Wilkie Collins: De Maansteen



Oorspronkelijke titel: The Moonstone
Uit het Engels vertaald door Joop Wigman
568 pagina's, ingenaaide paperback
Prijs: euro 21,50
ISBN 90 74622 13 5


Naar de MKW-homepage.


De Maansteen bezorgde, samen met De vrouw in het wit, Wilkie Collins zijn faam als een van de populairste romanschrijvers van zijn tijd. Het boek werd door T.S. Eliot omschreven als 'de eerste, de langste en de beste van de moderne Engelse detective-romans.' Het verscheen voor het eerst in 1868, in afleveringen in het tijdschrift All the Year Round.
De Maansteen is de naam van een kostbare Diamant, die als verjaardagsgeschenk wordt gegeven aan de jonge Rachel Verinder. Het juweel is indertijd echter geroofd uit een Indiase tempel en er rust een doem op waardoor iedere bezitter wordt getroffen. Als de Diamant in de nacht na Rachels verjaardag verdwijnt, rijst de vraag waar de schuldige moet worden gezocht. Zijn het de Indiėrs geweest die hun heilige steen al jarenlang achtervolgen, of moet het huispersoneel van Lady Verinder worden verdacht?
Op zijn bekende en niet van humor gespeende wijze schetst Collins een serie onvergetelijke karakters, die ieder op hun beurt hun verhaal doen. Hoofdinspecteur Cuff, huismeester Gabriel Betteredge, de filantroop Geoffrey Ablewhite en de godvruchtige Miss Clack zijn enkele van de figuren de lezer op onvervalst negentiende-eeuwse wijze meevoeren in het mysterie van de Maansteen en de verrassende oplossing ervan. Collins toont zich in de ontwikkeling en uitwerking van het plot wederom een meester die ook in onze tijd zijn gelijke haast niet kent.

De BBC maakte van De Maansteen een televisiebewerking, die met groot succes is vertoond.


De Maansteen kreeg drie sterren (goed) in VN's Detective & Thrillergids 1998:
'De Maansteen gaat over de doem die en diamant over een familie brengt. Een van de figuren is brigadier Cuff, gebaseerd op een beroemde Scotland Yard-inspecteur van die tijd, die op snelle, bijna moderne wijze, zijn speurwerk verricht. Doem, diament en deductie voor romantische langlezers.'



Wilkie Collins

Wilkie Collins (1824-1889) is een Victoriaans schrijver die nog steeds bij een groot publiek in de belangstelling staat. Zijn meest succesvolle romans worden regelmatig herdrukt en behoren tot de klassieke werken uit de Engelse literatuur.
Collins, zoon van een beroemd schilder, heeft zich in zijn leven weinig aangetrokken van de Victoriaanse zeden. Hij leefde lange tijd in zonde samen met Caroline Graves, die elders al een echtgenoot had en tussentijds ook nog even met een ander getrouwd was. Ook zijn voorkomen was weinig conventioneel: hij had een uitzonderlijk groot en vreemd gevormd hoofd in verhouding tot zijn tengere lichaam en hij werd geplaagd door reuma, die hem dwong tot het innemen van vervaarlijke hoeveelheden pijnstillers.
Als goede vriend en reiskameraad van Charles Dickens, met wie hij gedurende de jaren '50 veel optrok, schreef Collins veel voor Dickens' tijdschriften Household Works en All the Year Round. De twee mannen hadden een grote belangstelling voor het theater gemeen -net als voor het Londense societyleven-, en Dickens acteerde in twee vroege melodrama's van Collins' hand.
Collins stond bekend als een middelmatig schrijver, tot de verschijning van De vrouw in het wit in 1860. Daarna werd hij een beroemdheid en ontving hij enorme voorschotten voor nog te schrijven romans. Hoogtepunten zijn No name (1862), Armadale (1866) en met name De Maansteen (1868).


Uit de pers

In de Standaard der Letteren van 18 september 1997 schreef Peter Jacobs het volgende over de boeken van Wilkie Collins: ‘Als je onder je bewonderaars T.S. Eliot en Anthony Burgess mag rekenen, mag je op je beide oren slapen. Met The women in white en The Moonstone heeft de Britse schrijver Wilkie Collins inderdaad de vereiste kwaliteit in huis. Ook in het Nederlands kunnen we daar nu over oordelen. Bij uitgeverij Menken Kasander & Wigman in Leiden zijn de twee negentiende-eeuwse meesterwerken in vertaling beschikbaar. Collins’ spannende boeken -van thriller met gothic-trekjes tot ver doorgedreven speurwerk met geestesverruimende en exotische neveneVecten- zijn niet alleen een aanrader voor wie de stamboom van Poirot, Holmes, Maigret, Marple en andere bemoeiallerige wijsneuzen wil natrekken; De vrouw in het wit en De Maansteen zijn gewoon pareltjes in de Engelse literatuurgeschiedenis.’


Naar de MKW-beginpagina