Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:11:18.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 3 mei 2004

Open Source


BASIC bestaat veertig jaar. Op 1 mei 1964 ontstond een taal die talloze computeraars later konden drómen. Commando's als LIST, SAVE, RUN, END and PRINT.

Ik kan me die commando's nog heel goed herinneren. Mijn vader tikte ze in op zijn zelf in elkaar gezette Apple II clone. Een computer waarop ook weer zelf in elkaar gezette programma's draaiden. Zelfgeschreven door mijn vader, maar vooral door veel andere hobbyisten. Een hoogtepunt was elke week Hobbyscoop, het radioprogramma met Ingrid Drissen met haar prachtige stem. En met grùwelijke modemgeluiden die toch als muziek in de oren klonken. Dat minutenlange gezaag werd door mijn vader op een bandje gezet. En daarna ging dat gezaag, minutenlang ook weer, via een draadje van de cassettespeler naar de computer. En vervolgens voltrok zich Het Wonder: er verscheen een compleet nieuw computerprogramma op het scherm! Geschreven door een wildvreemde computeraar, ergens ten lande. Die wildvreemde zat meestal te wachten op reacties van mede-hobbyisten. Vind je het mooi? Kan het beter? Vertel es, hoe dan? Zo werkte dat, programma's werden gratis verspreid èn verbeterd - want anderen schreven gewoon mee.

Ook vandaag is er nog een actief circuit van hobbyisten die samen software schrijven, al heeft een argeloze computergebruiker daar geen weet van. Een bekend voorbeeld van zo'n Open Source project is Linux, het gratis besturingssysteem. Een goed voorbeeld is Firefox. Spectactulair is Open Office: wie overweegt Micro$oft Office voor (veel te) veel geld aan te schaffen, omdat de wereld nou eenmaal communiceert in Word-, Excel en Powerpointbestanden, raad ik ècht aan om Open Office gratis te downloaden en te installeren. En deze week ontdekte ik Gimp (info). Nèt te laat helaas, ik had #%* net Photoshop gekocht. Maar misschien kan ik anderen nog wel op tijd vertellen van dit Photoshop-alternatief :) When all is said and done, I consider The Gimp to be one of the largest jewels residing on the open source crown, lees ik in een recensie. De prijs (€ 0,00) is ook a jewel.


GIMP op mijn computer

9:09:59 PM     |



 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: