1) Familie Klaver: De Moederloze dertien kindertjes.

2) Familie Hinke: genealogisch overzicht.


Zie ook de stamboom tot aan de 17de eeuw van de Noord-Hollandse tak van de familie Klaver.

Voorgeslacht Klaver

 

De moederloze Dertien

of hoe het gezin Klaver met dertien kinderen op 17 december 1882 van de ene op de andere dag ontbonden werd

Een fragment van het autobiografische boek "Mijn Leven" door Geertruida Maria Klaver, 1996. Geredigeerd door Kees Kaldenbach.

door Geertruida Maria Klaver

Mijn grootvader Wilhelmus (Willem, Wim) Hilbrandse Klaver (geboren 1842) was getrouwd met Geertje Schilder. Toen mijn vader Jan Klaver op 17 december 1882 werd geboren, was het gelijk een drama, want Geertje Klaver-Schilder, zijn moeder, die toen al twaalf kinderen had, stierf na een dag in dat kraambed. Alle dertien kinderen werden moederloos en moesten toen direkt verdeeld worden over de familie. Mijn vader kwam als zuigeling terecht bij zijn neef Dirk Klaver en Trien Schouten in De Kogge-Zuidermeer bij Spierdijk. Daar groeide hij als 'thuishaaldertje' op, en hij ging er later in de leer als slager. Eerst huwde hij met Johanna Delemarre.

Uit het eerste huwelijk, dat drie jaar duurde, werd een zoon geboren, Wim genaamd. Zijn moeder stierf en Wim werd naar vaders zuster Agie in Alkmaar gebracht. Agie Klaver was getrouwd met Piet Buis (in Den Helder werkte hij aan het spoor; hij had dus een vast inkomen, heel waardevol in die tijd). Agie was een van de 13 moederloze kinderen.

Na Johanna Delemarre's overlijden hertrouwde Jan Klaver, met Anna Hinke in Spierdijk, gemeente Spanbroek, op 31 maart 1910. Zij is mijn moeder.

 


Dit zijn fragmenten uit mijn boek "Mijn Leven" dat ik schreef en in eigen beheer heb uitgegeven en onder mijn familie heb uitgedeeld. Mijn zoon Kees Kaldenbach was de redacteur.

 

Mijn broers en zussen

Dit zijn de zusters en broers van mijn vader Jan Klaver. Jan was de laatste zoon uit de reeks van 13 moederloos geworden kinderen (allen kinderen van Wilhelmus Klaver zie nr. 6 en Geertje Schilder). De lijst is niet volledig en ook de volgorde is niet juist. Dat moet alles nog worden nagezien in het Archief van Hoorn.

 

Aaltje Klaver huwde Klaas Ursem

Neeltje Klaver huwde Gerrit Schouten

Trien Klaver huwde Albert Ruiter

Grietje Klaver huwde (voornaam?) ____ Bakker

Betje Klaver huwde Piet Heinis

Hillebrand Klaver huwde Trijntje _____ (achternaam?)

Agie Klaver huwde Piet Buis

Kees Klaver huwde Dina ten Brink

Piet Klaver ongehuwd gebleven

Klaas Klaver ongehuwd gebleven

(onbekend kind)

(onbekend kind)

Jan Klaver huwde eerst Naatje (Johanna Maria Geertruida) Delemarre met wie zij een zoon kregen, Wim Klaver genaamd. Later huwde Jan Klaver mijn (toen toekomstige) moeder Anna Hinke. Anna was zelf de oudste van vijf kinderen.

 

Afb. 4 (wel in boek, niet op internet)

Familie-bijeenkomst op de boerderij van Kees Klaver en Dina ten Brink in Luttenberg, gemeente Raalte. Midden met hoed mijn broer Jacob (Sjaak) Klaver. Hij staat naast zijn tante Dina ten Brink (donkere kleding; zij was niet-katholiek). De meisjes geheel links en rechts zijn Geesje en Dina jr. Er waren in dat gezin 2 jongens (bleven ongehuwd) en 7 meisjes (allen gehuwd).

 

Afb. 5 (wel in boek, niet op internet)

Kees Klaver, broer van mijn vader Jan met twee paarden op de boerderij in Luttenberg. Kees Klaver en Dina hadden boerderij in bezit. Grond was gedeeltelijk met geld van Piet en Klaas aangekocht voor WO I. Piet was overleden WO I in Duitsland, waar hij in vreemde krijgsdienst was. Toen is Klaas teruggegaan naar in Luttenberg. Gegevens van afb. 3 en 4 o.a. afkomstig van Alida (80 jaar oud), dochter van Kees Klaver en Dina ten Brink, en van haar nicht Mimi Bosch.

 


De familie Hinke

 

Ook hier heeft mijn zoon Jos Kaldenbach een berg van gegevens verzameld, waaruit wij hier voor dit boek slechts enkele krenten willen plukken. Mijn voorouders in de mannelijke lijn zijn:

 

Jacob Herke Janszoon Hinke, huisschilder, geboren Spanbroek, gedoopt 7 nov. 1804, gehuwd met Aafje Smit, 1 mei 1836. Zie artikel 'Te warskip in West-Friesland' Jacob is overleden 22 juni 1872 (door een ongeluk met zijn paard en wagen).

Jacob Hinke (1), zoon van Jacob Herke Hinke, huwde eerst met Geertje Huibers. Het kind uit dat huwelijk (het 'voorkind' zoals wij dat noemden) is Aafie. Zij huwde met Piet Schouten. Volgens de journalist van 'Te warskip...' was alleen zij - van de zeven kinderen - ten tijde van dat krante-artikel nog in leven, 81 jaar oud. Ik nummer de laatste twee Jacob Hinkes om ze uit elkaar te kunnen houden. En ik noem mijn broer in dit boek steeds 'Jacob (Sjaak)' om iedereen duidelijk uit elkaar te houden. Jacob Hinke (1) hertrouwde met Grietje (Margaretha) Bot

Van hun kinderen, ook zeven in getal volgens de journalist, bleven er vijf in leven:

- Anna Hinke huwde Jan Klaver (mijn vader). Zij is de enige uit dit gezin die nageslacht heeft gekregen;

- Jacob (2) Hinke, mijn 'oompje', een wat eenvoudige man, hij werd huisschilder te Spierdijk;

- Cor, mijn tweede 'oom', een echte heer, tevens huisschilder, woonde samen met zijn eveneens ongetrouwd gebleven broer Jacob (2);

- Geertje (Gé) huwde Bernardus van Diepen (onze reisgenoten naar Lourdes en naar Rudersheim). Kinderloos;

- Jo huwde zijn volle nicht Annie Bot. Kinderloos.

 


Meer lezen bij: het Geslacht Klaver

en bij Het Geslacht Hinke

Update 1 Augustus. 2016