Keelpijn en de huisarts.


Wat krijgt u van uw huisarts bij keelpijn?
Volgens de huisartsen-standaard niets , tenzij ...

Als huisartsen hebben wij de afgelopen jaren over zeer uiteenlopende ziektebeelden, standaarden, gekregen. Zij worden gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Deze NHG-standaarden geven richtlijnen voor het handelen van de huisarts.
Een NHG-standaard wordt door een groep huisartsen gemaakt. Zij bestuderen daarvoor alle literatuur op dat gebied uit binnen- en buitenland. Ook vragen zij commentaar aan andere huisartsen en specialisten.

Zo'n standaard (samenvatting van de richtlijnen) wordt aan huisartsen toegestuurd en in het bijbehorende tijdschrift toegelicht. Op deze manier zijn er voor ruim 60 ziektebeelden richtlijnen opgesteld, die voor een groot deel wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Voor huisartsen is dit een nieuwe ontwikkeling.
In de toekomst zullen we steeds meer volgens deze richtlijnen (moeten) gaan werken.

Terug naar uw keelpijn.
Wat zegt de NHG- standaard acute keelpijn?

Bij een gewone virale of bacteriële keelontsteking is rust en, zo nodig, pijnstilling voldoende.
Bij keelpijn met koorts is verder onderzoek te overwegen, wanneer de patiënt langer dan 7 dagen ziek is of na enkele dagen koorts zieker wordt.
Alleen in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er ook huid- of slijmvliesafwijkingen zijn, of bij ernstige slikklachten kan de huisarts besluiten antibiotica te geven. Antibiotica hebben, volgens de literatuur, bijna geen effect op de duur van de klachten en kunnen de kans op herhaling van de infectie vergroten.

Kortom: de meeste keelinfecties zijn self-limiting.
U hebt daar geen dokter voor nodig!

Jolijn de Graaff, huisarts.