Weblog van Martin Volder
        

REM-eiland verdwijnt voor kust Noordwijk

NOORDWIJK | De Meetpost Noordwijk, die bekend staat als het REM-eiland, gaat verdwijnen. De Directie Noordzee van Rijkswaterstaat heeft besloten om de apparatuur begin volgend jaar weg te halen van het platform, dat op negen kilometer van de kust van Noordwijk ligt.

Wanneer het platform wordt verwijderd, is nog niet bekend. ,,In elk geval binnen drie jaar. Dat is de termijn die wettelijk is vastgesteld als tot ontmanteling is overgegaan. aldus J. Starke van de afdeling Hydrometeo Noordzee van de Directie Noordzee. Het platform is met enkele tonnen per jaar te duur in onderhoud geworden. ,,We hebben het wel over een platform dat al bijna veertig jaar oud is en wellicht hard toe is aan groot onderhoud.'' Bovendien beschikt de Directie Noordzee over meer meetpunten, waaronder het Euro-platform voor de Europoort en het lichteiland Goeree voor de kust van Goeree Overflakkee die wel blijven bestaan.

Aanvankelijk werd het eiland gebruikt door de REM, de Radio Exploitatie Maatschappij, die werd opgericht door grootindustriëlen onder leiding van de scheepsbouwer Cornelis Verolme. Zij lieten in het Ierse Cork voor negen miljoen gulden (4.084.021 euro) een platform bouwen, dat werd getransporteerd naar een plek net buiten de territoriale wateren voor de kust van Noordwijk. Het eiland bestond uit twee verdiepingen en een helikopterplatform. Vanaf juni 1964 werden illegaal radio-programma's verzorgd onder de naam Radio Noordzee. In augustus van dat jaar volgde TV Noordzee met programma's als 'De onzichtbare man' en 'Ed, het sprekende paard', totdat de Nederlandse marine en de rijkspolitie in december een einde aan het experiment maakten. Later nam de TROS de uitzendingen op het land op legale wijze over.

In 1974 is het platform gekocht door Rijkswaterstaat. Sindsdien maakt de Directie Noordzee er gebruik van als onderdeel van een meetnet, dat gegevens verzamelt over weer en water voor onder meer het KNMI, de scheepvaart en de Stormvloedwaarschuwingsdienst. Meestal is het platform onbemand en is er alleen personeel als onderhoud moet worden verricht of als bijvoorbeeld door het KNMI wetenschappelijk onderzoek wordt gepleegd, zoals het meten van broeikasgassen. Starke: ,,We hebben geprobeerd meer klanten, dus meer onderzoekers, op het platform te krijgen, maar dat is niet gelukt. Daarom zijn we genoodzaakt om te stoppen.''

Leids Dagblad, 3 oktober 2003



© Copyright 2005 Martin Volder. Click here to send an email to the editor of this weblog.
Last update: 26-12-2005; 23:22:14.