Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:14:38.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 19 oktober 2004

Sociaal uitgesloten

Slechte gezondheid leidt tot sociale uitsluiting

DEN HAAG (ANP) - Niet een laag inkomen maar een slechte gezondheid vormt het grootste risico voor sociale uitsluiting. Dat blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Eén op de tien Nederlanders heeft te maken met een vorm van sociale uitsluiting. Zo heeft 10 procent van de volwassenen slechts een beperkt informeel sociaal netwerk. Ook 10 procent heeft voortdurend financiële zorgen.

Bij de belangrijkste risicogroepen zijn die percentages aanzienlijk hoger. Die riscogroepen zijn: alleenstaande ouders, uitkeringsontvangers, mensen die werkloos zijn geweest, niet-westerse allochtonen en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Van de alleenstaande ouders heeft 36 procent een tekort aan sociale contacten, heeft 37 procent voortdurend zorgen over de financiële situatie en 27 procent minimaal één betalingsachterstand. Van gezinnen met kinderen onder het minimumniveau (meestal eenoudergezinnen) zegt 48 procent te weinig geld te hebben om regelmatig nieuwe kleren te kopen voor de kinderen. In 36 procent van deze gezinnen is er geen geld om kinderen lid te laten worden van een sportclub of andere vereniging.

Eén op de tien Nederlanders is sociaal uitgesloten las ik in de krant. Ze staan buiten de maatschappij.

Eén op de tien, hmm. Hoeveel mensen zou ik in totaal kennen?
En ken ik ook iemand die sociaal uitgesloten is? Niet dat ik weet..
Zou iemand die ik kèn zo iemand kennen? .. Misschien ook wel niet.

En toch. Hoewel ik ze niet ken, toch ken ik ze. Ik weet een winkelcentrum waar 'ze' rondlopen. Herkenbaar aan de pafferige, bleke gezichten. Onder hun trainingspakken of Zeeman-shirts wiegen vaak blubberige buiken. Als ze geld op de toonbank leggen voor een patatje zie je bruingele vingers van het roken. In een rij ruik je dat persoonlijke hygiëne geen hoge prioriteit heeft.

Het zijn sociaal uitgeslotenen. Mensen die de pech hebben dat ze bijvoorbeeld met wat minder hersens geboren zijn. Of voor wie de maatschappij door andere oorzaken te ingewikkeld is. Ze voelen zich natuurlijk uitgesloten. Aan sommigen zie ik het, aan die verslagen houding.. Maar de meesten overschreeuwen het: ze nemen veel ruimte in. Ze práten hard, met grote gebaren en grove woorden. Alsof ze in elke zin zeggen: als de wereld mij niet wil - fuck the world!

Sociaal uitgeslotenen, wat een term ook, komt neer op persona non grata.. Wordt wel genoeg geprobeerd om deze tweederangs burgers te helpen? Inmiddels één op de tien mensen. Of denkt het land van Balkenende: wie niet bij machte is zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen, die verdrinkt maar langzaam? In de schulden, in zijn ongezonde lichaam of in de eenzaamheid en het gevoel een verstotene te zijn?

Zie ook: Beste meneer Balkenende

8:37:09 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: