Tips in Juli

Liatris spicata (lampenpoetser)

Liatris spicata wordt veelvuldig door vlinders bezocht.
De bloei begint van boven naar onderen langs de veertig tot vijftig centimeter lange stengel. Liatris groeit op bijna alle grondsoorten. Zelfs heel vochtige grond is meestal geen probleem.

Bloeiperiode: juli, augustus, september
Hoogte: circa 75 cm
Wintergroen: bladverliezend
Winterhard: goed winterhard
Standplaats: zon, halfschaduw
Soort gewas: vaste plant
Snoeien: uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen, u kunt het zaad er van gebruiken om ze zelf te zaaien.

Vermeerderen: de knolachtige wortelstokken kunnen het beste in november, december worden gescheurd, indien het niet vriest.

Zaaiperiode,
Onder glas: april/mei
In de vollegrond: mei/juni
Kiemduur 3 tot 4 weken bij een temperatuur van 20 tot 25 graden.
Bloeit het 2e jaar na het zaaien: juli/september


Zuidenwindlelie - Ornithogalum thyrsoides

De Ornithogalum thyrsoides is bekend als fraaie snijbloem. De stervormige witte bloempjes (2cm) met donker hart vormen een tros
(20-25 cm) die op het uiteinde van de bloemstengel uitgroeit.

Bloeiperiode: juli, augustus, september
Hoogte: circa 25 cm
Winterhard: nee
Standplaats: zon, halfschaduw
Soort gewas: bol / meerjarig
Planten: in april

In het najaar rooien. (november) en vorstvrij overwinteren.

Als plantdiepte neem je twee keer de hoogte van de
bol 5 -10cm


Overzicht achtertuin links en rechts.

Datum Foto's: 17 juli 2010


Overzicht achtertuin met 3 meter hoge Stokroos.


Foto: 2 juli 2009


Trompetbloem: Campsis radicans  'Flava'

Bloeiperiode: juli, augustus, september, oktober

Bladkleur: groen

Wintergroen: bladverliezend

Winterhardheid: goed tot matig winterhard

Standplaats: warme, uit de wind beschutte plek in de volle zon. Graag tegen een muur op het zuiden of tegen een pergola.

Soort: heester

Grondsoort: normale grond

Speciale kenmerken:
Klimplant met hechtwortels. Enkele draden of een klimrek, pergola? is nodig om deze plant te leiden. Span de draden op ongeveer tien cm van de muur zodat de hechtwortels zich niet aan de muur vast zetten, trekt bijen aan

peul-vormige zaaddozen verschijnen in de herfst


Campsis vermeerdering: afleggen, wortelstek, stekken en zaaien

Bij het nemen van stekken van de Campsis neem je in de zomer stukjes van de uiteindes van jonge takken en dit ongeveer tien cm lang. Verwijder de bladeren onderaan de stengel. Steek de stekken in een pot gevuld met stekgrond en geef matig water. Zet ze daarna in een stekkistje en sluit het goed af, zodat het verdampte vocht niet weg kan en de luchtvochtigheid hoog blijft. Overwinter de gewortelde stekken de eerste winter op een koele standplaats en plant ze het volgende voorjaar uit in de tuin.

Afleggen,
is een zeer eenvoudige manier om planten te vermeerderen. Bij het afleggen zit de stek of de scheut nog aan de moederplant vast. Dit gaat vlot bij sierheesters met lange takken die men naar de bodem kan leiden en deels met grond toe dekt, en er een steen boven op legt. De moederplant zorgt er voor dat de takken in leven blijven en zelfs blijven doorgroeien. Op de plaats waar de tak de aarde raakt worden wortels gevormd. Als de plant in het najaar in rust is kan de steen er afgehaald worden en de tak worden doorgesneden en kan de afgelegde plant worden geplant op de gewenste plaats.

Snoeien van de trompetklimmer.
Het eerste jaar na het planten laat je aan de basis van de plant maximum vijf krachtige scheuten staan en die snoei je terug tot vijftien cm boven de grond. De rest snoei je volledig weg.
De volgende jaren dien je Campsis aan het eind van de winter of begin van het voorjaar te snoeien om de plant in toom te houden en om de ontwikkeling van bloemen te bevorderen. Verwijder ook steeds alle beschadigde, zwakke of ingevroren delen. In principe mag je de hoofdtakken jaarlijks een derde terug snoeien. De resterende zijtakken worden in gesnoeid op twee a drie zijknoppen van de hoofdtak. Het is uit die knoppen dat de takken zullen groeien waar er het komende seizoen bloemen aan worden gevormd.


Verbascum nigrum (Toorts)


Bloeiperiode:
juli/september

Hoogte:
circa 1 tot 2 meter

Standplaats:
voorkeur voor een droge, zonnige standplaats.

Dit is een tweejarige winterharde plant.

Het eerste jaar vormt de plant een mooi rozet van grote grijze wollige bladeren. Het 2de jaar ontstaat er een lange rechte stengel met gele bloemaren.

Vermeerderen:
zaait zichzelf gemakkelijk uit


Hebe andersonii 'Maria' groenblad

Hieronder het zelfde soort maar met bontblad,


Bloeiperiode:
juli tot oktober, mogelijk ook november, december afhankelijke van het weer, als het dus niet te koud is.

Hoogte: circa 100 tot 150 cm

Standplaats: zon/halfschaduw

Grondsoort: zuur, bij het planten in gewone tuingrond is het aan te bevelen om de plant in turfmolm te planten, en daarna een dun laagje tuin aarde er op strooien.

Winterhart: matig winterhard. Bij strenge vorst de plant beschermen.

Omschrijving: groenblijvende plant met groen of bond blad en aren met bloemen van juli tot oktober.

Vermeerderen: begin van de zomer, stekken snoeien van circa 25 cm in potgrond of goede tuinaarde planten met een tipje stekpoeder er aan mag, maar is niet noodzakelijk.


Linaria purpurea - Vlasleeuwebek 

Bloeiperiode: juni/juli/augustus/september

Bloeikleur: paars, roze, wit

Hoogte: circa 70/130 cm

Grondsoort: normale grond

Standplaats: zon/halfschaduw

Winterhard: Goed winterhard

Plantsoort: meerjarige vaste plant

Vermeerderen: delen/scheuren


Rode zonnehoed: Echinacea Purpurea

Bloeiperiode: juli/september

Hoogte:
circa 70 cm

Grondsoort:
goeddoorlatende grond

Standplaats:
zon/halfschaduw

Verplanten en delen: eind september kunt u de plant het beste verplanten daar hij dan nog voor de winter goed nieuwe wortels aan kan maken steek de plant met een grote kluit uit de grond en deel hem als u dat wil doen in 2 of 3 stukken bij het opnieuw planten goed watergeven ook al heeft het pas geregend doe dit een keer per week en zo 2 tot 3 weken al naargelang het weer is.

Vermeerderen:
zaait zich zelf uit, of door het zaad er uit te plukken te laten drogen en droog bewaren, en zaaien in het voorjaar mei / juni

Hier onder mijn zaailing

Foto gemaakt op 1 november 2009

Deze heb ik op 28 februari 2009 voor gezaaid in huis en op 15 mei 2009 in de tuin geplant deze is van de 10 stuks gaan bloeien wat op zich zelf heel bijzonder is daar hij het pas het jaar er na had moeten doen, maar ik vind het wel prachtig dat hij is gaan bloeien al is de bloei dan wel niet zo geweldig mooi als de boven staande plant, die nu op 10 juli 2010 van die zaailingen in de bloei staat.

Opmerkingen:
Deze plant heeft belangrijke medicinale eigenschappen. De unieke stoffen echinacine en echinacoside werken uitwendig in zalf bij allerlei huidaandoeningen. Inwendig worden infectiewerende eigenschappen toegekend. De bloemhoofdjes bestaan uit rose lintbloemen die rondom een warmbruin hart zijn gerangschikt.


Lavendel plukken

In juli bloeit de lavendel.

Als je lavendel wilt plukken, kun je dat het beste aan het begin of einde van een mooie dag doen. Bij oogst in de middag gaat een deel van de kostbare geur verloren. Snijd voor een droogboeket de lavendel voordat de bloempjes open zijn. Maak tijdens het plukken kleine bosjes en bind ze met een elastiekje bij elkaar. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende vochtcirculatie.


Bloeiende Gladiolen

Kijk voor meer informatie bij de maand oktober

 

Eénmaal bloeiende rozen

* Vrijwel alle ouderwetse rozen bloeien éénmaal per jaar, in juni. Ze hebben vaak fluwelige bloemblaadjes, zijn sterk gevuld en geuren heerlijk. Voor en tijdens de bloei maken ze nieuwe scheuten, die volgend jaar bloemen produceren. Laat die dus zitten als je de struik snoeit.

De Stamroos die hier naast is afgebeeld bloeit vanaf juni tot eind september

Paul Transon:Klimroos. is een prachtige rambler met abrikooskleur, middelgrote, dicht gevulde bloemen.


Zeer rijk bloeiend met goede nabloei in zomer en herfst.

* Ramblers zijn snelgroeiende rozen, die lange, slappe takken maken. Op of vlak bij de grond produceren ze regelmatig nieuwe scheuten. Ook ramblers bloeien maar één keer en de meeste bloemen komen aan takken van het vorige jaar. In principe hoef je een rambler niet te snoeien. Om te voorkomen dat er op den duur een rommelige kluwen van jonge en oudere takken ontstaat, kan het echter geen kwaad om af en toe de snoeischaar ter hand te nemen. Knip daarbij oude, dikke takken tot de grond toe af. Knip ze in stukken en haal ze voorzichtig uit de plant. Zijscheuten op jongere takken kun je voor ongeveer tweederde inkorten.

Zo stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten die het volgende jaar bloeien. Een goed tijdstip om ramblers te snoeien is na de bloei.

Tip:
Sommige ramblers krijgen mooie bottels. Om daarvan te kunnen genieten moet je de struik na de bloei met rust laten. Wacht in dat geval met snoeien tot het volgende voorjaar.


Knip uitgebloeide bloemen weg
 
Eenjarige planten steken al hun energie in de bloei. Dat is logisch, want na het vormen van zaad hoeft er immers niets meer te gebeuren. De planten kunnen dan rustig afsterven. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen stel je dat proces nog even uit. Ook van veel terrasplanten heb je langer plezier als je regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknipt. In plaats van zaad worden er dan opnieuw bloemknoppen gevormd.

Verzamel zaad.
Snoei indien nodig voorjaarsbloeiende heesters terug.
Vrouwenmantel terug knippen voor herbloei.
Klimhortensia (hydrangea petiolaris) na de bloei terug snoeien.

Houd deze planten vitaal door ze regelmatig bij te mesten met vloeibare mest voor kamer- en balkonplanten.

 


Overzicht gedeelte van mijn achtertuin met de,
eerste bloeiende Zonnenbloem


SALVIA SPLENDENS RED ARROW

Bloeiperiode: juli/september

Hoogte: circa 50 cm

Winterhard: ja/redelijk

Standplaats:
SALVIA houdt van een plek in de halfschaduw. Hij groeit zowel op vruchtbare zand- als ook op leemgronden en kan tevens in een kuip geplant worden.

Snoeien:
Om een mooie gevulde struik te krijgen, moet je de punten (net als bij fuchsia's) enkele keren afknippen als de plant nog klein is. Je snoeit de plant circa 10 cm boven de wortel af, wanneer hij uitgebloeid is. In het voorjaar gaat hij weer uitlopen.

Vermeerderen:
SALVIA kun je vermeerderen door toptakjes in stekgrond te stoppen, en door ze te zaaien.


Stokroos 'Alcea rosea' 5 juli 2010



De onderstaande foto is gemaakt op 5 juli 2010

De onderstaande foto is gemaakt op 4 juli 2010

De onderstaande foto is gemaakt op 5 juli 2010


 

De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant.
Hij groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden.

Bloeiperiode: juli, tot oktober

Standplaats: Hij groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, en op een warme, zonnige plek.

Winterhard: ja/redelijk

Bijzonderheden: Na de bloei sterft de plant af. De afgestorven stengel kan in het najaar na de bloei afgeknipt worden. Aan de voet van de plant vormen zich meestal nieuwe uitlopers. Wanneer deze ‘stekken’ in de winter afgedekt worden met een laag blad of stro ter bescherming tegen de vorst, kunnen het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloeiende planten staan. Bij vochtig weer kan de plant last krijgen van schimmelinfecties zoals roest. 

Stokrozen kunnen zich sterk uitzaaien. Als dat niet gewenst is kunnen na de bloei de bloemen verwijderd worden, zodat geen zaad gevormd wordt.

Vermeerderen: Planten gezaaid in mei of begin juni maken het eerste jaar alleen een bladrozet, en bloeien pas het jaar daarop. Wordt in augustus of september gezaaid, dan bloeit de plant (afhankelijk van het weer) in het tweede of derde jaar na het zaaien.

Wordt heel vroeg binnenshuis gezaaid, bijvoorbeeld in maart, en u plant ze als ze groot genoeg zijn circa 5 cm in potten en u ze half mei uitplant in de tuin, dan kunnen de planten als het weer mee zit nog hetzelfde jaar gaan bloeien.

Hier onder mijn zaailing

Foto gemaakt op 1 november 2009

Deze heb ik op 28 februari 2009 voor gezaaid in huis en op 1juni 2009 in de tuin geplant deze is van de 10 stuks gaan bloeien wat op zich zelf heel bijzonder is daar hij het pas het jaar er na had moeten doen, maar ik vind het wel prachtig dat hij is gaan bloeien.


Astilbe 'Bridal Veil'

Astilbe x arendsii (Drie dubbel)



Astilbe x arendsii: Gekregen  naam onbekend

Bloeiperiode: is afhankelijk van de variëteit van midden juni tot eind augustus

Hoogte: circa 80 150 cm

Standplaats: halfschaduw/zon. Bij voldoende vocht kunnen ze ook zon verdragen.

Vermeerderen: delen/scheuren in het voorjaar (na half mei)

Extra tip.
Uitgebloeide pluimen kunt u beter niet in het najaar snoeien, doe dit liever in het vroege voorjaar. Indien u het niet mooi vind dan mag u ze wel in het najaar snoeien.
Ze geven een zeer decoratief winterbeeld in uw tuin.


Hosta -Hartlelie



 

Bloeiperiode: juli/september

Deze bladplant kan voor diverse doeleinden gebruikt worden zoals borderplant, randplant of als potplant. Bladkleuren variëren van blauwgroen “Halcyon”tot aan geelgroen van de Golden Tiara.

Veel soorten hebben een witte of gele rand om hun hart of lancetvormige bladeren. In de zomer komen er trossen buisbloemen op lange stelen uit, variërend in de kleuren wit, blauw en lavendel. De Hosta’s zijn vanwege hun blad planten met een hoge sierwaarde.

Hosta’s hebben dikke korte vlezige wortelstokken, de bladeren die daar uit ontspringen vormen een rozet, hieruit vormen zich recht opstaande bloemstengels die zelden vertakken en wel een hoogte van 1.50 cm kunnen halen.

Hosta’s stellen weinig eisen aan de bodem en zijn duurzame planten, ze kunnen jaren op dezelfde plek blijven staan. Als ze te groot worden is het raadzaam ze te scheuren .

Hosta’s zijn een paradijs voor slakken, strooi gedroogde koffiedrap rond de planten, daar moeten zij niets van hebben, zelf strooi ik het zoveel als mogelijk is in heel mijn tuin, om die beetjes weg te houden.

Vermeerderen: In maart door ze te delen/scheuren


Ajania 'Vanilla Sky'




Bloeiperiode:
bloeit van nature laat in het jaar

Standplaats: zon/halfschaduw vochtige plaats in de tuin

Hoogte: circa 45 cm

Winterhard: ja, bladverliezend

Is ook zeer geschikt als kamerplant.


 

Overzicht van mijn achtertuin.
 

Linkerzijde is van onze buurvrouw

 

Alle 2 de foto's zijn van boven af genomen van uit het raam.


 

Hortensia's in de tuin

 

Bloeiperiode: juni?, juli/oktober, afhankelijk van de omstandigheden.

Bolhortensia's (Hydrangea macrophylla) zijn volop te koop als kamerplant. Je kunt ze echter ook heel goed in de tuin zetten. In augustus gekochte planten hebben nog voldoende tijd zich voor te bereiden op de winter. In een ruime tuin is een flinke groep erg mooi. Op een vochtige plek kunnen ze volle zon hebben. Zet ze bloeiend en wel in de grond en geef volop water. De bloeiwijzen kunnen tal van nuances blauw en rood hebben. De zuurgraad van de grond heeft invloed op de kleur. Blauwbloeiende hortensia's hebben de neiging roze te worden in kalkrijke grond.

Vermeerderen:
Hortensia’s zijn te vermeerderen door zomerstek.
U knipt een jonge tak met 2 tot 3 bladparen af en zet hem in een pot met goede potgrond. Hierna
geeft u water en dekt de plant af met een stukje doorschijnend plastic, om verdamping tegen te
gaan. Na ongeveer 2 weken zitten de eerste wortels er al aan en kan het plastic er af.


 

Vinderstruik


Buddleja davidi-Vlinderstruik
 

Bloeiperiode: juni?, juli/oktober , afhankelijk van de omstandigheden.

De vlinderstruik met zijn prachtige pluimen zijn een lustoord voor vlinders en bijen doen zich te goed aan de nectar wat onder in de bloemen zit. De vlinderstruik komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Zuid-Azië. Het nadeel hiervan is dat de planten niet goed bestand zijn tegen al te strenge winters en daarom moeten ze ook niet voor de winter gesnoeid worden.

Deze snel groeiende plant met wat rommelige bloeiwijze is uitstekend geschikt om de schutting uit het oog te ontrekken. Vanwege zijn snelle groei is hij daardoor uitermate geschikt voor nieuwe tuinen. Vlinderstruiken kunnen wel tot 6 meter hoog worden, door ze op tijd te snoeien kunnen ze in toom worden gehouden.
 

Standplaats: zon/halfschaduw


Snoeien: Snoei de vlinderstruik in maart terug tot circa 50 cm boven de grond., dit om kale onderkanten te voorkomen.

Vermeerderen: In oktober kunnen we een 30cm stek met hieltje nemen met wat zijschuiten, nadat deze geplant is zal de stek spoedig wortelen. Zij kunnen in het voorjaar worden uitgeplant.
De stekken afleggen werkt ook goed.
 


Zonnekruid- Helinum 'Moerheim-Beauty'

Bloeiperiode: juli/september

Hoogte:
circa 100 cm

Standplaats: zon

Grondsoort: zeer voedzame,  goed gedraineerde grond

Vermeerderen: delen/scheuren, liefst in het voorjaar, maar kan ook in het najaar.


De eerste bloeiende Lupinen uit zaadwinning van 2007

Zaadwinning: laat de bloemen zolang mogelijk in de Lupinus zitten tot ze uitgebloeid zijn en zij bruinachtig gekleurd zijn, knip ze er dan uit, en bewaar ze op een droge plaats, en maak dan na een maand of twee de peulen open om het zaad er uit te halen, zelf heb ik dat in koffie filter zakjes bewaard en de kleur er op geschreven. Een was geel en de andere was donker paars.

Deze zaadjes heb ik in begin mei 2008 in mijn tuin uitgezaaid en hier boven ziet u het resultaat, let vooral op de extra kleuren die er uitgekomen zijn.


De bloeiende Dahlia's die in mijn tuin staan.

Hier onder staan de laag blijvende Dahlia's,
hoogte circa 50 cm

En deze hier onder wordt circa 25 cm hoog



Deze lage Dahlia's bloeien meestal al vanaf half juni

Bloeiperiode: juli/oktober

Dahlia’s golden lange tijd als een beetje tuttige, ouderwetse bloemen. Maar nu zijn ze weer helemaal ‘in’. En terecht. Van dahlia’s heb je tot ver in de herfst plezier, zowel in huis als in de tuin.

Zet meerdere soorten in uw tuin indien hij groot genoeg is daar al die verschillende kleuren een lust voor het oog zijn.

Exemplaren met enkele of halfgevulde bloemen ogen het meest natuurlijk in de border.
In de vaas komt het uitbundige type beter tot z’n recht, bijvoorbeeld de zogenaamde cactus- of pompondahlia’s.

Dit soort dahlia’s, met grote, zware bloemen, moet goed worden gesteund, soms wel met een stok per stengel.

Gaten vullen in de border
Vul rond deze tijd wat potten met kleurrijke bloeiers. Die kun je dan gebruiken om gaten in de border op te vullen. Dahlia’s en lelies zijn hiervoor heel geschikt. Ook hoge eenjarige, als siertabak en Salvia patens geven een mooi effect.

Vermeerderen:  Kinp de bloemen uit de dahlia’s en laat ze in de tuin staan tot het blad uitgestorven is, haal ze nu uit de grond en knip de stengels ervan tot op 10 cm boven de knollen af, maak de knollen wel goedschoon van de resterende aarde. En bewaar ze de hele winter op een koele en niet te droge plaats, om de knollen er van dan half mei weer in de volle grond te planten. ( lijkt het er op dat ze te veel zijn uitgedroogd? leg ze dan een paar uren in een teil met lauw water, of in een emmer, zodat ze er weer fris uitzien om dan geplant te worden)

Vermeerderen: Door te zaaien.
Laat enkele uitgebloeide bloemen staan en rijpen, bewaren tot het voorjaar, zaaien in een bakje met potgrond dan spenen in potjes met potgrond en daarna in de volle grond poten. Ongeveer half mei.

 


Rudbeckia komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika ,er zijn zowel eenjarige als vaste planten. Ze hebben een rijke bloei en zijn uitstekende snijbloemen.


Rudbeckia

De Rudbeckia verlangt naar een zonnige en goed doorlatende vruchtbare tuingrond .Het is geen overbodige luxe om ze op te binnen als ze op een wat onbeschutte plek staan. Na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen ,soms komt er nog een nabloei. In het najaar snijden we de bloemstelen tot de grond af .

Bloeitijd:van juli tot oktober.

Vermeerderen: Door scheuren.


Tuinvarens

De varen is al een eeuwen oud geslacht en van ongekende schoonheid en ze mogen in geen enkele tuin ontbreken. De bladeren kunnen allerlei vormen en kleuren hebben. Omdat de bladeren diep ingesneden zijn spreken we niet van bladeren maar van veren. Meestal staan ze in bundels bij elkaar zoals bij de beker en eikvaren en verspreid over een lange kruipende wortelstok hierdoor wandelen ze de hele tuin door.

De meeste tuinvarens hebben een trechtervormige groei, De bladen ontrollen zich als een roltong. Sommige soorten hebben meerdere bladtypes zoals de Blechnum spicant (dubbelloof. De sporendragende veren steken in het middelpunt boven de kleine buitenste bladen uit. De sporen zijn bruin van kleur en zitten aan de onderkant van het blad. Uit het sporendoosje komen sporen vrij die zich snel verspreiden en voor nieuwe varens zorgen.
Sommige varens nemen in de herfst een prachtige gele kleur aan en andere zijn wintergroen.

Vermeerderen: door scheuren in het vroege voorjaar.


Voeding voor rozen

Groeien en bloeien vergt veel energie. Vooral doorbloeiende rozen kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Geef ze in juli, uiterlijk tot half augustus, voor de laatste keer mest. Krijgen ze later in het seizoen nog voeding, dan

stoppen de rozen niet tijdig met groeien. Ze rijpen dan niet goed af en gaan kwetsbaar de winter in. Er is speciale rozenmest te koop, die is afgestemd op de behoefte van rozen.
Sterroetdauw
Rozen zijn gevoelig voor schimmelziekten. Let daarom goed op verkleuringen van het blad. Bestrijding heeft namelijk alleen zin als dat vanaf het beginstadium gebeurt. Blad met gele en zwarte vlekken wijst op sterroetdauw. Deze schimmelziekte begint onder in de plant, op het oudste blad. Zonder maatregelen kan de roos in enkele weken bijna kaal worden. Verwijder vanaf het begin aangetast blad en gooi het niet op de composthoop. Zet de ziekte toch door,

dan is spuiten met een speciaal middel tegen deze schimmel nodig. Het ene jaar is de aantasting sterker dan het andere. Aangetast blad mag nooit op de grond blijven liggen!

Tuinbloemen snijden

Wilt u lang bloeiende vaste planten die stevig op hun benen staan en waarvan u flink kunt plukken? Dan is een combinatie van lavatera's met phloxen heel geschikt. De zachte bloemkleuren combineren goed en passen in elke tuin. Veel phloxen geuren heerlijk, ook als ze in een vaasboeket zijn verwerkt.



Phlox-paniculata 'Flamingo' Vlambloem

Vermeerdering:

Het beste is om forse pollen te scheuren in het voor-of najaar.
Wortelstekken nemen is ook een mogelijkheid als u identieke planten wilt hebben. In april nemen we stukjes wortel van de plant en leggen die in kistjes met potgrond, bedekt met een dun laagje potgrond. De kistjes op een beschutte plaats in de tuin zetten, de opgekomen planten op een kweekbed uitplanten en ze zo groot laten worden voordat ze op hun definitieve plaats worden geplant.

Bloeitijd: juli, augustus, september. oktober, 2e bloei
 

 

Lavatera 'Barnsley' (zachtroze) en Lavatera olbia (lilaroze) zijn aanraders.

Het snijden van bloemen stimuleert de doorbloei. Tip: Het beste moment van de dag om tuinbloemen te snijden is 's morgens. De stengels zitten dan vol met water. Gebruik snijbloemenvoedsel in de vaas. Het bevat voeding en gaat de ontwikkeling van bacteriën tegen

lavatera barnsley of malvastruik.

Bloei : vanaf juni

Snoei : in april snoeien tot op ongeveer 30 cm boven de grond.

Opmerkingen : vaste plant, struik, is niet volledig winterhard, daarom de plant beschermen in de winter. In het najaar eventueel stekken (als hij uitgebloeid is).
De bloemen sluiten bij zonsondergang.


De zomer maand juli
Het is midden zomer,en de tuin kan nu heel mooi zijn? als de borders barstensvol staan met kleuren en de geuren van bijvoorbeeld rozen en lathyrus. Neem deze maand de tijd om van de tuin te genieten, ga zoveel mogelijk buiten zitten en bewonder het uitbundige planten- en dierenleven in de tuin.

Er zijn nog genoeg klusjes te doen, maar het heeft allemaal niet meer zo’n haast. Ga niet te lang in de zon werken, ook al doet u het rustig aan. Neem regelmatig pauzes, drinkt genoeg, draag een hoed en bedek uw lichaam, dus draag geen korte broek en opgestroopte mouwen, daar er ook veel giftige planten in uw tuin kunnen staan zonder dat u het weet, dus trek ook handschoenen aan. Vermijd de warmste uren van de dag, dus vanaf 11 uur tm 16 uur.

Als het erg warm is, moet u vooral niet vergeten van in de herfst, winter of voorjaar geplante heesters en planten water te geven. Dit kunt u best ’s morgens vroeg of in de avonduren doen omdat er dan minder water verdampt dan overdag.

Tijdens een droge periode kan het gazon er ook bruin en verdord uitzien. Toch is het niet noodzakelijk om water te geven want gras heeft een verbazingwekkend herstelvermogen. Zodra het gaat regenen, zal uw gazon als bij toverslag terug veranderen in een weelderig groen tapijt.
U kunt uw kostbare water beter gebruiken voor planten die het echt nodig hebben. Pas geplante bomen en struiken, uw groentetuin en uw eenjarige in bloembakken en terraspotten.

Wanneer u ’s avonds door uw tuin loopt, neem dan een pen en papier mee en bekijk kritisch uw borders en planten. Welke combinaties zijn geslaagd?. Welke stellen teleur?. Misschien heeft u hier en daar een plekje waar nog iets bij moet om het af te maken? Maak nu notities zodat u in de herfst of voorjaar alles kunt aanpassen. En maak voor alle zekerheid er foto's van zodat u er zeker van bent van wat u opgeschreven heeft.

In het warme, vochtige weer dat in deze maand regelmatig voor kan komen, kunnen plaagdieren en ziekten zich snel uitbreiden. Blijf controleren, want vroegtijdige ontdekking maakt bestrijding veel eenvoudiger. Zieke plantendelen moeten altijd worden verwijderd en weggegooid. Laat zieke delen nooit rondslingeren en gooi ze ook niet op de composthoop. Hier kan de ziekte zich anders uitbreiden en zich verspreiden naar andere planten.



Extra tips voor juli?

Plagen en ziekten.
Bij warm weer kunnen plagen en ziekten zich snel uitbreiden. Dat geldt in het bijzonder voor bladluizen en het kan lastig zijn om ze de baas te blijven. Wanneer u zorgt voor diversiteit in uw tuin, door veel verschillende soorten planten, zult u veel nuttige dieren en insecten aantrekken. Hierdoor kan er een gezond evenwicht ontstaan tussen de plaagdieren en hun vijanden. Er zullen dan wel altijd een paar planten schade oplopen maar deze zal gering zijn en weegt niet op tegen het regelmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daar die zeer schadelijk zijn voor het milieu en uw gezondheid.


Vogels en andere dieren hebben bij droogte ook behoefte aan water.
Vul voor hen de daarvoor bedoelde drinkschalen regelmatig bij. Als u een vijver aanlegt, laat dan een zijkant schuin aflopen, zodat vogels en andere dieren kunnen drinken en baden. Dit kan in de vorm van een strandje dat met grind is bedekt.

Bespaar drink water.
In de zomer kunnen langdurige droge periodes voorkomen. Hoe kunt u uw tuin en uzelf hierop voorbereiden?

Vang regenwater uit dakgoten op in een ton.
Er zijn veel verschillende soorten en maten te koop. Mulch de borders met organisch materiaal. Dit zorgt dat er veel minder water verdampt.
Geef alleen de planten water die het echt nodig hebben. Zoals pas geplante heesters en bomen, een nieuw gazon en eventueel bloeiende planten. Oudere gazons mogen bruin worden, ze zullen zich snel herstellen na de eerste regenbui.
Geef planten ineens een heleboel water ipv van elke dag een beetje. Door deze laatste manier van water geven verdampt er een groot deel en krijgt de plant een oppervlakkig wortelgestel. Hierdoor wordt hij lui en probeert niet zelf dieper te zoeken naar water, zodat ze nog gevoeliger worden voor droogte.
De ideale manier om efficiënt water te geven aan een plantenborder is via een druppelslang. Deze laat het water rond de wortels in de grond sijpelen, precies daar waar het nodig is.


Knip uitgebloeide bloemen uit rozen en alle andere planten.
Door het uitknippen van uitgebloeide bloemen bij rozen krijg je een betere doorbloei. Veel mensen halen enkel de oude bloemtrossen weg. Om te zorgen dat hij doorbloeit tot in de herfst, zult u hem echter moeten terugknippen tot een lager gelegen knop in een bladoksel. Kies een vijftallig blad dat naar buiten is gericht. Hierdoor zal de nieuwe scheut ook naar buiten groeien en blijft het hart van de plant open. Geef na elke snoeibeurt een extra bemesting, liefst met veel kali. Dit garandeert een goede, rijke bloei. Rozen die teveel met stikstof worden bij-gemest geven langere, slappere scheuten en zijn gevoeliger voor aantastingen door plaagdieren en ziekten.

Verwijder ongewenste scheuten.
Veel bomen en heesters krijgen opslag onderaan de plant. Vooral bij lijsterbessen komt dit veel voor. Ook bij lindes, viburnums, rozen, komt dit veelvuldig voor. Ze ondermijnen de groeikracht van de plant door met een deel van de voedingsstoffen te gebruiken. Knip ook groene scheuten af van bontbladige planten.

Snoei conifeerhagen, en andere soorten hagen en planten.
Een conifeerhaag moet een à twee maal per jaar gesnoeid worden. Als u hiermee begint als de planten nog klein zijn, krijgt u een mooie, compacte, dichte haag. Snoei of knip altijd met bewolkt weer, of in de avond uren zodat de haag of andere planten en heesters niet teveel uitdrogen of verbranden.

Snoei van blauwe regen.
Om veel bloemen aan uw blauwe regen te krijgen, moet u nu alle dunne scheuten die zijn gemaakt in korten tot vijf of zes knoppen van de hoofdstengel. Dit stimuleert de vorming van bloemknoppen voor het volgende jaar. Deze scheuten worden in de winter opnieuw ingekort.

Borders in volle bloei.
Als de borders in volle bloei staan, is het misschien verstandig om na te kijken welke kleuren en combinaties goed werken, en welke combinaties bijvoorbeeld vloeken. Kijk ook of er in de herfst en winter planten zijn die moeten gedeeld worden. Door ze te scheuren kunnen planten verjongen waardoor ze langer vitaal blijven. Neem papier en een pen mee en noteer wat er moet gebeuren.

Uitgebloeide planten goed behandelen.
Blijf bloemen uit uitgebloeide planten uitknippen. Dit stimuleert nieuwe groei en herbloei later in de zomer. Alle oude plantendelen mogen op de composthoop, geef na het knippen het beste in de avond uren als de zon al onder is, extra meststof en water bij droog weer.

Bij warm weer vijvers bijvullen.
Houdt het waterniveau in de vijver in de gaten, vooral als u vissen hebt. Water kan tijdens warme periodes bijzonder snel verdampen en moet dan met de waterslang worden bijgevuld.

Vissen.
Vissen kunnen in stilstaand water zuurstofgebrek krijgen. Ze komen dan naar de oppervlakte en happen naar lucht. Zorg dat er zuurstof in het water komt met behulp van een waterstraal. Een watervalletje of fonteintje houdt het water in beweging en het zuurstofgehalte hoog.

Zuurstofplanten in de vijver.
Zuurstofplanten in de vijver moet u uitdunnen als ze de hele vijver dreigen op te vullen. Trek ze eruit met een hark en laat ze naast de vijverrand liggen om op te drogen. Hierdoor geef je de meeverhuisde beestjes de kans om terug naar het water te ontsnappen. Daarna mag alles op de composthoop.

Vooruitdenken is het halve werk.
Als u van plan bent om in de herfst een nieuw gazon aan te leggen, kunt u nu al met de voorbereidingen beginnen. Hoe meer tijd de grond krijgt om zich te zetten, hoe gemakkelijker u een vlak oppervlak krijgt. Spit of frees het hele stuk om en verwijder het onkruid. Maak het terrein enigszins vlak, het uiteindelijk egaliseren en vlak harken kan kort voor het zaaien of graszoden leggen gebeuren.