17  april 2004

Hoi, Lieve vrienden en familie,

Hier weer een verslag van de afgelopen week.
 
We hebben eindelijk een paar mooie dagen achter de rug. Stralend mooi weer en warm.
We hebben dus weer veel buiten gedaan. We hebben ook Jorgos ingehuurd om aan de bovenweg het muurje af te maken tot aan de oprijlaan. Hij is er al een aantal dagen mee bezig. Zo ook Sjaak en Lex dus, want er moet zand naar boven, stenen moeten aangevoerd worden, cement halen. Ze blijven bezig en beginnen zich nu ook albanezen te voelen. En in die warmte is het toch niet altijd prettig, dus hadden we afgelopen zondag Jorgos uitgelegd dat wij op zondag vrij zijn en dat er dus niet gewerkt werd. En dat hij dus pas weer op maandag terug mocht komen. Het griekse woord voor morgen en zondag kennen we al (avrio, resp. kiriaki), maar voor overmorgen nog niet, dus dan gebruiken we maar " avrio -avrio" ......
 
Met het mooie weer van vorige week zijn we ook nog een middag naar het strand geweest hier in het dorp. Ze hebben mooie plannen voor het strand, want de asfaltweg die er langs liep, is nu afgegraven. Het is de bedoeling dat dit deel wordt volgestort met kiezels en zand zodat het strand een stuk breder wordt. Het verkeer moet nu gebruik maken van de weg die er achter loopt: vlak aan de rand van het moeras/meer. Alleen wanneer de kiezels gaan komen en er een keurig paadje komt is onduidelijk. Ze zeggen dat dat voor 1 mei moet zijn (zoals alles hier voor die datum weer tip top in orde moet zijn), maar wij hebben onze twijfels ! Tijdens ons strandbezoek was Mike het meeste enthousiast over de zee: wij vinden die nog erg frisjes, maar moesten helaas met hem mee om pootje te baden. Brrr !
 
Helaas is het weer sinds zaterdag veranderd. Toen stormde het behoorlijk. Van het strand in Laganas, waar de wind pal op stond en waar je normaliter met de auto overheen mag rijden, was niet veel over. We moesten dus omrijden. Gelukkig is de storm sinds zondag weer weg, maar het is wel duidelijk koeler geworden met af en toe een buitje (vooral 's nachts en 's ochtends). Dat betekent waarschijnlijk dat jullie in Holland weer beter weer hebben. In het voor- en najaar schijnt het zo te zijn dat we hier op het eiland mooi weer hebben als het bij jullie slecht is en omgekeerd. Tot nu toe klopt dat aardig. Als we dus 'avonds naar het weerbericht kijken en pogen achter de dikke k... van de nieuwslezeres Zakynthos of Griekenland te bekijken, en als het dan niet lukt, dan gaan we er maar uit dat slecht weer voor jullie, goed weer voor ons betekent. Grieks weerbericht ontvangen we niet omdat we (nog) geen griekse antenne hebben. Via de satelliet ontvangen we wel een speciaal programma voor Nederlanders in het buitenland, waar ze een uitgebreider weerbericht op tonen. Maar vaak vergeten we op tijd hier naar over te schakelen. Of zitten we niet voor de buis maar aan ons Griekse huiswerk.
 
We hebben nu met z'n vieren tweemaal per week anderhalf uur Griekse les. Tot nu toe heeft Lex het het moeilijkste omdat veel van de stof al bekend is voor de andere drie (via de NTI cursus of het oud-grieks). Onze juf Ria heeft speciaal voor Lex de pagina's van ons leerboek uitvergroot, zodat het lezen wat makkelijker gaat en dat helpt hem zeker. Naast de lessen moeten we ook tijd besteden aan huiswerk en pogen we onderling grieks te oefenen. Jullie zien, we hebben het hardstikke druk !
 
Helaas is onze poes Koukla sinds afgelopen vrijdag spoorloos. Heel vervelend omdat het tot nu toe heel goed ging en we dit dus niet meer verwacht hadden. Ze bleef lekker in de buurt, kwam regelmatig binnen om te slapen of om op schoot te zitten en had zelfs katerbezoek ontvangen toen ze vorige week krols was. We hoopten dus eigenlijk al op een nest jonkies.....
 
Vorige week was ook Gert jarig. Ze wilde haar verjaardag niet vieren, maar wij wilden het niet helemaal overslaan ook al omdat ze ons elk bezoek wel een keer verwend met een verrukkelijk diner. We hebben dus met onze broodbakmachine een echt hollands 9-granen volkorenbroodje gebakken en Jacques heeft deze 's ochtends vroeg bij hun thuis bezorgd (aan de deur gehangen). Later die dag mochten we toen natuurlijk toch nog taart komen eten. De broodbakmachine functioneert heel goed. We bakken regelmatig een wit, bruin of volkoren broodje. Het enige nadeel is dat hij best wel wat geluid maakt (bij het zgn. kneden) en een piepsignaal geeft als het brood klaar is. De onrustige slapers onder ons hebben in het begin dus wel eens naast het bed gestaan om uit te zoeken wat dat nu weer voor geluid was. En hij blijft piepen totdat je het brood eruit haalt, dus je rustig in bed omkeren en nog een uurtje doorslapen zit er dan niet in. Maar door ervaring leren we beter timen en raken we aan de geluidjes van het huis gewend en dan is de lucht van vers gebakken brood een echte luxe !
 
groeten van ons allevijf aan allen !