zetter, die alle Turkse namen goed heeft!

Omslag van 'HGMLQ'

De originele Nederlandse versie staat natuurlijk in Gödel Slam, nog steeds verkrijgbaar via Babel.
 

09.2006 

British Fantasy Award!

The Elastic Book of Numbers heeft de British Fantasy Award voor Beste Verhalenbundel 2006 gewonnen. Fantastisch nieuws dus, en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat ik nu naast de schoenen loop. Voor wie nog geen exemplaar heeft: de uitgever zegt dat hij door zijn voorraad heen is, maar het boek is nog wel te bestellen bij bijvoorbeeld Amazon of de BBR Catalogue.

De volledige lijst met nominaties is te vinden op de site van de British Fantasy Society, maar dit zijn alvast de winnaars:

  • Best Novel: Neil Gaiman, Anansi Boys, (Headline)
  • Best Novella: Stuart Young, 'The Mask Behind the Face', The Mask Behind the Face & Other Stories, (Pendragon Press)
  • Best Anthology: Allen Ashley, The Elastic Book of Numbers, (Elastic Press)
  • Best Collection: Joe Hill, 20th Century Ghosts, (PS Publishing)
  • Best Short Fiction: Joe Hill, 'Best New Horror' Postscripts #3 & 20th Century Ghosts, (PS Publishing)
  • Best Artist: Les Edwards
  • Best Small Press: Peter Crowther, PS Publishing
  • BFS Special Award: 'The Karl Edward Wagner Award': Stephen Jones
  • BFS Committee Founders Award: Keith Walker, Rosemary Pardoe, Phil Spencer, David Sutton

Ga voor foto's van de uitreiking naar Allen's site (onderaan de pagina) of de nieuwspagina van Elastic Press.
 

02.2005 

Getallen

Primeur! Na een serie verhalen met allengs langer wordende titels, heb ik er nu eindelijk een geschreven met de meest geniale titel die ik ooit verzonnen heb: "i". Zojuist gepubliceerd in Zwarte sterren 1, de science-fiction bundel in Babels nieuwe Zwartboeken reeks.

Het boek bevat nieuwe verhalen van zeven Nederlandse auteurs, alsmede een overzicht van de gebeurtenissen op SF-gebied in 2004.

Boekomslag van 'Zwarte sterren 1'

De Engelse versie van hetzelfde verhaal (getiteld, hoe raadt u het, "i") is net verschenen in The Elastic Book of Numbers, een bundel met verhalen waarvan de titel en de inhoud draaien om een getal. Is i dan een getal? Wis en waarachtig.

De officiële presentatie van het boek vond plaats in Londen, in het eerste weekend van februari. Vele auteurs waren aanwezig, naast ondergetekende, alsmede de samensteller van de bundel, Allen Ashley. Een geslaagd evenement. En voor wie Engels leest, kan ik de bundel ten zeerste aanraden.

UPDATE: Er zijn intussen de nodige recensies verschenen in Engelstalige publicaties, zowel op het Web als in druk. Voor de geïnteresseerden: Tangent Online, bijvoorbeeld. Of deze op The Harrow. Of in de Livejournal shortform groep: hier.

Boekomslag van 'The Elastic Book of Numbers'
 

11.2004 

Utopiales

Net terug van het vijfdaagse UTOPIALES SF/Fantasy festival in Nantes, Frankrijk. Literatuur, film, strips, games, beeldende kunst, alle mogelijke uitdrukkingsvormen waar wij "scheppers van het onmogelijke" gebruik van maken waren vertegenwoordigd. Ik was er aanwezig als één van ongeveer zestig schrijvers, uitgenodigd van over de hele wereld om de literaire dimensie vorm te geven.

Utopiales 2004, Nantes
 

05.2004 

Interview

In het zojuist verschenen mei/juni-nummer van SF Terra staat een interview met Guido Eekhaut, Tais Teng en Paul Evenblij, auteurs van de meest recente Babel uitgaven. Over boeken, schrijven, publiceren, SF en Fantasy in Nederland, en meer.
 

02.2004 

Nieuw boek

Jawel, daar is het dan! En nog te koop ook. Gödel Slam heet de nieuwe (Nederlandse) verhalenbundel. Het bevat zowel oud als nieuw, nog ongepubliceerd, werk. Het titelverhaal heeft in 2001 de Millennium Prijs gewonnen. De bundel wordt uitgegeven in het Babel imprint van One Door Publications, de voortzetting van het bijkans eerbiedwaardige Babel Publications. Kijk op de Books pagina.

Omslag van 'Gödel Slam', door Paul Evenblij
 

02.2004 

Nieuwste verhalen

Mijn recente Nederlandse verhaal, Het Gulden Wiel van de Onkenbare Ratio, is onlangs verschenen in Waen Sinne 2, een subversief blad met twee gevaarlijk toegewijde redacteuren.

Paul Evanby's meest recente Engelse publicatie is nu officieel 'gedenemoniseerd'. Lucia is in het voorjaar van 2003 anoniem verschenen in Nemonymous 3. De namen van de in dat nummer verschenen auteurs zijn nu bekendgemaakt. Nemonymous 4, dat dit voorjaar verschijnt, zal zijn 'denemoniseringsverklaring' bevatten.
 

02.2004 

Nieuw jaar, nieuw jekker!

Aangezien de oude site nogal... nu ja, nogal oud werd. Dus weg met de kussenvulling, pretenties de deur uit; face-lift, opstrakken, kleurspoeling, en voilá: totale make-over. Queer Eye for the Queer Guy, als het ware.

De site is teruggebracht tot het Fiction deel (dit, dus) en het Software deel. Fiction bevat de bibliografie, de bio (ik ben verzot op die bio:) en wellicht nog wat ander spul. De verhaal-downloads zijn momenteel niet beschikbaar, en ik weet nog niet of ze terugkeren. Het is al lang niet meer mijn beste werk, en het waren toch al niet de meest populaire pagina's.

 
 
copyright © Paul Evenblij 2004-2009
u