Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:05:24.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

zaterdag, 11 oktober 2003

Het zwijgen opgelegd

"De Amsterdamse onderwereld is door een moordaanslag opnieuw een bekend kopstuk kwijtgeraakt. De 39-jarige drugshandelaar Sjuul Jie werd gisterochtend onder vuur genomen toen hij in zijn Mercedes voor een rood verkeerslicht in Amstelveen stond te wachten." De Telegraaf heeft een halve pagina ingeruimd voor het nieuws. Inclusief een foto van de doorzeefde auto. "Op de Mercedes van slachtoffer Sjuul Jie werd een kogelregen afgevuurd," staat er in het bijschrift.

Sjuul Jie? Toch niet radio Sjuul? Ja dus:
"Het slachtoffer genoot in Amsterdam in de jaren tachtig enige bekendheid als de man achter het illegale radiostation Radio Sjuul. Als radiopiraat kwam Jie regelmatig hard in aanvaring met de toenmalige Radio Controledienst."

Het krantenbericht brengt me terug naar toen ik 18, 19, was en samen met Peter Gelderblom vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel (bij Rotterdam) ontelbare keren heen en weer reed naar Amsterdam. Want dáár gebeurde het op radiogebied. Uren vulden we in de avonden en nachten. Niet bij legendarische piraten als Unique of Decibel overigens, die waren aan het eind van hun leven toen. Maar bij Radio Octaaf. Ik heb nog banden liggen (heel soms haal ik de taperecorder ervoor tevoorschijn). Tenenkrommend slecht vind ik het nu wat ik daar deed. Maar het was zo'n beetje mijn leven toen. Sommige types zal ik nooit vergeten. Hoe gaat het nu met Felix Plug?

Het was allemaal heel stiekum wat we deden. Gegniffeld werd er over het feit dat de Radiocontroledienst er maar niet in slaagde om ons op te rollen. Het signaal vanuit de studio werd ingenieus van huis naar huis, van straat naar straat tot aan de zender gebracht. Via vooroorlogse draadomroepbedrading. Gebruikmakend van bewust geproduceerde 'spiegels'. De studio kon de RCD dus niet vinden tot die fatale dag in november 1987... (toen ik overigens in de studio zat -Hoe heet je echt? -Martin Volder -Nee, je èchte naam! -- dat ik geen schuilnaam gebruikte ging er niet in)  Maar de zender werd wel keer op keer gevonden en uit de lucht gehaald. De uitzendingen werden dan slechts kort onderbroken. Als de RCD kwam werden we gebeld door een snackbar die op de zender aan de Czaar Peterstraat uitkeek. "Onze vrienden van de Radiocontroledienst komen weer langs, we zijn snel weer terug" riepen we dan vrolijk op de radio. En inderdaad, zodra politie en RCD de straat uitreden werd de reservezender al aangezet. En kort daarna was het station op volle sterkte terug. Dweilen met de kraan open was het voor de opsporingsinstanties. Ik hoorde een hoop stoere verhalen over hoe 'we' die agenten weer te slim af waren. Soms werd de zender in de mast gehangen, in een olievat. En op de terugweg werd de mast dan ingesmeerd met een glibberige substantie. Lachen. Bij de vijftigste inbeslagname was er een kratje pils voor de tegenspelers.

Radio Sjuul was een collega-piraat met wie, begreep ik destijds (als relatieve buitenstaander), maar heel weinig contact was. Met een reden ook: Sjuuls methodes waren niet ludiek ze hingen (toen al) tegen het criminele aan. Oncollegiaal wassie ook. Meneer schrok er niet voor terug om zenders te jatten bij collega's. Ssssssssss - hoorde je plots geruis op de radio dan dacht je: shit, de Radiocontroledienst! Maar soms was het Sjuul die een zender nodig had en gewoon bij een collega ging 'shoppen'. Om zijn anti-RCD-methodes kon nog wel worden gelachen, hij barricadeerde zijn zenders achter stalen platen en gewapend beton, zo willen de verhalen. Het station zelf was in mijn herinnering weinig soeps. Afschuwelijke jingles ook. Enfin, ook Radio Sjuul heeft november 1987 niet overleefd. En de man achter die zender is er nu dus ook niet meer, weet ik dankzij de Telegraaf.

Octaaf probeert al een tijdje op de Amsterdamse kabel te komen, staat op hun site (met helaas prominent op de voorpagina een enorme taalfout). Leuk om mezelf hier en hier tegen te komen.
11:22:51 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: