Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:13:58.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 20 september 2004

"Prutsers zijn het!"

Wie Nova afgelopen zaterdag gemist heeft raad ik aan om alsnog nog even, online, te kijken. Nova zond een reconstructie uit van het Voorjaarsoverleg, dat mislukte dankzij grondig verziekte persoonlijke verhoudingen. Wie de kranten een beetje leest wist het al, maar toch vond ik het ontluisterend om er de hoofdrolspelers over te horen vertellen.

Centraal in het drama staat Lodewijk de Waal, voorman van de FNV. De Waal heeft een bijna fysieke afkeer van minister Aart Jan de Geus. De minachting uitte zich op een genante manier bij de start van het Voorjaarsoverleg, toen De Waal weigerde om de minister de hand te drukken. Daar stond De Geus met zijn uitgestoken hand.. "Ik ga niet vrolijk lachend met hem op de foto als ik hem een oplichter vind," legt De Waal in Nova uit.

Maar ook zijn misprijzen voor de rest van het kabinet en dan met name premier Balkenende steekt De Waal niet onder stoelen of banken. "Prutsers zijn het!" Terwijl de verhoudingen verslechteren staat Balkenende aan de zijlijn, het is volgens De Waal voor een belangrijk deel ook zijn schuld dat het Voorjaarsoverleg zo jammerlijk mislukte. "Als het niet goedging was het in het verleden meestal de minister-president die zich daar enigszins mee bemoeide. Maar deze minister-president kiest ervoor om geen rol in dit land te spelen."

Het onnozele beeld dat De Waal van Balkenende schetst wordt door de premier onbedoeld zelf bevestigd, als hij antwoordt op de vraag of hij de vakbondsman niet miste in de hal van het SER gebouw. Daar worden vlak voor het overleg altijd plaatjes geschoten door de media, handen geschud en vriendelijk gelachen. Maar De Waal bleef bewust elders in het gebouw; hij had "geen trek" om "vriendelijk lachend met de minister-president" op de foto te gaan. Het was Balkenende wel opgevallen dat De Waal er niet was, maar: "Noujagut ik zocht er ook niet gelijk wat achter.."

Het bijna totaal afwezig zijn van onderling respect heeft het Voorjaarsoverleg doen klappen. En het kabinet alle remmen ontnomen: zonder last van gepolder en overleg wordt de ene maatregel na de andere doorgevoerd. De vakbeweging mag hopen dat op 2 oktober de opkomst niet tegenvalt. Anders zullen de bonden nog heel vaak machteloos moeten toekijken hoe kabinetten hun eigen koers bepalen.
3:55:35 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: