BEKKENINSTABILITEIT (SYMFYSIOLYSE).

Een klacht die de gemoederen de laatste jaren bezig houdt is bekkeninstabiliteit of symfysiolyse. Het treedt op tijdens of na de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap verslappen (verweken) de banden en het kraakbeen tussen de drie verschillende botdelen van het bekken.
Dit is gunstig (anders zou uiteindelijk het kind niet via de normale weg geboren kunnen worden), en gebeurt waarschijnlijk. onder invloed van een verhoogde spiegel van zwangerschapshormonen. Klachten kunnen echter ontstaan door:
-Een vroege hormonale vorm die optreedt tijdens de zwangerschap, waardoor de verslapping te extreem is en instabiliteit optreedt.
-Een latere (mechanische) vorm waarbij verrekking en zelfs soms scheuring van kraakbeen en banden optreedt waardoor na de bevalling instabiliteit optreedt.

De klachten beginnen meestal in de 3e tot 7e maand en zijn afhankelijk van de mate van verweking. De meest voorkomende klachten zijn:
-Een beurs moe gevoel of pijn rondom de schaambeenverbinding (symfyse).
-Pijn in de lage rug evt. met uitstraling in het been.
-Pijn vooral bij het begin van een handeling, de zgn. startpijn.
-Toename van de pijn bij drukverhogende processen, zoals bij een volle blaas, bij het ophouden van de ontlasting en vaak bij het begin van de menstruatie.
-Klachten bij allerlei handelingen zoals staan, traplopen, bukken, zwemmen en autorijden.

Het beleid.
Het geven van goede informatie omtrent wat bekkeninstabiliteit is alsmede oorzaak en de gevolgen is een van de meest belangrijke zaken.
Het dragen van een steunende bekkenband om de stabiliteit van het bekken te bevorderen.
Een oefenprogramma om gedoseerd buik, bil, been en bekkenbodemspieren te trainen.
Het niet negeren van pijnsignalen. Deze duiden erop dat de gedane activiteit te zwaar is geweest, m.a.w. het leren doseren van de activiteiten.
Het aanpassen van bepaalde houdingen en bewegingen b.v. bij zijligging tijdens slapen een kussen tussen de benen.
Het vermijden van schuif- en draaibewegingen in de bekkengewrichten zoals bij bekkenroratie en bij eenzijdig belasten, o.a. staan moet dan ook gebeuren op twee benen (symmetrische belasting).

Het beleid na de zwangerschap.
Afhankelijk van de ernst van de symfysiolyse kunnen de klachten na de bevalling snel afnemen( bij de hormonale vorm). Zijn de klachten tijdens de bevalling ontstaan dan moet de eerste 10-20 dagen strenge rust in acht worden genomen.
Hierna is het beleid voor de hormonale en mechanische vorm hetzelfde, en is de behandeling nagenoeg gelijk aan tijdens de zwangerschap. Ook hier geldt het motto: Niet Provoceren. In enkele gevallen kan de helpende hand van de gezinshulp nodig zijn.
In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over binnen enkele weken tot enkele maanden, en gebeurt de behandeling in gezamenlijk overleg tussen huisarts en fysiotherapeut.

RIk van der Linde.

volgende pagina
Terug naar inhoudsopgave