Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:43.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 15 februari 2005

Fantasie

We hadden het over fantasie, in ons gesprekje voor het slapengaan. Fantasie is héél belangrijk, vertelde ik. Thomas knikte heftig. Volwassenen vergeten dat wel eens, zei ik - maar maakt het iets uít dat iets niet echt is? Als je er plezier aan hebt? Wie bepaalt trouwens wat echt is?

Thomas begreep het. "Misschien is alles wel een droom! ... En word je weer wakker als je doodgaat!!"

Ik keek naar zijn opgetogen gezicht en voelde even een golf van trots. Had ik al zulke gedachten als jongetje van zeven? Neeeeh... Ik gaf Thomas een nachtkus, sloot zachtjes de deur en liep naar de boekenkast. Descartes:

In mijn dromen zie ik dezelfde dingen of iets minder werkelijke dingen, als degenen die gestoord zijn zien op de momenten dat ze wakker zijn. Hoe vaak heb ik niet gedroomd dat ik op deze plek zat, dat ik gekleed was en bij het vuur zat, terwijl ik in werkelijkheid ongekleed in bed lag! ... Ik herinner me dat ik vaak door soortgelijke illusies ben bedrogen in mijn slaap. Als ik deze gedachte in overweging neem, zie ik zo duidelijk dat er niets is waardoor ik met zekerheid waken van slapen kan onderscheiden, dat ik geheel verbijsterd ben.

Wat is echt? En waarom zouden we de werkelijkheid willen zien? Leuk om op door te gaan :) Maar 't gaat wat ver natuurlijk om met Thomas nu al de grotmythe van Plato door te nemen.

Hoewel? Hij gaat absoluut niet gebukt onder al dat gedenk. Juist kinderen kunnen onbekommerd filosoferen. En daarna naar buiten rennen om te voetballen. Of om vriendjes te halen om te Playstation'en - samen racen over een circuit, dàt is wat het leven leuk maakt! Komend weekend wil hij enorm graag naar de AutoRai. Met eigen ogen wil hij ze zien, er ìnklimmen. Al die snelle auto's, stoere sportmodellen - cooool! Daar gaat het toch om? Echt hoor.
1:35:21 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: