Volkspartij voor Vrijheid en Democratie / Amsterdam
Het Parool - Het Laatste Woord
23 mei 2008

(y.ng@vvdamsterdam.nl)


Het Parool - Het laatste woord

Naar aanleiding van een artikel in het Parool van 14 mei en als toevoeging op het laatste woord in het Parool van 17 mei werd mijn inzending op 23 mei in de krant gepubliceerd. Voor de duidelijkheid heb ik het stukje van 17 mei ook toegevoegd.


Het laatste woord - 23 mei 2008 - Chinezen in Amsterdam
In Het Parool van 14 mei viel me op dat in het artikel over Chinatown dat men de geschiedenis van de komst van de Chinezen in deze buurt niet goed kent
In het Paroolartikel wordt gezegd dat Chinatown begon bij de driehoek Zeedijk, Stormsteeg en de Geldersekade. Dit is misschien waar voor het huidige Chinatown, maar historisch incorrect.
Gelukkig wees Trudi Petersen-Loogman hierop in de krant van de zaterdag daarop.
De eerste Chinezen vestigden zich eerst vooral in de Binnen Bantammerstraat, zegt Petersen-Loogman. Zij kan het weten, want de groentezaak van haar familie heeft een lange historie in deze mooie straat. Zij geeft zelfs een lijstje van namen van restaurants die daar in het verleden gevestigd waren.
Op nummer 11 zat restaurant Kong Hing in 1926 , dat bekend stond als de oudste Chinese restaurant in Amsterdam waar zelfs Josephine Baker kwam eten. In Proefwerk van Johannes van Dam lees ik weer dat daar restaurant Hong Kong in 1920 begon. Volgens mij heeft Van Dam het hier fout. Er heeft geen restaurant Hong Kong in de Binnen Bantammerstraat gezeten. De Kong van Kong Hing verwijst wel naar Hong Kong in de zin dat Hong Kong eten `in de mode' is. Op zijn Cantonees gezegd: `hing' is.
Er is in het verleden wel een restaurant Hong Kong op de Damrak geweest, maar deze was lang niet zo oud als Kong Hing.
Als ik het goed heb zijn de eerste Chinezen eigenlijk vanuit de eerste Boarding Houses in de Buiten Bantammerstraat de stad ingewaaid. Deze Chinezen verdienden deels hun geld met wasserijen en de verkoop van heet water. De pindakoejes zijn pas rond de dertiger jaren geintroduceerd.
Yuen Keong Ng, Amsterdam


Het laatste woord - 17 mei 2008 - Binnen Bantammerstraat
De Chinezen zijn in Amsterdam niet in de driehoek Stormsteeg/Geldersekade/Zeedijk begonnen, maar volgens mij in de Binnen Bantammerstraat, met restaurants als Kong-Hing, Sing-Hing, Sing-Ho-Ping, Jhing-Hing, Azië, Gouden Draak en China Town. In de jaren zeventig verplaatsen zij zich naar de overkant van de Bantammerbrug. De Binnen Bantammerstraat wordt niet genoemd in het artikel van Ton Damen in Het Parool, maar mag zeker niet worden vergeten!
Trudi Petersen-Loogman, Amsterdam


In reactie op het commentaar in Proefwerk schrijft Johannes van Dam in een persoonlijk bericht:
U heeft gelijk met Kong Hing. Ik had er al eerder over geschreven en schreef het toen goed. Ik citeerde nu mezelf uit een stuk dat nog op een andere computer stond en in de haast vergiste ik me bij het opschrijven van de naam. Ik zal voortaan nog zorgvuldiger te werk gaan.
Met vriendelijke groeten
Johannes van Dam




Yuen Keong Ng; E-mail
Last modified: 11 augustus 2008