Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:12:16.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 10 juni 2004

Coach?

- Waarom hebt u een coach, Yan van Rooy, met wie u dagelijks meerdere malen belt, en met wie u maar liefst vijf keer per week gemiddeld contact hebt?
- "Omdat het altijd beter kan. Mijn sterke en zwakke punten wil ik goed leren kennen. Ik vind nu eenmaal dat ik altijd alles moet geven. Van een 8 of een 9 kan ik niet genieten - het moet een 10 zijn. Niet uit faalangst, hoor. Meer van: het is móói als het perfect is. Dat bevredigt. Op de lagere school wilde ik tienen halen om van tien proefwerken een score van 'honderd uit tien' te halen. Soms had ik 98. Toch twee puntjes gemist. Balen."

Annette Nijs' avontuur op het ministerie van Onderwijs was tot het laatste moment balen. Door haar eigen ambtenaren werd ze vanaf dag-één vijandig onthaald. En de waardering kwam ook al niet bepaald van boven: ze was het slachtoffer van 'politieke spelletjes' door haar minister. "De belangrijkste truc is natuurlijk: verdeel en heers, zoals Machiavelli al zei. Of: ik zeg dat ik A ga doen, maar ik doe B. Of je 'vergeet' belangrijke informatie door te geven. En informatie is macht."

In deze eenzaamheid snak je naar een goede personal coach, zodat je je uit deze ellende omhoog kan vechten. Iemand die je inzicht geeft in de processen die zich om je heen afspelen. In de drijfveren en emoties van de mensen die met, of tegen, je werken. En die je dwingt tot zelfonderzoek: wat is jouw rol in dit geheel, wat zijn je motieven, je blinde vlekken? En: hoor ik hier wel thuis?

Annette Nijs had helaas ook nog eens de verkeerde personal coach. Hoe kon die coach doorgaan met iemand die op die laatste vraag (hoor ik hier wel thuis?) 'nee' moest antwoorden? Alleen al het feit dat ze dagelijks meerdere malen met hem moest bellen.. ik begrijp het niet, werd ze gesouffleerd ofzo?? En dan, hoe is het mogelijk dat deze coach voorafgaand aan het Nieuwe Revu-interview persoonlijke informatie mocht doorspelen aan de redactie, en dat die man dat nog deed ook?

Beste politici en managers die het moeilijk hebben: ik wens jullie allemaal een goede personal coach toe. Een die je helpt om potentiële rampen en conflicten te voorkomen, ook fijn voor de mensen om je heen. Maar zeker ook een die je genadeloos tot het inzicht durft te brengen dat je naar iets anders uit moet zien. Zodat je niet afhankelijk wordt van zijn dagelijkse peptalk en adviezen, maar op eigen kracht goed gaat functioneren.
10:47:14 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: