Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:49.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 22 februari 2005

Veroordeeld

Laat ik er even van uitgaan dat hij schuldig is. Nèt goed, denk ik dan. Eigen schuld dattie nu zo smadelijk afgaat. Hoe integer hij verder ook is, met zijn tomeloze inzet, zonder salaris te innen of onkosten te declareren. Hij deed het, en dus moet hij boeten. Dat is rechtvaardig en een waarschuwing voor andere 'heren' met een intimiderend libido.

Maar, deed hij het ook? De kans lijkt me groot van niet. Het kan heel goed een wraakactie zijn. Die aansloeg bij anderen. Die vonden dat hij zijn werk niet goed deed, of zelf gefrustreerd waren in hun carrière, of die die Hollander verdacht joviaal vonden in de omgang met vrouwen. Het kan verzonnen zijn, en toch is Lubbers praktisch gezien veroordeeld: hij is zijn baan kwijt en zijn reputatie. Een keihard vonnis, dat in een rechtszaal ondenkbaar was. Er is immers een getuige die haar klacht heeft ingetrokken. En verder vier getuigenissen van medewerkers die anoniem wensen te blijven. "Juridisch onhoudbaar," was eerder het terechte oordeel van Kofi Annan.

Diezelfde Annan wil Lubbers niet meer steunen. En ik kan me goed voorstellen dat dat niets te maken heeft met Lubbers' schuld of onschuld. Het is op verschillende plekken al geconstateerd: Annan moet dringend wat krediet opbouwen bij de Amerikanen. En het lozen van Lubbers helpt enorm. De Amerikanen zagen Lubbers überhaupt al nooit zitten, daarom liep hij destijds ook zijn baantje bij de Navo mis.

Hoe dan ook: de bijl is gevallen. Lubbers vertrekt, roemloos. En aan de zijlijn zie ik mensen klappen. Het valt me op met welk gemak sommigen hem schuldig verklaren. En hem ook nog eens lekker uithonen. De spotprent van hiernaast uit het Parool vond ik een dieptepunt. Op een andere tekening zag ik Ruud thuis met Ria aan tafel: ik ben blij dat je nu je handen voortaan thúis moet houden. En in weer een andere krant Lubbers die een vrouw volgt door een deur. En op haar achterste staat: exit.

Is dat grappig als je het ècht niet hebt gedaan? Het lijkt me om gek van te worden. Als je werkelijk schone handen hebt zijn de beschuldigingen an sich al een nachtmerrie. Zou de tekenaar van het Parool daaraan gedacht hebben?
7:45:22 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: