Solderen

Solderen is het maken van een elektrische verbinding met behulp van een makkelijk smeltend metaal. Dit metaal wordt dan soldeer of soldeertin genoemd.

Tot voor kort werd er gesoldeerd met loodhoudend soldeer. De giftige dampen die bij het verwerken vrijkomen plus het milieubelastende lood dat bij het afval terechtkomt bij het afdanken van een stuk elektronica, hebben de wijzen der aarde doen besluiten dat dit soldeer niet meer gebruikt mag worden. In de plaats daarvan wordt tegenwoordig zilverhoudend soldeer gebruikt. Dit besluit valt onder de zogenaamde RoHS.

Goed nieuws voor de mensen die dag in - dag uit met hun neus boven een rokende soldeerbout hangen. De giftige dampen hebben al heel wat doden op hun geweten, meestal door kanker op oudere leeftijd.

Slecht nieuws voor de elektrische verbindingen. Zilversoldeer vloeit namelijk lang zo lekker niet en een goede las ziet er vaak uit als een koude las met loodsoldeer. Een "koude las" is een verbinding die niet goed is doorgevloeid of te snel is afgekoeld. Hierdoor maakt het soldeer veel minder contact met de te verbinden delen en zal de las na verloop van tijd ook verbroken worden.

Zilversoldeer wordt al jaren gebruikt, wellicht al net zo lang als loodsoldeer. Een goede las met zilversoldeer schijnt beter te zijn dan met loodsoldeer. Je moet dan vooral denken aan ruiseigenschappen in audio en meetapparatuur.

Loodsoldeer kan goed verwerkt worden met een soldeerbout van 350 graden, zilversoldeer kan beter verwerkt worden bij 400 graden. Door deze hogere temperatuur van de bout "brandt" de soldeerpunt sneller op.

RoHS staat voor "Restriction of Hazardous Substances" oftewel "beperking van gevaarlijke stoffen". Op 1 juli 2006 moet alle nieuwe apparatuur aan deze EU richtlijn voldoen. Lood is één van deze gevaarlijke stoffen.

Sinds 1994 heb ik een Weller WTCP-S soldeerstation. Het is een fijn stationnetje maar heeft één zwak punt wat overigens gelijk z'n sterke punt is, de "Magnastat". De speciale soldeerpunten verliezen hun magnetische kracht als ze de gewenste temperatuur bereikt hebben. Hierdoor wordt een magneetschakelaartje in de bout gesloten en wordt de punt weer opgewarmd tot deze z'n magnetisme weer kwijt raakt. Het zwakke punt is het magneetschakelaartje, deze gaat na verloop van tijd steeds slechter schakelen. Voor de handigerds, en dat zijn meestal mensen die solderen :-), dit onderdeel is los te koop; "Switch assembly 005 1020 199", bijvoorbeeld bij farnell.com, artnr. 417-683 à € 23,62