Omgang 

droomverklaring
Dit vind ik het moeilijkste deel van dit onderwerp, een aantal wetenschappers vinden dat dit onzin is, anderen vinden dat er mogelijk wel iets in zit. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat datgene wat je droomt zeker beïnvloed is van wat je ervoor hebt meegemaakt. Ook ben ik van mening dat er vermoedelijk nogal wat verklaringen worden gekoppeld aan elementen uit een droom die geen correlatie hebben met de werkelijke verklaring van dat element. Om achter betekenissen van je droom te komen moet in ieder geval er zelf mee bezig zijn. Het uitsluitend de verklaring vertellen van je droom aan een ander en vervolgens de uitleg van diegene naief aanvaarden is in ieder geval geen goede methode. Door "blinde vlekken" is de betekenis vaak niet gemakkelijk te achterhalen, het beste is dan om op zoveel mogelijke manieren ernaar te kijken. Vaak zitten er veel elementen in je droom die betrekking hebben op het verleden (vaak een dag ervoor). Dus kijk bij het verklaren naar de dagen ervoor. Ook over zaken waarmee je bezig bent en/of wat je binnenkort moet gaan doen of meemaken.
Proef de sfeer van de droom, waar doet deze aan denken? Teken op je gevoel een tekening van je droom, wat valt op? Stoei er wat mee... Ook is het verhelderend als een ander meestoeit met je droom, vaak komt die ander op ideeën waar je nog niet aan hebt gedacht, soms juist niet als het over onderwerpen gaat die je in eerste instantie eigenlijk niet wil weten. Als het niet zo goed lukt, moet je de droom even laten rusten en pas laten opnieuw ermee gaan stoeien.

het herinneren van dromen
Soms is het herinneren van je dromen moeilijk, hoe langer geleden een droom is, hoe moeilijker het herinneren is en hoe vager de herinnering. Gelukkig kun je jezelf daarin trainen. Belangrijk is om zo vroeg mogelijk na het wakker proberen de afgelopen dromen te herinneren. Hierbij is het belangrijk om zo weinig mogelijk aan andere dingen te denken. Als je eenmaal iets uit een droom kan herinneren, concentreer daarom en vanzelf schieten andere dingen te binnen. Concentreer vervolgens ook op die dingen, zo kan een herinnering van die droom of meer dromen ontstaan. Het is gunstig om de juiste slaaphouding te hebben wanneer je terug denkt aan die droom. Dat wil zeggen dezelfde slaaphouding als in die tijd dat je die droom die je je wil herinneren droomt.

vragen over aspecten van dromen
Als je bepaalde vragen stelt, merk je dat je meer van je droom zult herinneren, dan als je deze "gewoon" opschrijft. Was er (achtergrond)muziek? Hoe voelde iets in de handen? Hoe voelde je lichaam? Wat voor weer was het? Hoe rook de lucht? Was het dag of nacht? Wat was er onder je voeten? Zijn er veel mensen in de omgeving? Was je meer een toeschouwer of heb je veel ondernomen? Leek deze droom op vorige dromen? Voel je je prettig? Bekende omgeving? Deed je dingen die je normaal nooit zou doen? Verwachtte je iets? Welke herinneringen had je binnen de droom? Zo zijn er nog meer vragen te verzinnen...

opschrijven van dromen
Wanneer je geen verder nieuwe droomonderdelen meer te binnen schieten, is het tijd om ze op te schrijven, dan kun je ze langer onthouden, soms wel jaren lang. Vaak is het zo dat je de droom op zich binnen een paar dagen vergeet, maar wanneer je de droomverslag terug leest, de droom toch wel weer kan herinneren, terwijl je zonder het droomverslag echt denkt dat je die niet kan herinneren.

groeperen van dromen
Wanneer je veel dromen hebt opgeschreven is het wel handig om ze snel te kunnen opzoeken, bijvoorbeeld om twee dromen te vergelijken. Het meest handige is om de dromen te nummeren, ook zijn bladzijdenummers handig. Per droomonderwerp kun je een verzameling droomnummers of bladzijdes opschrijven.
Aan de hand van de eerste dromen kun je een voorlopige lijst van droom onderwerpen maken, daarbij moet een droom in minstens 1 onderwerp passen, soms is het ook handig als een droom bij twee of meer onderwerpen is te vinden.
voorbeelden:
vliegen, examen maken, winkels, autorijden, lucide dromen, vreemde gebouwen, zee, bergen etcetera....
Zo nu en dan kan het handig zijn om onderwerpen toe te voegen als blijkt dat er nieuwe soorten dromen komen.

herinneren aan iets
De meeste dromen hebben betrekking wat je de dag ervoren hebt meegemaakt, de steeds terugkomende en "bekende" hebben betrekking op iets wat je langer bezig houdt. Deze terugkerende dromen kunnen soms geleidelijk veranderen.

sfeer
De sfeer is belangrijk in een droom. Het is de doorslaggevende factor wat aangeeft of de droom fijn is of juist niet. Soms lijkt de droom gruwelijk terwijl het eigenlijk nogal mee valt, andersom gebeurt er in een droom niet iets bijzonders, maar het hangt dan toch een dreigende sfeer. Een droge omschrijving van een droom zegt dus niet zo veel.

series en thema's
Soms lijken bepaalde dromen op elkaar. Soms zijn het een soort herhalingen een andere keer lijkt het meer op een vervolg, het laatste is vaak moeilijker te herkennen.
 

terug naar dromen

pagina

datum: 6 April 2002
door: Joris Brouwer