Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:44.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 16 februari 2005

Radiogeschiedens

Begin jaren '90 bezocht ik in Luxemburg de eindregie van RTL 4. Vanuit Hilversum had ik via de intercom dagelijks contact met collega's van de Luxemburgse eindregie. Bij RTL Nieuws hoorde ik ze aftellen totdat we de leader konden starten. En wij, de regisseur en ik, gaven weer door wat de geschatte eindtijd van het bulletin was. Daar was nogal es overleg over: kon er in de running order niet een promo worden geschrapt, zodat we dat leuke onderwerp nog konden meenemen?

De eindregie bleek zich te bevinden in een gebouw met een rijke radiohistorie: Villa Louvigny, in de stad Luxemburg. De gouden radiotijd was al voorbij, zelfs de vermaarde engelstalige service was zo goed als verdwenen. Daarvoor in de plaats was een satellietkanaal gekomen met waanzinnig lekkere muziek, vette jingles, een heerlijk geluid - maar wel heel iets anders dan 'the great two-o-eight'. Dat nieuwe Radio Luxemburg was trouwens, ingeval van storing, wel eens te horen op de Haagse FM-zender van RTL Rock Radio. Want ook het radiosignaal ging via Luxemburg. En als daar het Hilversumse signaal niet doorkwam, werd er iets anders naar de satelliet gestuurd - en daarmee ook naar de Nederlandse FM-zender.

Enfin, hoe kom ik op deze herinneringen? Ik lees zojuist dat het VPRO-radioprogramma OVT aandacht gaat besteden aan de geschiedenis van Radio Luxemburg. Daar wil ik graag zoveel mogelijk radiofreaks van vertellen. Bij deze! En: zegt het voort. De uitzendingen zijn op 13 en 20 maart en je kan er meer over lezen in een artikel van - hoe kan het anders - Hans Knot.
8:10:44 PM     |


Blablabla

Bart van Leeuwen, ik bewonder deze man, heerlijk om naar hem te luisteren. Maar talkradio, of zo'n ochtendprogramma waarin bijna alleen maar gepraat wordt, da's aan hem niet besteed. Luister via de weblog van Patrick Crooijmans.

4:56:08 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: