Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:11:34.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

vrijdag, 14 mei 2004

Column geweigerd

Het ministerie van Landbouw vroeg Wim T. Schippers een column te schrijven voor de nieuwsbrief Onderweg naar Duurzame landbouw. Het stuk werd niet geplaatst. Te confronterend:

Waarom maakt de overheid geen einde aan de systematische marteling van -op jaarbasis- honderden miljoenen kippen en achttien miljoen varkens? Ondanks succesvolle actie van Wakker Dier tegen verkoop van legbatterijeieren in supermarkten zitten nog altijd twaalf miljoen leghennen met afgekapte snavels in piepkleine kooien aan de lopende band eieren te leveren voor de 'eierverwerkende markt' om binnen twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden op transport te worden gesteld en tenslotte veelal letterlijk gebroken in de soep te worden gedraaid. Nog steeds worden jaarlijks een slordige vierhonderd miljoen in grote aantallen in stallen bijeengepropte vleeskuikens binnen zes weken op zodanige wijze vetgemest dat ze met doorgezakte poten de vleesindustrie bereiken.

Nog altijd worden op ons beperkte grondgebied per jaar achttien miljoen varkens geslacht. De zeugen liggen eerst nog op roosters in krappe boxen, opgepept tot het produceren zoveel mogelijk biggen. De mestvarkens staan, zonder verdoving ontdaan van teelballen, hoektanden en krulstaart, mannetje aan mannetje op roosters en behandeld tegen shock en ziektes, om binnen zes maanden dichtopeengepakt naar het slachthuis te worden gereden. Dat is allemaal vanwege prijsconcurrentie met het buitenland, hoor je altijd. Maar er is hoop: Nederland gaat aandringen op een Europees verbod op onverdoofd castreren van biggen!

Waarom kan er niet worden geregeld dat er hier geen gemarteld dierenvlees mag worden aangeboden? Veel mensen zullen ondanks prijsverhoging dolblij zijn dat ze niet langer de ogen hoeven te sluiten voor grootschalige georganiseerde misdaad, want dat is de bio-industrie en niks anders.

Wim T. Schippers
(via)
10:53:52 PM     |


Prisoners dilemma

Twee criminelen worden opgepakt en apart verhoord. Er is bewijs dat ze de belasting hebben opgelicht, maar ze worden daarnaast alletwee verdacht van moord. Er is echter niet genoeg bewijs om ze daarvoor te veroordelen. Als beide verdachten hun mond houden, worden ze ieder voor de belastingfraude tot één jaar cel veroordeeld. Maar de politie wil een deal sluiten: als één van de verdachten de ander verraadt, is hij een vrij man. De ander krijgt dan tien jaar voor moord. Als hij tenminste niet ook klikt, want dan gaan ze allebei acht jaar achter slot en grendel. Wat is de beste strategie voor de twee mannen?
 
Voor een buitenstaander is het duidelijk: als beide mannen zwijgen, zijn ze beter af dan wanneer ze elkaar verraden. Maar volgens de speltheorie is dat niet wat er gebeurt. Die gaat ervan uit dat de spelers ieder voor zich de beste strategie bepalen. En, onafhankelijk van wat de ander doet, levert klikken minder straf op dan niet klikken. Beide spelers hanteren de strategie 'verraad de ander.' Elke andere strategie legt het daartegen af.

Interessant? Onderga de speltheorie zelf. Lees erover in het Webdoc van VPRO's Noorderlicht. En surf dan door naar www.vpro.nl/experiment. Schrijf je in als proefkonijn en speel je rijk.
12:01:39 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: