Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:10:02.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 9 maart 2004

Downloaden

Platenmaatschapij Warner zet Ilse de Lange en Krezip aan de kant. Er wordt teveel illegaal gedownload en gekopieerd. "In Nederland is de verkoop van singles in de afgelopen drie jaar gehalveerd en de verkoop van albums met ruim een kwart teruggelopen." Moeten wij ons schuldig voelen? Nee.

Ik denk dat de platenmaatschappijen zich schuldig moeten voelen. Tijden veranderen. Maar de platenbazen doen alsof er geen internet bestaat, alsof cd-branders niet zijn uitgevonden.

Al jaren geleden waren alle voorwaarden daar voor een democratisering. Het was mogelijk geworden om muziek spectactulair goedkoper te maken. En tegelijkertijd het aanbod enorm te verbreden. Muziek kon bijna even toegankelijk worden als in ons land water uit de kraan.

Maar terwijl de technische mogelijkheden ruimschoots aanwezig waren, bleven de platenmaatschappijen doof en blind. En dus werd de democratisering afgedwongen: anarchie. Muziek werd echt gratis, volkomen ten onrechte, maar moeilijk terug te draaien.

Wat de platenmaatschappijen hadden moeten doen was muziek bijna gratis maken. Want daar is alle reden toe. Het persen, distribueren en verkopen van cd's in winkels, dàt is duur. Als je die kosten niet meer hebt hou je vrijwel uitsluitend de eenmalige kosten van het opnemen over.

Overal ter wereld zijn de platenmaatschappijen pas wakker geschrokken toen het eigenlijk al te laat was. Pas sinds kort is er in Amerika de uiterst succesvolle iTunes Store (zie screenshot). Helaas voor ons, Europeanen kunnen daar wel rondkijken maar niks kopen. De platenmaatschappijen aan deze kant van de Oceaan zijn er nog niet klaar voor. Op een bedrijfsongeval na dan: in Spanje werden de platenmaatschappijen het jaren geleden al wel eens. Tot ongenoegen van de collega's elders in Europa, misschien dat daardoor het muziekaanbod van Weblisten gaten vertoond. Maar het concept is heel, heel aantrekkelijk: een nacht onbeperkt downloaden voor 5 euro. Een heel weekend kost 15 euro. Kijk, daarvoor ga ik niet illegaal aan de slag. Bij Weblisten kan ik mijn muzikale horizon naar mijn gevoel redelijk onbeperkt verbreden. En de rechthebbenden krijgen meer geld van me dan dat ik de muziek gratis zou downloaden, of er nooit kennis van had genomen.

Lees ook: 'stapel papier' mijn pleidooi om kranten compleet en goedkoop via internet aan te bieden.
7:42:33 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: