Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:10:47.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 6 april 2004

Grootse Daden

Il divo Michelangelo werd hij genoemd, de Goddelijke Michelangelo. Niemand had ooit gedaan wat hij kon. En niemand heeft hem het ooit nagedaan. Een blok marmer wist hij om te toveren tot een meesterwerk. Hij zette zijn beitel op de steen en begon te slaan, tot er iets ontstond dat van een ontroerende schoonheid was. Verstilde emotie. Zoals de Pietà, Maria met het dode lichaam van Jezus op haar schoot. En David - weergaloos. Michelangelo ontwierp gebouwen, hij schreef gedichten. En toen de paus hem opdracht gaf de koepel van de Sixtijnse kapel te beschilderen, werd ook dat iets Goddelijks. Hij deed het ook in naam van God.

Moslimextremisten dreigen Rome te vernietigen

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse politie heeft een videoband van vermoedelijk het terreurnetwerk al-Qaeda gevonden, waarop de organisatie dreigt Rome te vernietigen. Dat heeft het Italiaanse weekblad Panorama vrijdag gemeld.
,,De man die Rome wil vernietigen, grijpt al naar zijn zwaard. Rome wordt niet veroverd door woorden maar door macht en wapens'', citeert het rechtse blad. De dreigementen op de band komen van sjeik Abu Qatadah al Falastini, een Jordaniër die wordt beschuldigd van banden met al-Qaeda en in een Britse cel zit. De videoband werd gevonden in een flat in de noordelijke stad Cremona. De autoriteiten vrezen dat het appartement werd gebruikt als uitvalsbasis van een extremistische moslimorganisatie.

In naam van God wordt dit alles misschien wel vernietigd door mensen die net als Michelangelo Grootse Daden willen verrichten. Het moet een machtig gevoel geven, iets doen dat bij zoveel mensen zoveel emoties oproept. Je neemt even de plaats in van God. Je bènt even God: schepper en vernietiger.

Ik vertrouw erop dat de al-Qaeda-mannen hun plannen niet uitvoeren. Maar ik hou er toch rekening mee dat het Vaticaan over enkele jaren alleen nog in geschiedenisboeken bestaat. De strijders van Allah wisten eerder symbolen van het kapitalisme in New York te vergruizen. En zelfs het boeddhisme is frontaal aangevallen. Al leidde dat tot weinig ophef, misschien wel doordat niet is teruggevochten. Weet je nog?: de grootste boeddha-beelden ter wereld, meer dan 1500 jaar oud, zijn nooit meer te bezichtigen...


4:09:42 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: