Skiffhead

 

54e Skiffhead - zondag 4 april 2004

Wedstrijdbepalingen

Wedstrijd

Voor heren, dames senioren en jongens 17/18 bedraagt de baanlengte 7500 m. De start is in Ouderkerk, ongeveer 60 meter ten noorden van de Oostermeerweg. Voor dames veteranen, jongens 15/16, meisjes 15/16-17/18, C1x (D, H) en dames en heren Club 1x bedraagt de baanlengte 4000 m. De start is hier bij de 'Rembrandt­molen'. Voor alle wedstrijden is de finish in Amsterdam voor het clubgebouw van De Hoop. De baanlengte is gemeten over de hartlijn van de Amstel. Op de baankaart in het programma zijn tevens de verboden bruggaten aangegeven.

Tijdopname

Van iedere deelnemer wordt de tijd waarin de baan is afgelegd opgenomen door middel van elektronische tijdmeting. Na een eventuele bijtelling van strafseconden is in een categorie de deelnemer met de kortste tijd winnaar. Bij gelijke tijden verkrijgt men een gelijke klassering. Er wordt niet overgeroeid.

Startvolgorde

De deelnemers in een divisie, ongeacht de vereniging waartoe zij behoren, vertrekken in een volgorde die is gebaseerd op de finishtijd van de 53ste Skiffhead. Deelnemers die aan deze wedstrijd niet hebben deelgenomen starten hierachter in een door loting bepaalde volgorde. Lichte (LD, LH) en zware deelnemers (D, H) starten door elkaar in dezelfde race. Dit geldt ook voor lichte en zware veteranen (DV, V).

Opstellen voor de start

De deelnemers dienen zich tenminste 15 minuten voor het officiële starttijdstip achter de startlijn te bevinden. Ploegen die zonder geldige reden te laat aan de start verschijnen worden bestraft met minimaal 15 strafseconden of uitsluiting.

Start

De deelnemers starten met tussenpozen van 15 seconden vanuit een varende positie (vliegende start). Tussen de starts van twee divisies is het tijdsverschil minimaal 60 seconden (M15/16-DV: 3 min; DV-HCl: 4 min; D-HV: 4 min). Op 60 m voor de startlijn is een oriënteringslijn (voorstart) aangegeven. Het passeren van de voorstart geschiedt op commando van de regelcommissaris. Bij het passeren van de startlijn roept de starter  'DOOR' en wordt de starttijd genoteerd.

Oplopen

Als oplopend vaartuig wordt beschouwd een skiff, waarvan de boegpunt op minder dan een taftlengte van de achtersteven van de opgelopen skiff is gekomen. Men mag zowel aan bakboord als aan stuurboord passeren. De oplopende ploeg is vrij haar koers te kiezen. Er is sprake van inhalen vanaf het moment dat de voorsteven van de oplopende ploeg op gelijke hoogte is gekomen met de achtersteven van de opgelopen ploeg. De opgelopen ploeg mag de oplopende ploeg niet hinderen.

Samenvoegen veteranen en junioren categorieën

Wedstrijdnummers met minder dan 3 inschrijvingen worden samengevoegd met een jongere leeftijdscategorie.

Baan

Een overzichtskaartje van de wedstrijdbaan en de te nemen bruggaten vindt u in dit programmaboekje. Het uiterste gat aan stuurboordzijde (Hoop-zijde) van de Berlagebrug en het stuurboordgat van de Utrechtsebrug zijn verboden in verband met de gemarkeerde terugroeibaan. Ploegen die door een verkeerd bruggat varen dienen rekening te houden met 15 strafseconden of uitsluiting.

Finish

Veiligheid / terugroeien: na het passeren van de finish dient men door te varen tot voorbij de politieboot en de kamprechtersboot; deze dienen aan Nereus-zijde gepasseerd te worden om vervolgens aan Hoopzijde de terugroeibaan – gemarkeerd met oranje ballen – te kiezen. De Berlagebrug kan tijdens het terugroeien slechts gepasseerd worden door het uiterste bakboordgat aan Hoopzijde. Terugroeien aan bakboordzijde (Hoop/Ondine/RIC/Willem III-zijde) tot Willem III. Terugvarende roeiers die hinderen kunnen 15 strafseconden krijgen (per incident) of kunnen worden uitgesloten.

Verenigingsvertegenwoordiger

Zie “protesten/incidenten”.

Rugnummers

Rugnummers worden slechts uitgegeven indien het volledige inschrijfgeld van de deelnemende vereniging is voldaan. De deelnemers moeten zowel tijdens het oproeien als tijdens de wedstrijd hun startnummer zichtbaar links op de rug dragen. De wedstrijdleiding aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het niet of foutief opnemen van tijden van deelnemers waarvan het rugnummer niet goed is bevestigd en daardoor tijdens de race niet of slecht zichtbaar is. Op zaterdag 3 april 2004 van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 april 2004 vanaf 08.30 uur voor de wedstrijd van 10.00 uur en vanaf 10.00 uur voor de overige wedstrijden, is tegen betaling van een borg van 20 euro het rugnummer (in tweevoud) verkrijgbaar in de sociëteit van De Hoop. De borg kan alleen contant en met gepast geld worden voldaan. Betaalkaarten of cheques worden niet geaccepteerd! Bij het tegelijkertijd afhalen van meer rugnummers moet per nummer worden afgerekend. Lichte deelnemers kunnen hun rugnummer pas op zondag 4 april 2004 ophalen. Na afloop van de wedstrijd dient men de rugnummers zo snel mogelijk in te leveren. Bij inlevering van beide rugnummers wordt de borgsom terugbetaald. Voor elk ontbrekend rugnummer wordt 10 euro in rekening gebracht.

Weging op de wedstrijddag

De weging vindt volgens onderstaand schema  plaats in de werkplaats van De Hoop:

-     lichte dames veteranen (max. 59 kg)   07.00 -  09.00 uur

-     lichte dames (max. 59 kg)                 10.00 – 12.00 uur

-     lichte veteranen (max. 72,5 kg)          10.00 - 12.00 uur

-     lichte heren (max 72,5 kg)                 13.00 – 15.00 uur

Niet gewogen licht startende deelnemers worden uitgesloten. Uitgewogen deelnemers starten in het zware veld.

Roeikleding/Kleuren van de bladen

Tijdens de wedstrijd is iedere deelnemer gekleed in het voorgeschreven tenue van de vereniging waarvoor hij/zij uitkomt, met inachtneming van de regels voor reclame zoals deze door de KNRB zijn vastgesteld. De bladen van de riemen dienen te zijn voorzien van de kleuren van de vereniging van iedere deelnemer. Indien dit niet het geval is kan dit leiden tot strafseconden.

Aanwijzingen

Het niet nakomen van aanwijzingen van wedstrijdfunctionarissen, ook na het passeren van de finish, kan uitsluiting tot gevolg hebben, dan wel de toekenning van 15 strafseconden (per incident).

Aanvaringen

Te allen tijde moeten de deelnemers aanvaringen voorkomen, ook al is de mededinger in overtreding. Meent een ploeg, dat een mededinger in overtreding is, dan steekt hij/zij bij wijze van protest na het passeren van de finish een arm omhoog. Onmiddellijk na de wedstrijd wordt een officieel protest bij het hoofd van de jury ingediend.

Protesten/incidenten

Protesten moeten schriftelijk worden ingediend bij het hoofd van de jury tot maximaal 30 minuten na afloop van de desbetreffende wedstrijd. Protestformulieren zijn verkrijgbaar bij het wedstrijdsecretariaat in de sociëteit van De Hoop. Voor een vlotte en goede afhandeling van eventuele protesten en/of incidenten (voorgaande jaren) dient van alle deelnemende verenigingen op zondag 4 april 2004 een vertegenwoordiger in het clubgebouw van De Hoop aanwezig te zijn tussen:

Start 10.00 uur: 10.30 – tot 30 minuten na de laatste finish.

Start 13.00 uur: 13.30 – tot 30 minuten na de laatste finish.

Start 16.00 uur: 16.30 – tot 30 minuten na de laatste finish.

Wanneer het hoofd van de jury een vertegenwoordiger van een vereniging oproept, dient deze zich onmiddellijk te melden. Bij het niet tijdig verschijnen van de vertegenwoordiger wordt het protest zonder hoor en/of wederhoor behandeld.

Aanwezigheid hoofd van de jury

Het hoofd van de jury bevindt zich gedurende de wedstrijd in de ruimte naast de bestuurskamer op De Hoop.

Algemeen

De wedstrijd wordt verroeid in skiffs van vrije constructie, voor leden van een vereniging welke lid is van een bij de FISA aangesloten roeibond, met inachtneming van hiervoor genoemde bepalingen en het internationale reglement voor roeiwedstrijden.

Winnaars en Prijzen

De winnaars van de Skiffhead zijn de eerstaankomende deelnemers in een wedstrijdnummer. De snelste skiffeur bij de heren wint de Telegraafwisselbeker en ontvangt een vergulde medaille. De snelste skiffeur bij de dames wint de Dames Wisselbeker en ontvangt een vergulde medaille. De winnaar Jongens 17/18 wint de Göbeldol (wisselprijs). De winnaar bij de Heren Veteranen ontvangt een door de heer H. Domela Nieuwenhuis (De Hoop) beschikbaar gestelde wisselbeker. De snelste lichte veteraan (heren) wint een door de heer R.P. Uiterwijk (De Hoop) beschikbaar gestelde trofee (wisselprijs). De winnaar van de M16/18 wint een door de door de heer Suermondt beschikbaar gestelde wisselbeker. In iedere wedstrijdcategorie (zie programma) ontvangen de winnaars een medaille. Deelnemers, ingeschreven in categorieën boven de 100 dingen mee naar de prijs voor de snelste lichte veteraan. Deze lichte deelnemers dingen ook mee naar de overwinning in hun leeftijdscategorie. De officiële bekendmaking van de uitslagen en de prijsuitreiking vindt plaats in de sociëteit van De Hoop om ongeveer 18.00 uur.

  

03/29/2004