Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:14:33.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 14 oktober 2004

FunX

Waarom hebben we eigenlijk publieke omroep? Ik vraag het me wel eens af. En dat doe ik vast en zeker vaker dan de omroepbobo's in Hilversum..

Ik kan me nog herinneren hoe zo'n drie jaar geleden de publieke omroep miljóenen wilde uitgeven om Barend & Van Dorp van zender te laten wisselen. Het lukte niet, maar aan het geld heeft het niet gelegen. Zelfs het Fonds Omroep Reserve mocht ervoor worden aangesproken.

Waar is het belang van de kijker, als zoiets doorgaat? Die krijgt geen nieuw programma voor dat geld. Nee, er verhuist een programma van zender. Ten koste van belastinggeld dat besteed had moeten worden aan programma's die nog nìet te zien waren.

Wat enige tijd geleden wel doorging was de overname van een commerciële radiozender: Colorful Radio. Het moest een zender worden voor (vooral) allochtone jongeren. Dat klinkt op het eerste gehoor niet zo gek. Maar er zijn twee dingen onlogisch aan die stap:

  1. Er ìs al een radiostation dat die doelgroep bereikt, heel succesvol ook en bovendien in een aantal steden via de ether. Het station heet FunX. Het krijgt bovendien subsidie, dus om nou met overheidsgeld ook nog eens een concurrent in de lucht te helpen..
  2. De publieke omroep heeft de beschikking over 3FM. Het ligt voor de hand om die zender aantrekkelijk te maken voor allochtone jongeren. Dan lijkt 3FM meteen niet meer zo op 538 en Yorin.
Dat toch Colorful Radio werd overgenomen komt doordat het juist de bedoeling is dat 3FM lijkt op een commerciële zender. Want alleen dan komen er genoeg reclame-inkomsten binnen (zie: weeffout). Om toch te voldoen aan de 'publieke taak' moest er dus wel een extra zender worden toegevoegd.

Gelukkig heeft de rechter vandaag ingegrepen. Die betitelde Colurful Radio, net als eerder het Commissariaat voor de Media al deed, als een ongeoorloofde neventaak. Binnen vier weken moeten de uitzendingen worden gestaakt. Tenzij de publieke omroep in beroep gaat natuurlijk.

Waarschijnlijk stapt de TROS binnenkort uit het bestel. Om vervolgens samen met John de Mol een tv-zender te beginnen die op termijn de voetbalrechten -inclusief misschien wel het programma Studio Sport- van de publieke omroep overneemt. Voor de publieke omroep is dat de kans om zowel op radio als op tv ècht publiek te worden. Met minder zenders (één tv-zender minder en Radio 2 en 3FM kunnen commercieel verder) en zonder reclame.
11:26:01 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: