Afbeelding  
 



Thuispagina
Zoeken
Nieuw

Deze webplek
Inleiding
Overzicht
Veel gestelde vragen 
Wie ben ik
Webkoppelingen
Reageren

Tochten
Tochten per gebied
Berggebieden
Tabellen
Grafieken

Afbeelding
Picture gallery

Algemeen
Gebergtevorming
Alpenkaart
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Veel gestelde vragen

InhoudsoverzichtAfbeelding Algemene vragen over bergsport

Regelmatig stellen mensen me zeer algemene vragen die voor mij niet even eenvoudig te beantwoorden zijn. Bijvoorbeeld: 'Hoe moet ik het met een bergtocht aanpakken?' of 'Waar kan ik met kinderen wandelen?'. Daarvoor verwijs ik naar boeken of bergsportverenigingen.
Heb je vragen of wensen die niet direct verband houden met de op deze webplek beschreven gebieden en wandelingen, dan kan je ook eens een bericht plaatsen op het forum van de NKBV-site of zoeken in het NKBV kenniscentrum. In het kenniscentrum worden bijvoorbeeld deze 10 tips voor bergwandelen toegelicht:

  1. Gezond en fit de bergen in
  2. Goede voorbereiding en planning
  3. Respecteer elkaars wensen en conditie
  4. Kleding en materiaal aanpassen aan de omstandigheden
  5. Goed ingelopen bergschoenen
  6. Vast ter been - leer een eventuele val opvangen
  7. Blijf op het pad
  8. (Her)Ken het weer
  9. Doe rustig aan en geniet...
  10. Respecteer de natuur
Je vindt bij Op pad ook nuttige tips voor beginnende bergwandelaars.

Vraagbaak

Een aantal vragen kon ik wel redelijk eenvoudig beantwoorden. Om deze informatie aan mijn bezoekers beschikbaar te stellen heb ik een overzicht gemaakt van de meest aan mij gestelde vragen. Disclaimer    

Reacties en aanvullingen op onderstaande vragen en antwoorden zijn welkom!

Beginselen van bergwandelen

Vraagje: ik heb geen ervaring, wat moet ik doen om bergtochten te gaan maken?
Je noemt het een vraagje, maar daarover zijn vele boeken volgeschreven, dus die kan ik niet even beantwoorden. Ik heb zelf een aantal keren aan een bergsport-cursus meegedaan, en dat zou ik iedereen adviseren die serieus met bergtochten aan de slag wil. Bij diverse bergsportverenigingen kan je bijvoorbeeld de volgende cursussen doen:
- Bergwandelcursus
- Basiscursus (C1)
- Gevorderdencursus (C2)
- Klettersteigcursus
Je kan hiervoor terecht bij diverse bergsportverenigingen:

  • De NIVON-bergsportgroepen uit Rotterdam en Amsterdam organiseren regelmatig beginnerscursussen waarin de beginselen uit de doeken worden gedaan en je wat praktijkervaring kunt opdoen. Zij organiseren voor hun leden ook bergwandelingen en hebben een bibliotheek over alpinisme.
  • Een uitgebreider aanbod van cursussen en reizen biedt de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV), maar die is soms wat duurder.
Een goede inleiding over bergwandelen is te vinden bij de Tweevoeter: praktische informatie bergwandelen.

Wat voor tochten zijn voor mij als beginner haalbaar?
In het algemeen is bergwandelen een kwestie van: enerzijds beginnen met eenvoudige tochten: niet te hoog, voldoende voorziening (hutten), en anderzijds gebruik maken van cursussen of georganiseerde tochten van bergsportorganisaties en/of gidsen. Wij Nederlanders hebben meestal weinig gevoel voor de bergen en de gevaren (met name omslag van weersomstandigheden kan plotseling en heftig zijn). Je moet kennis van het weer en oriëntatie hebben en de juiste materialen meenemen zoals kleding, geschikt schoeisel en nooduitrusting. Ik ben zelf op mijn 30-ste begonnen en door vallen en opstaan en heb door cursussen en georganiseerde tochten mijn gebrekkige kennis en kunde wat opgevijzeld.
Eenvoudige wandelroutes in alpine omgeving zijn bijna overal te vinden, in de dalen en niet te hoge of steile stukken. Zodra je het hooggebergte in gaat is het niet echt eenvoudig meer.
Tochten die je eerst eens zou kunnen uitproberen omdat ze relatief makkelijk zijn zijn de GR-routes, zoals de Tour du Mont Blanc en een GR door de Vogezen bijvoorbeeld. In de pagina met overzichtstabellen van alle op deze site beschreven tochten is ook een indicatie van de moeilijksheidsgraad te vinden. Verder kan je het beste eens wat boeken doornemen uit de bibliotheek of reisboekenwinkel.

Benodigde conditie

Ik ga op een bergvakantie. Ik heb een redelijke conditie, maar wat is er nodig?
Bergwandelen kan zwaar zijn, het hangt sterk af van je conditie, looptechniek, gewicht rugzak, lengte tocht, moeilijkheidsgraad van de route, aantal te klimmen en dalen meters enzovoorts. Daar is dus niet een simpel antwoord op te geven. Bestudeer een goede gids van de route om meer over moeilijkheidsgraad en dergelijke te weten. Naarmate de tocht zich op grotere hoogte afspeelt wordt hij ook zwaarder vanwege de afnemende hoeveelheid zuurstof. Een tocht die bij goed weer goed te doen is kan als het weer omslaat opeens veel zwaarder worden (gladheid, kou, harde wind). Je moet dus enige marge inbouwen. Belangrijk is in elk geval om een goede basis conditie te hebben, en reken op een aantal dagen inlopen en aan de hoogte wennen. Loop niet te hard van stapel, dan merk je dat je snel een goede bergconditie opbouwt.

De benodigde lichamelijke voorwaarden zijn niet eenvoudig te bepalen. Je looptechniek (aanleg) speelt een rol, je fysieke condities, ervaring, enzovoorts. Wat met bergtochten van het NIVON wel als uitgangspunt werd genomen is dat je 10 km binnen een uur moet kunnen hardlopen, maar voor vrouwen moet je die eis weer iets verlagen (9 km) en het zegt ook niet alles. Regelmatig hardlopen of hard fietsen is sowieso een goede conditionele voorbereiding. En een weekeind met volle bepakking in de Ardennen bijvoorbeeld is goed om conditie en uitrusting te testen, zoals de bergschoenen! Verder geldt voor iedereen dat je eerst moet inlopen om aan de hoogte en de beweging te wennen. Na een dag of 2, 3 ga je al veel beter lopen.

Meer informatie
Meer informatie over conditie en gezondheidsaspecten is te vinden bij het NKBV kenniscentrum.

Paklijst

Wat moet ik meenemen op een huttentrektocht?
Uit mijn lijstje het volgende:

  • Trektochtrugzak - meer info
  • Lakenzak
  • Bergschoenen - meer info
  • Gymschoenen of goede sandalen
  • Ondergoed (waaronder Helly Hansen's of gelijkwaardig die het vocht snel doorgeven)
  • Goede wandelsokken met zo weinig mogelijk naden
  • Lange en korte broek
  • Regenpak- meer info
  • Gamaschen
  • Shirtjes
  • Fleece trui of jack
  • Handschoenen + muts
  • Zonnepet + zonnebril (liefst 100% UV-filterend)
  • Handdoeken + washandje
  • Toiletspullen, waaronder Zonnebrand (min factor 20), lippencrème, Wc-papier
  • Wasmiddel
  • Mok, bord en bestek
  • Veldfles (petflessen voldoen goed!)
  • Reddingsfluitje, aluminium reddingsdeken
  • EHBO-set
  • Koplamp
  • Boeken
  • Fotocamera + toebehoren
  • Reservebril
  • Buitenlands geld, betaalpas
  • Paspoort + NKBV-lidmaatschapskaart + NKBV-bergsportverzekeringskaart
  • Eten, tussendoortjes
Zie ook het Kenniscentrum. Veel informatie en verwijzingen over bergsportmaterialen biedt Raymond Koome.

Speciale berguitrusting

Moet ik als beginner direct 3L Gore-tex jack, idem broek, een winddicht fleecejack enz. kopen of is het gezien de hoge kosten verstandiger met wat eenvoudigers te beginnen?

  • Een regenjas en regenbroek van goretex of gelijkwaardig (MPC) is in het hooggebergte beslist aan te raden. Als je bij flinke kou en/of harde wind met een rugzak sjouwt zweet je snel en is dat veel comfortabeler, en afkoeling kan erg gevaarlijk zijn. bij voorkeur van een stevige buitenstof (bv. Taslan nylon) zonder naden op de schouders zodat versteviging niet eens per se nodig is.
  • Verder een aanrader om geen katoenen shirt te dragen. Die zijn snel nat van het zweet en drogen erg langzaam, je krijgt het daardoor snel koud. Koop hiervoor snel drogende shirts of overhemden en goed thermo ondergoed, maar niet te dik.
  • Om dezelfde redenen is een fleece trui of jack ook een must, en die hoeft niet perse van een duur merk te zijn, eentje van Perry Sport of de C&A is minder duurzaam maar voldoet ook.
  • Wat je sokken betreft: zo weinig mogelijk naden, en neem reserve sokken mee zodat je gebruikte sokken een keer uit kunt spoelen tussendoor. Dit hoeven trouwens niet van die speciale loopsokken te zijn, als ze maar wel goed passen.
  • Wat je gewone loopbroek betreft: Kies een broek die snel droogt en lekker zit. Ook deze hoeft niet duur te zijn, maar neem geen spijkerbroek of zo, die blijven te lang nat...
  • Koop een paar wollen wanten en geen dure goretex handschoen. Die wollen wanten worden niet snel doornat, en ze blijven warm, ook als ze nat zijn (verder zijn ze niet zo duur, ca. 20 euro.
  • Verder zou ik gewoon even wat verschillende bergsportzaken aflopen en je goed laten informeren, bij voorkeur door mensen die de spullen zelf gebruiken...Kost wel tijd, maar je wordt er veel wijzer van...

    Ik ga een beginners cursus doen (C1), en zit in Dubio over de schoenen. Klopt het dat je beter meteen met kunststof schoenen kan beginnen? Ze zijn natuurlijk wel al vaak goedkoper, alleen loopt het wat minder makkelijk.
    En kunstofschoen is nou niet direct de meest ideale cursusschoen, al helemaal niet op een beginnerscursus. Voor de basiscursussen is een leren schoen (C of D-categorie) veel prettiger. Deze is veel allrounder, zit comfortabeler en geeft je de mogelijkheid beter het gevoel te krijgen hoe je je moet voortbewegen op allerlei terrein. Een plastic schoen is veel lomper en daardoor leer je niet optimaal je schoen en voet gebruiken in allerlei terrein. Voor expeditiewerk, meerdaagse touren in voornamelijk sneeuw en ijs is een plastic schoen wel aan te bevelen.
    Laat je als beginner goed informeren bij een echte bergsport specialist. Dat zijn vaak de kleinere zaken zoals Namaste, Kathmandu en niet de mega stores en grote ketens... Een aanbiedinkje is leuk, maar een verkeerde keuze kost je veel meer. Het technische materiaal krijg je op veel cursussen (vaak) in bruikleen, pickel, gordel etc.

    Wat voor rugzak raadt je aan?
    Koop een rugzak die gewoon lekker zit en draagt. Dat kan je dus alleen bepalen als de rugzak afgeladen is met voldoende gewicht! Richt je voor een trektocht met kampeeruitrusting op rugzakken met een inhoud van 55 tot 60 liter met pickellussen. Voor huttentrektochten kan je volstaan met een rugzak van 45 tot 50 liter. Het hoeft niet per se een dure te zijn.

    Tot slot: Koop meteen goede spullen, je hebt meteen goed comfort. Het gaat langer mee dan goedkope spullen. Je verhoogt de veiligheid in de bergen in extreme situaties (storm, ongelukken, blessures). Je hebt ook meer plezier in wat je doet. Tot slot, neem vooral goed de tijd voor de aanschaf van ondergenoemde spullen. Ze zijn de duurste aanschaf, maar tegelijkertijd ook de meest belangrijke artikelen en bepalen dus mede het plezier tijdens je vakantie. Trek voor een bezoek aan de bergsportwinkel een paar uur uit en koop niet direct bij je eerste bezoek aan de winkel. Ga liever later (bijv. een week) opnieuw kijken en passen. Dan pas weet je of schoenen en rugzak goed zitten.

    Overnachten in hutten

    Waar kan ik een eenvoudige huttentrektocht maken, en wat kan ik in de hut verwachten?
    In de gebieden die ik ken zijn de hutten onderling steeds verschillend, sommige hebben tweepersoonskamers, andere vierpersoonskamers of 'matrassenlager' voor nog meer personen. Je kan dan het beste kiezen voor een gebied met gewoon veel hutten. Van de op mijn site beschreven gebieden bijvoorbeeld de Dolomieten (met name de Alte Via 1 tocht), het Val Medel (Zwitserland) en het Zillertal in Oostenrijk. Hierbij zijn vaak meerdere hutten binnen één dagtocht (5 tot 6 wandeluren) te vinden, zodat je wat te kiezen hebt.

    Is een slaapzak noodzakelijk?
    Nee, in de hut zelf volstaat een lakenzak en eventueel een kussensloop. Loop je op ongebaande paden in hooggebergte of een gebied met weinig voorzieningen en hutten dan doe je er goed aan om voor noodsituaties (weersomslag of ongeluk) een bivakzak mee te nemen.

    Kan je van tevoren reserveren en is het verstandig dat te doen?
    Je kan in hutten vrijwel altijd telefonisch of via e-mail reserveren. Zorg dat je een recent overzicht van telefoonnummers van de hutten in het betreffende gebied hebt. In druk belopen gebieden en zeker in het hoogseizoen (juli/augustus) is reserveren aan te bevelen. Dat heeft ook voordelen in die zin dat je tocht bekend is als er onverhoopt iets mis mocht gaan.
    Op de NKBV-site is informatie over gebieden en hutten te vinden.
    Veel informatie over hutten is ook te vinden bij Berghutten in Europa van Joris Van den Bergh.

    Heeft het voordeel om lid te worden van de Nederlandse Klim en Bergsport vereniging?
    Je krijgt korting (en bij te weinig plaatsen voorrang op niet-leden) bij hutten van de diverse bergsportverenigingen. De private hutten geven geen korting. Belangrijkste voordeel is echter de bergsportverzekering, die een betere dekking biedt dan van bergsportverzekeringen van "gewone verzekeraars".

    Wat kost het eten en overnachten in een hut?
    Globaal kost een overnachting, drankjes plus warme maaltijd ongeveer 50 euro per dag. Het varieert enigszins per hut en per gebied, en is uiteraard sterk afhankelijk van uw consumpties, met name drankjes. Wanneer u lid bent van de Nederlandse Berg- en Klimsport Vereniging krijgt u korting op de overnachting in hutten van de Bergsportverenigingen.

    Meer informatie
    Meer informatie over berghutten is te vinden bij de NKBV.

    Wild kamperen

    Kan je overal wild kamperen, ook in natuurgebieden?
    Vaak kan je in de bergen prima wild kamperen, alleen in beschermde natuurgebieden is het meestal niet toegestaan. Dan kan je soms wel bij berghutten staan, op daarvoor aangewezen plaatsen. In niet al te hoge bergen heb ik vaak met de tent getrokken, in hoge gebieden (steil en steenachtig) kan je beter een huttentocht maken.

    Eenvoudige tochten

    Waar kan ik - in alpine omgeving - van dorp naar dorp wandelen?
    Je vraag is wat algemeen en daarom voor mij lastig te beantwoorden. Het van dorp naar dorp wandelen en in kleine hotels overnachten kan lijkt me op heel veel plaatsen. Ik heb daar zelf ervaring mee in gebied zonder al te hoge bergen (de Ardennen, Jura, Lake district, Vogezen, etc.). Maar ook in het Zillertal zijn hier wel veel mogelijkheden voor. In de Pyreneeën heb je nog een tocht die - parallel aan de GR 10 - wat lager loopt. Daarvan zijn inmiddels ook diverse Nederlandstalige gidjes.
    Een in reizen en wandelen gespecialiseerde boekwinkel is lijkt me de beste plek om je verder te oriënteren, of anders een grote bibliotheek.

    Eenvoudige tochten in de Dolomieten?
    Op de Alta Via 1 is goed ervaring voor beginnende alpinisten op te doen, er is maar ´én moeilijkere passage maar die kan je goed omzeilen. In de Brenta veel klettersteigs die niet te lang en niet te moeilijk zijn (hutten liggen op niet te grote afstand van elkaar). Rond de Sella heb ik enkele (dag)tochten gemaakt die ook goed voor gebinners te doen zijn. Deze tochten zijn beschreven op mijn webplek.

    Om je te oriënteren over welke tocht bij je ervaring en conditie past kan je de moeilijkheidsgraad van de door mij gemaakte tochten bekijken.

    Begaanbaarheid en weer

    Sneeuw en  weersvoorspelling

    De moeilijkheidsgraad van routes kan drastisch toenemen met slecht weer (regen, onweer of mist) of door de aanwezigheid van sneeuw en ijs aan het begin of einde van het seizoen. Ga daarom voor een grote tocht altijd na wat de goede tijd is, en check ter plaatse de weersverwachting. Vermijd moeilijke routes bij een verwachting van mogelijk slecht weer.
    Voor informatie over het weer in vele landen zie Weersverwachting links.

    Wat is een goede tijd om in de Pyreneeën te lopen in verband met het weer (sneeuw)?
    De Pyreneeën zijn in de zomermaanden redelijk vrij van sneeuw, gletsjers/eeuwige sneeuw komt  bijvoorbeeld pas boven de 2.800 m voor. De kans op veel sneeuw in juni is lijkt me klein, maar ik heb zelf alleen in juli in de Pyreneeën gelopen. Wellicht toch even een gidsje raadplegen...
    Je kan wel in oktober lopen als je maar wat lager blijft. De Pyreneeën hebben het voordeel dat ze wat zuidelijker liggen, en daarom minder sneeuw hebben. Maar boven de 2.000 m kan het denk ik al flink sneeuwen (ik ben er persoonlijk alleen in juli en augustus geweest).

    Bergwandelen met kinderen

    Wie kan ons helpen aan een geschikte route van een week voor een huttentocht met kinderen van 10 tot 4?

  • In de Dolomieten heb je mogelijkheden om korte tochten te lopen (2 tot 3 uur per dag van hut naar hut), ook zonder klettersteigen dus voor kinderen te doen. - In Tecino veel mogelijkheden om dagtochten te lopen. Bijv. camping pakken in Valle Maggia bij Locarno en tochten maken door Valle Maggia, Valla Versasca, Cento Valli etc. Op het eind van het dal kun je met een lift omhoog naar een prachtige hut midden tussen bergmeren. - Tocht Wilder Kaiser. Voordeel grote prima verzorgde hutten. Weinig hoogte verschil. Zeer gevarieerd wat uitzichten en wandelroute betreft. Soms door bos, kabbelende beekjes, soms langs steile wanden. Nadeel: van Stripsenjoch naar Vordelfeldenkaiser hutte is lang stuk (pakweg 6 uur lopen). - Naar Berliner hutte in het Zillertal. Prachtige uitvalsbasis voor dagtochten en zeer ruime hut. Voordeel je zit op hoogte.
  • Da's moeilijk, een trektocht voor kinderen in de categorie 4-10 jaar. Ik vraag me af of die jongste al oud genoeg is om een trektocht te maken. Kun je niet beter vanuit het dal een paar tochtjes maken? Het is natuurlijk altijd afhankelijk van wat je wilt, hoelang je kinderen kunnen/willen lopen etc etc. Ikzelf heb als kind veel plezier beleefd aan een trektocht om de venediger (echter dit geeft wel hoogteverschillen maar de uitzichten zijn magnifiek) en een trektocht in de Schober. Maar dit alles vereist dagen van enkele uren met hoogteverschillen tot 600 m.
    Rico
  • Heel belangrijk is of je kinderen het leuk vinden om te wandelen. Of is het de wens van de ouders om te wandelen? Wij hebben 2 kinderen (10/12) die verschillend reageerden. De ene wil 12 uur wandelen en een superhoge berg op, de andere wil naar Spanje op een strand. Dus wat willen je kinderen zelf. Dat is belangrijk. Gesteld dat ze beiden willen kan je m.i. veel doen. Ook een kind van 4 jaar oud kan wandelen en dat meerdere dagen. Let natuurlijk op de afstanden (max. 4 uur?) Veel belangrijker voor onze jongens was de afleiding onderweg. Vooral voor de zoon die liever naar een strand wil. Dus een beekje? STOPPEN!! Laat ze dammen bouwen en de energie komt gelijk terug. Ga niet naar hooggelegen hutten in de WestAlpen omdat ze daar opstaan om 3.00 uur of zoiets. Daar heb je (nog) niets te zoeken en je wordt er maar wakker van (voor nix). Wat ik (denk ik) een heel erg goed gebied voor kinderen is; de Ratikon in Oostenrijk. Daar heb ik lang geleden toen ik nog huttentochten maakte, een goed gevoel over. Hutten op 3/4 uur van elkaar en overal af te breken en korter te maken. Ga naar een kaartenwinkel en zoek een geschikte kaart en een gidsje en plan een route met mogelijkheden.

    Bergwandelen met kinderen
    Van de website van de NKBV (2015):
    Bergmarmotten, bergbeekjes en na afloop een ijsje, dat is waar kinderen aan denken bij bergwandelen. Zelf zoek je meer uitdaging en loop je het liefst richting de top. Hoe zorg je als ouder dat iedereen plezier heeft tijdens een bergwandeltocht? Lees de tips en doe inspiratie op!

    Wie heeft een suggestie voor gebied of tocht met twee jonge kinderen (5 en 7, goede lopers in NL 12km/dag) een drie of vierdaagse huttentocht maken, in Oostenrijk of Italië?

  • Vorig jaar tweedaagse tocht rond Seisser Alm gelopen, met twee kinders (11 en 6jaar). Overnacht in Rif Bolzano. Prachtige tocht. Eerste dag 4,5 uur en tweede dag 5 uur. Beschrijving staat in een ANWB gids (dolomieten. Vanuit een camping in Merano met auto naar Compatsch gereden.en aan het eib=nde van de tocht met de bus weer terug naar de auto. Wel reserveren in de hut.
  • Zie ook www.alpenverein.at. Er is daar een speciale brochure te krijgen voor hutten en huttentochten met kinderen.
  • In de Texel-gruppe in noord Italië kan je hele leuke meerdaagse hutten tochten maken. ps in een van de laatste Hoogtelijnen staat de route beschreven.
    (bron: prikbord NKBV-site)

    Zie verder ook wandelen met kinderen op de website van de Tweevoeter.

    Ongelukken en bergredding
    Er gebeuren regelmatig ongelukken met bergwandelaars en alpinisten. Omdat er steeds meer (onervaren) mensen de bergen in gaan neemt het aantal ongelukken toe. Omdat er steeds meer skiliften ook in de zomer open zijn komen meer onervaren en ongetrainde touristen makkelijk in het hooggebergte en stappen bijvoorbeeld zo op de gletsjer.
    De meeste ongelukken worden veroorzaakt door menselijke fouten: verkeerd inschatten van routes, te weinig rekening houden met risico's van slecht weer, over je eigen grenzen heengaan, te veel vertrouwen op apparatuur (wat kan uitvallen) en materiaal. Ook is klettersteigen de laatste jaren populairder geworden en wordt regelmatig onderschat.
    De NKBV heeft een brochure met veiligheidstips en biedt cursussen aan waardoor je risico's in het hooggebergte beter leert inschatten. Zeer belangrijk is ook om een verzekering af te sluiten die ongevallen (buiten de gebaande paden) dekt. Anders kunnen de kosten die verbonden zijn aan hulp en bergredding (helicoptervervoer, of als dat niet kan, het inschakelen van een reddingsteam) enorm oplopen. De NKBV biedt een goede reis- en (bergsport)ongevallenverzekering. Mobiele telefoon

    Is het zinvol om een mobiele telefoon mee te nemen in een berghuttentocht in Ratikon (Oostenrijk)? Hoe is het bereik en als het erg handig is, welke mobieltje of abonnement is dan de meest handigste?

    Reacties:

  • Al sinds enige jaren heb ik in de bergen, zowel zomers als in de winter altijd mijn mobiele telefoon mee. Gelukkig heb ik deze nog nooit hoeven te gebruiken voor een noodsituatie..... In Oostenrijk is de bereikbaarheid prima, zeker bij de provider A1, maar ook bij MAX heb ik goede ervaringen. Ik heb een KPN abonnement. Pre-paid werkt (nog) niet altijd in het buitenland, maar dat kun je informeren bij de dealer.
  • Nu kan je bij Libertel en Kpn ook met pre-paid in het buitenland bellen, dus als je niet teveel belt een echte aanrader!!!!
  • Net terug uit het Ratikon, bereikbaarheid rond bijvoorbeeld de Totalphutte en de Lindauerhutte is goed tot zeer goed (KPN abonnement, pre-paid ook mogelijk vanaf 1 juli a.s.)
  • Naar mijn mening is het zeker zinvol om je mobieltje mee te nemen. In of vlak bij dalen die bewoond zijn kan het apparaat zijn nut bewijzen. Reken er niet op dat hij het overal zal doen. In Zwitserland zijn grote gebieden wit ingekleurd op de dekkingskaartjes en ook eigen ervaring leert dat daar inderdaad het ding niet werkt. Vanaf een top of rug wil het nog wel eens lukken maar uit een wat afgelegen dal kan je het doorgaans vergeten. In de nieuwsgroep de.rec.alpinismus wordt nogal frequent over dit onderwerp geschreven.
    (bron: prikbord NKBV-site)

    GPS-ontvanger

    GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem dat gebruik maakt van 24 tot 32 satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Daardoor kan een GPS-ontvanger je helpen bij het vinden van je locatie en de richting die je zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen. Immers, als een GPS-ontvanger weet waar je bent en waar je naartoe wilt, dan kan hij bepalen of je in de goede richting beweegt. Inmiddels algemeen bekend van navigatieapparaten voor de auto en moderne mobiele telefoons. Voor gebruik tijdens sporten is er een groot aanbod van kleine en handzame GPS-ontvangers, voor 200 euro heb je al een prima apparaat.
    De nauwkeurigheid van de positiebepaling hangt af van het aantal satelieten dat je ontvangt (beperkingen door gebouwen of steile wanden, atmosferische storingen) en varieert van enkele tientallen meters tot enkele meters.

    Het grootste voordeel van een GPS ontvanger is dat je als je (bijvoorbeeld bij slecht zicht) de weg kwijt raakt met een GPS-ontvanger de route makkelijker weer terug kan vinden. Of bij slecht weer of een blokkade van de route kan uitwijken naar een alternatieve of meer veilige route/hut. Voor dat geval verdient het aanbeveling vooraf een alternatieve route of alternatieve hutten in je GPS in te voeren (waypoints).
    Een ander voordeel is dat je je gevolgde route makkelijker met anderen kunt delen. De routegegevens (in de vorm van gpx-bestanden) kan je delen en importeren in allerlei kaartsystemen zoals Google Earth (driedimensionaal) of Open Streetmap. Er is een groot aanbod van allerlei wandelroutes op internet die je op je GPS kan invoeren.

    Een GPS-ontvanger heeft zijn beperkingen en risico's. Batterijen kunnen bij permanent gebruik snel opraken, de nauwkeurigheid van de meting kan op bepaalde plaatsen slecht zijn, de gratis beschikbare kaarten zijn weinig gedetailleerd en elektronica kan beschadigen. Kortom: neem als basis altijd een kaart en kompas mee, en zie je GPS-ontvanger als een extra hulpmiddel. Tip 2: oefen eerst een tijdje met een GPS-toestel voordat je ermee op reis gaat. Het werkt weer anders dan navigeren met je tomtom of telefoon, en kost enige tijd en moeite om het goed onder de knie te krijgen.
    Voor meer informatie zie:

    Wandelmaatje gezocht

    Je kan een elektronische 'advertentie' voor een maatje plaatsen op het NKBV forum 'tochtgenoten gezocht'.

    Korte wandeltochten dichtbij?

    Binnen de een redelijke afstand zijn de Ardennen en de Eifel gebieden die wat betreft wandelen met hoogteverschillen het meeste te bieden hebben. Uiteraard zijn er puur wat wandelen in de natuur betreft veel meer mogelijkheden (Limburg, Oost-Nederland bv.). Wat verder weg natuurlijk wel meer in Duitsland (Harsgebergte, Schwarzwald), en Frankrijk (Fontaine Bleu, Vogezen).

    Veel informatie over wandelmogelijkheden en achtergronden zijn te vinden bij de Tweevoeter van Wessel Zweers en Het Wandelpad.

    Kaarten ter plekke kopen?

    "We krijgen geregeld vragen, waar bepaalde kaarten te koop zijn. We verwijzen de mensen meestal naar Pied à Terre. Ik koop bij voorkeur m'n kaarten ter plekke. De voordelen hiervan zijn, dat er vaak wandelroutes op ingetekend zijn, wat op hoofdkaarten vaak niet het geval is. Denk maar aan de LKS-kaarten (Zwitserland). De Fransen hebben de goede gewoonte om van plaatsen die aan de rand van de oorspronkelijke kaart liggen op een speciale uitgave in de regio aan te bieden. Hierop liggen dergelijke plaatsen in het midden ervan. Dat kan je een kaart uitsparen."
    (Citaat van: NKBV Bergsport Informatiecentrum)

    Berekening looptijden

    De looptijden die in de wandelschema's op deze webplek zijn vermeld, zijn een beetje ruim genomen, gerekend is op een vrij zware rugzak (met tent) en tijden die voor de meeste mensen goed haalbaar zijn. Overigens is mijn ervaring dat het looptempo per persoon sterk kan verschillen.
    De vuistregels voor een globale berekening zijn:
    1. Reken per 4 km hemelsbreed lopen 1 uur;
    2. Neem per 300 m stijging 1 uur, per 600 m daling 1 uur;
    3. Neem voor de totale looptijd van het traject de langste tijd (stap 1 of stap 2) en tel daar de helft van de kortste tijd (2 of 1) bij op.
    Voor extra zwaar terrein (steilte, technische moeilijkheid) is extra tijd nodig (uit ervaring of gidjes).

    Verdere informatiebronnen

    Internet

    • Tweevoeter
      Informatie over bergwandelen en mogelijke risico's, onderwerpen: niet alleen, berghutten, voeding, hoogteverschillen, oriëntatie, hoogteziekte, temperatuur en zonlicht, weer, sneeuw, ongelukken, organisaties en cursussen, boeken en gidsen, nieuwsoverzicht.
    • Een uitgebreide databank met allerlei informatie over bergsport vindt je bij het Kenniscentrum van de NKBV.
    • Zie verder webkoppelingen.
    Winkels
    Een goede reisboeken- en kaartenwinkel is de beste ingang om je te oriënteren over een bepaald gebied, of goede informatie over een bepaalde route te verzamelen. Voor kaarten en gidsjes kan je onder andere terecht bij:  
  • Thuispagina > Veel gestelde vragen

    Copyright © Jaap van der Veen  | Disclaimer | Reageren