Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:33.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 2 februari 2005

De regio

Terwijl ik de voorstellen van het Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) lees, is op Nederland 2 de Sponsor Loterij Winnaar van de Week te zien. Het WRR-rapport zal een van de ingrediënten zijn van de meerjarenvisie van het kabinet. En alles wijst erop dat er zal worden ingegrepen bij onze halfcommerciële 'publieke' omroep. Eindelijk (1 | 2 | 3).

Interessant leesvoer. Alleen.. hoe is dat toch mogelijk.. voor de regio hebben de hooggeleerde WRR-heren geen aandacht. Verbazingwekkend. In Brabant lezen de meeste mensen een regionale krant, geen landelijke. En Omroep Brabant heeft het grootste marktaandeel. De regionale media zijn er een bindende factor, "van wezenlijk belang in een democratische samenleving," zegt de NVJ terecht. En, ja dat klopt óók helaas, de regionale journalistiek staat "ernstig onder druk".

Omroep Brabant had nog niet zo lang geleden vier edities. De uitzendingen kwamen uit Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. In de kleinste dorpen waren tipgevers en correspondenten actief. Die ogen en oren is Omroep Brabant door bezuinigingen kwijt. Toegezonden persberichten en uitgeknipte krantenartikelen vormen nu de 'inspiratie'. Alle uitzendingen komen uit Eindhoven. De redacties in Tilburg en Den Bosch zijn ontmanteld, alleen in Breda is nog een deelredactie. Een nieuwe bezuinigingsronde staat weer voor de deur. Er wordt druk gespeculeerd over aantallen ontslagen..

Ik droom wel eens van een Omroep Brabant dat wèl weer ogen en oren heeft in dorpen en steden. Dat haar signalerende en controlerende taak goed kan uitoefenen. En kijkers en luisteraars beter dan nu inzicht verschaft in de Brabantse samenleving. Een omroep die niet in de eerste plaats concurreert, maar samenwerkt met regionale kranten, ja zelfs met radiozenders die toch een ander publiek bereiken. Waarom geen nieuws leveren aan regionale jongerenzenders? Zodat ook die groepen worden geïnformeerd? De WRR heeft ideeën over publiek-private samenwerking op landelijk niveau, maar in de regio is dat misschien wel veel belangrijker.
10:40:16 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: