Het broodje kaas lijkt de laatste paar jaar steeds meer in onmin geraakt. Het
viel mij voor het
eerst op toen ik eens om 08.15 in de rij stond bij het broodjesverkooppunt op
Amsterdam CS.
Ik was, dat overkomt mij regelmatig, te laat wakker geworden om thuis koffie
te zetten en
ontbijt te maken en dus afhankelijk van een kant-en-klaar broodje. Ik eet vrijwel
nooit vlees en
beleg mijn broodjes graag met combinaties van kaas met waterkers en avocado,
of tonijn met
pesto en tomaat, of hardgekookt ei met rode ui en ansjovis, of gruyere met komkommer
en
tapenade, dit alles afhankelijk van het soort broodje. Op een even-in-de-broodrooster-gebruind
pitabroodje gaat iets anders dan op een snee zuurdesem met zonnebloempitten.
Ik werd er sowiso al niet vrolijk van, als ik door tijdgebrek een italiaanse
witte bol met een
slordige plak goudse, wat waterige tomaat en een kwak sla moest aanschaffen
voor ongeveer
vijf gulden. Maar die ochtend vroeg men mij of ik een bol kaas bedoelde of een
bol ham-kaas.
"Kaas" zei ik streng maar vriendelijk. Misschien had men mijn 'een bol met kaas
graag' verstaan
als: 'een bol ham-kaas graag.' Dat kan gebeuren. Het overkwam mij echter steeds
vaker dat dit
gevraagd werd. Tot de gedenkwaardige dag dat mij verteld werd dat er geen bollen
met kaas
meer waren, ze werden alleen nog maar verkocht in de combinatie ham-kaas. Als
ik geen ham
wilde kon ik mij een slappe croissant aanschaffen met een plak zweetkaas erin
gefrommeld.
Niet eens een blaadje sla erbij.
Ik ben er om blijven vragen, om een italiaanse bol met kaas (een negatieve
keus, maar toch het
broodje dat het meest door de beugel kon). Dit in de hoop dat de marketingmensen
achter de
bol ham-kaas snel hun vergissing zouden inzien als 'men' maar zou blijven vragen
om de bol
met kaas. Maar blijkbaar was er geen 'men', of ik was de enige 'men'. De bol
kwam niet terug.
Erger, een jaartje daarna werd mij verteld dat er ham-kaas was en salami-kaas,
maar geen kaas.
Salami-kaas!
In die periode begon het ook in de bedrijfskantine. Naast de losse broodjes
(veel zacht maar ook
een enkel bruin zaden-broodje, een lichtknapperig maisbolletje en een bruin
pistoletje, gelukkig)
waar naar keus beleg bij gekocht kan worden, zijn daar ook een aantal belegde
broodjes te koop.
Twee jaar geleden zat daar nog wel eens een tijgerbol met tonijnsalade bij,
maar in ieder geval
was daar een standaard- assortiment met kaas en iets groens erbij. Die broodjes
echter, die heb
ik in de tijd bijna zien groeien. Eerst kwam er een ei boven de plak
kaas, bij een groot deel van de
broodjes. En alsof het een complot was tegen mij, verscheen daar een plak ham
tussen de kaas en
het ei. Toen de plak ham eenmaal ingeburgerd was werd daarbovenop weer een plukje
asperges-
uit-blik gelegd. Het werd een big-mac-achtig bouwsel dat voor gezond door moest
gaan. Het
broodje kaas was nergens meer te vinden. Een keer dacht ik er één te zien, een
knapperig pistoletje
met kaas en tomaat. Blij kocht ik er twee, de eerste happen smaakten mij zowaar
ook nog. Totdat
ik bij de derde hap ontdekte dat de tomaat diende om op slinkse wijze chorizo
te verbergen. Het
waren broodjes kaas-chorizo.
Vanaf dat moment beperkte ik mij 's middags tot de broodjes selleriesalade.
Dat waren wel altijd
slappe bruine broodjes, maar ach. Sinds kort zijn er geen broodjes selleriesalade
meer. Het zijn nu
broodjes selleriesalade-rookvlees.
Afgelopen zondagmiddag, toen ik van het KNSM-eiland terug wandelde, ben ik
een winkel in
huishoudelijke artikelen binnengestapt en heb mij een set van drie diepvriesdozen
aangeschaft.
Niet dat ik diepgevroren dingen eet, maar ze hebben goed passende, alles afsluitende
deksels en
een handig rechthoekig middelmatig hoog formaat. Met een leuke halftransparante
grasgroene
deksel zaten ze als russische vrouwtjes in elkaar. Nu maak ik elke avond voor
ik ga slapen een
bak vol salade.
Zo had ik gisteren een combinatie van waterkers, alfalfa, ijsbergsla, avocado
en gerookte kipfilet.
Vanavond maak ik een combinatie van verschillende soorten kleingesneden kool,
postelein
("Wat is dat?" vroeg het kassameisje na de zak 40 seconden bestudeerd te hebben
met een lijstje
erbij, een lijstje zonder plaatjes denk ik. 'Postelein' zei ik en toen kwam
het toch nog goed en
haalde de rij achter me ook weer opgelucht adem.), komkommer, gruyere en een
bosuitje. Dat
gaat in een schaal in de koelkast, morgen schep ik het over in één van mijn
nieuwe diepvriesbakjes
en stop het in mijn tas. Het past net tussen alle papieren. Op weg naar het
station loop ik de
warme bakker in en schaf me twee elf-zaden-puntjes aan. Dan loop ik rond lunchtijd
de kantine
in, pak een bord, een mes en een lepel en loop weer weg. Ik eet heerlijk, zo
lekker heb ik nog
nooit gelunched.
Dit is mijn éénvrouws actie tegen de verloedering van het broodje kaas. Ik
hoop dat het werkt,
want ik vraag me af hoelang ik het volhoudt om elke avond salade te staan maken,
rond middernacht.
De kantinedames keken me al enigszins bevreemd aan, toen ik vandaag voor de
derde achtereen-
volgende dag met een leeg bord wegliep. Het duurt niet lang of ze vragen me
wat er aan de hand is.
Moniiq
terug