Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:19:10.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 14 juli 2005

Het Vrije Woord

In Veronica's Top 40 Hitdossier hoorde ik vanavond de Top 40 van 14 juli 1993. Inclusief het Popjournaal van die datum. Salman Rushdie, zo hoorde ik, verscheen tijdens een concert van U2 naast Bono. De schrijver was al ruim vier jaar ondergedoken na een fatwa van ayatollah Khomeini. En Bono wilde een statement maken: het vrije woord mag niet worden gesmoord. ('t is trouwens opmerkelijk dat dit het Popjournaal van 14 juli haalde, want de gebeurtenis had pas een maand later plaats, maar dat terzijde ;))

Gisteren trok Bono tijdens een concert in de Amsterdam ArenA opnieuw iemand op het podium. Figuurlijk. Hij droeg Running to stand still op aan Theo van Gogh. Het Vrije Woord is Heilig was opnieuw de boodschap van Bono.

Maar is dat wel zo? We kennen de uitzondering: ontkenning van de holocaust mag niet. En het boek dat tot die holocaust leidde, Mein Kampf, is verboden. Niks Vrije Woord, in dit geval. 't Is een begrijpelijke uitzondering, maar toch... Zo'n verbod geldt niet voor Das Kapital, een boek dat toch ook heeft geleid tot miljoenen doden en ontelbare vernielde levens. Dat kan je ook zeggen van de Bijbel: bron van oorlogen en vervolging. Oh, en van de Koran kan je dat natuurlijk ook zeggen. Ook dat boek is niet verboden.

Ik kan me herinneren dat ik Theo van Gogh, in een tirade tegen de islam, op de radio hoorde zeggen dat die geitenneukers wèl het recht hebben hun ideëen te uiten. Ook al roepen ze op tot het van flatgebouwen gooien van homo's, tot het vermoorden van ongelovigen. Ze houden recht van spreken. Als ze maar wisten dat híj dat ook had.

Niet wat Mohammed B. betreft dus. Hij maakte een einde aan het leven van Van Gogh. En aan het uiten van de mening van Van Gogh en van wie weet hoeveel anderen (zie 'Auw!', 2 november 2004). Moet B. nu ook de mond worden gesnoerd? Wat zou Theo zeggen? Theo die nu in de Hemel is, of in de Hel zoals-ie altijd voorspelde. Theo, wiens naam God betekende, maar die overtuigd Goddeloos was. Maar die wèl geloofde -hartstochtelijk zelfs- in het Vrije Woord.

OM wil B. in gevangenis isoleren

AMSTERDAM, 14 juli. Het openbaar ministerie heeft aan minister Donner (Jusitie) gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat Mohammed B. na zijn veroordeling doorgaat met het verspreiden van radicale teksten. Dat zegt de persofficier D. Kruimel van het parket Amsterdam.

Het OM heeft tijdens het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh twee geschriften van Mohammed B. onderschept, die hij in de cel had geschreven. Daarin haalde hij onder meer Osama bin Laden aan en riep moslims op de strijd aan te gaan.

Volgens de persofficier was het mogelijk B. beperkingen op te leggen in het kader van het onderzoek. Als het proces is afgelopen, wordt dat ingewikkelder. In principe mag iedereen in Nederland stukken schrijven, publiceren en verspreiden. Bij aanzetten tot haat of opruiïng is het wel mogelijk op te treden. Bewaarders kunnen een gevangene als sanctie beperkingen opleggen waardoor communicatie met anderen ook bij het luchten bijvoorbeeld niet meer mogelijk is, maar dat kan alleen tijdelijk. (ANP)


10:49:28 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: