Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:05:36.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

vrijdag, 17 oktober 2003

Morgen is het weer zover

Doe je toch nog wat leuks met je afdankertjes.
1:46:12 PM     |


Remi neemt zijn speelgoed mee

Dit is Remi, die ik gisteravond een klein beetje in mijn hart heb gesloten. Een camerploeg volgde hem van zijn vierde tot zijn achtste jaar. En gisteravond was het resultaat te zien op Nederland 1. Wie het gemist heeft kan ik de herhaling morgenochtend aanraden. Ik kreeg diep respect voor de pleegouders die hem opvingen. Remi is regelmatig onhandelbaar. Pleegmoeder Yvonne kon het met alle liefde van de wereld niet volhouden. "Ik ben heel idealistisch begonnen," zegt ze als ze de strijd opgeeft. "Kòn ik maar in dat koppie kijken en alles voor hem op een rijtje zetten. En al die onveilige dingen om hem heen weghalen."

Want onveilig voelt Remi zich. Op vierjarige leeftijd wordt-ie door zijn moeder "als een vuilniszak buiten gezet," zoals haar ex-man, zijn vader, het formuleert. Remi is druk, heeft woede-aanvallen. Medicatie, veiligheid, liefde, denk ik dan. Maarja, als je eigen moeder je nadrukkelijk niet meer wil zien (Remi moet in de auto blijven wachten, als zijn vader bij zijn moeder naar binnen gaat), dan voelt dat niet veilig en liefdevol. Yvonne doet haar best, maar op school gaat het mis met Remi. En vervolgens is er geen plaats op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. En dus zien we Remi in een klas zitten tussen ernstig geestelijk gehandicapten. En uiteindelijk stuurt pleegmoeder Yvonne hem dus ook weg, hoewel ze hem zeker niet aan de kant zet zoals zijn eigen moeder.

-"Wat vind je ervan dat je nu weer naar een ander gezin gaat?"
-"Niet leuk .. maar ik neem gewoon mijn speelgoed mee."

De donderdagdocumentaire wordt morgenochtend herhaald, op Nederland 1, 11.00-11.55 uur.
9:41:09 AM     |


Christiane F.

"Het was vlak na de tijd van de flower power. De artiesten uit die tijd waren onze voorbeelden. We blowden en luisterden naar muziek van Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Deep Purple. Later gingen we ook LSD gebruiken." De Volkskrant praat met Suzie, één van de meisjes met wie Anja Joos op 13-jarige leeftijd haar lijdensweg op straat begon. Dat is inmiddels dertig jaar geleden. Het verhaal van de drie Duitse tieners lijkt een kopie van Christiane F., verslag van een junkie; een autobiografisch verslag van een 13-jarig meisje dat op de Babystrich van het Berlijnse station Zoo haar lichaam verkoopt voor heroïne. Anja Joos wordt vandaag begraven. Tieners, flower power, heroïne in overvloed
8:17:20 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: