Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:08:45.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 28 januari 2004

Drama

Frank van Dijl èn zijn vrouw. Yvonne Keeley. Natascha Kuit. Zojuist hoorden de luisteraars van Radio Rijnmond enkele namen bij de cijfers. Die cijfers zijn dat 29 van de ruim 140 personeelsleden van RTV Rijnmond vandaag hun ontslag hebben gekregen. Van de cultuurredactie is nog maar één persoon over, hoorde ik de directeur zeggen. Het waren er vier. Tsja, denk ik dan, Omroep Brabant heeft ook maar één cultuurredacteur. Rijnmond leefde op te grote voet en daar zijn velen nu de dupe van. De 29 ontslagen werknemers, hun collega's, maar ook de kijkers en de luisteraars.

Laurens Borst, zelf kort geleden de laan uitgestuurd, had deze week op zijn weblog peptalk voor de ontslagen collega's: Wedden dat je over een jaar dankbaar bent, dat je deze kans heb gekregen! Want, zoals veel mensen mij hebben laten weten de afgelopen weken: "daar waar een deur dichtgaat, zal er ook weer een opengaan." Het is een cliche, maar daarom niet minder waar!

Maar vanmiddag plaatste Laurens een bitter commentaar: Ik ken de organisatie goed als voormalig hoofdredacteur en de lijst met namen verrast en verbaast me op z'n zachtst gezegd [..] Laat ik er kort over zijn. Deze beslissing getuigt in mijn ogen niet van enig sociaal gevoel. Dit is een volstrekt verwerpelijk, omstreden, onmenselijk, kennelijk puur rationeel besluit. Zoiets doe je als je echt niet anders kan. En het had anders gekund.

Een outplacementbureau gaat de Rijnmonders voor wie de deur is dichtgegaan, helpen bij zoeken van de juiste nieuwe deuren.
5:53:49 PM     |


Luistercijfers

Plaatjes winnen 't van praatjes, stond er gisteren op de voorpagina van de Telegraaf. De luistercijfers over november en december waren bekend. En Sky Radio stond ruim op de eerste plaats. Het marktaandeel groeide zelfs van 12,2 naar 13 procent. Radio 538 stond op twee, gevolgd door Radio 2, Radio 1, 3FM, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio Veronica, Classic FM en Yorin FM, zo viel te lezen.

Maar wat de Telegraaf en de andere kranten buiten beschouwing lieten, waren de regionale omroepen. Misschien vielen ze van het lijstje doordat ze nòg minder luisteraars hadden dan Yorin FM? Integendeel. Omroep Brabant was in november en december de onbetwiste nummer-1 in de provincie: marktleider met 16,2%. En dat ondanks de Top2000 van Radio 2 (waarvoor Radio 2 op Omroep Brabant reclame kon maken) en de nonstop kerstmuziek van Sky. Bij Sky Radio konden ze de cijfers aanvankelijk niet geloven. Ze belden met Omroep Brabant met de vraag of die 16,2% geen vergissing was. Nee, dat cijfer klopte echt. Ook al kon niemand het in de krant lezen.

Storend is wel dat de cijfers over november en december pas beschikbaar komen als januari al bijna voorbij is. Van een tv-programma is enkele uren na uitzending al bekend hoeveel mensen er hebben gekeken. Op de nauwkeurigheid van de radiocijfers is ook wat af te dingen, Medialog schreef er laatst over.
4:38:57 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: