Beth's Mei Tai (BMT)

Bijzonderheden:

~Voor baby's vanaf een half jaar.
~De baby kan op de buik of op de rug gedragen worden.
~Brede schouderbanden zoals bij een sling verdelen het gewicht van de baby.
~Een eenvoudig opklapbaar hoofdsteuntje voor als de baby slaapt.
~Een gevouwen zak waar je zelfs als je baby op de rug draagt bij kunt.

*Deze aanwijzingen zijn alleen voor eigen gebruik. Niet voor verkoopdoeleinden.*

Bijgewerkt op 6/7/05 - Een paar onderdelen zijn verduidelijkt.

Vertaald op 3 april 2006 - Waar het over Beth, de ontwerpster gaat, heb ik het over ´zij´, mijn eigen toevoegingen zijn in de ikvorm. Maten zijn in centimeters.

Zo draag je de baby op je buik (Engels, maar met duidelijke foto's) - Zo draag je de baby op de rug (Engels)


Introductie

Toen Beth's zoontje met zes maanden zowat negen kilo woog, was dat voor haar aanleiding om een nieuwe drager te vinden om hem rond te sjouwen. Haar sling was niet meer goed genoeg. Het gewicht moest over beide schouders verdeeld worden. Dus keek ze eens rond en vond de FrankenKozy - een kruising tussen een sling en de Mei Tai (uitspraak "Meej Taj").

Ze maakte die FrankenKozy en vond hem fijn, maar bedacht zich op een dag dat een hoofdsteun voor als de baby slaapt fijn zou zijn en ze wilde heel graag een zak erop. Ze ontworp het hoofdsteuntje zo dat je geen extra spullen nodig hebt om het op te zetten en je gewoon dezelfde stof kunt gebruiken waar je de draagdoek van maakt. En ze wist dat ze haar zoon meestal op haar rug zou dragen, dus ze probeerde een zak te bedenken die ze van voren kon bereiken, die groot genoeg was voor een luier en nog wat dingen. Ze stelde zich een sweatshirt zak voor met wijde openingen, en ontwierp het toen zo dat het heel snel in elkaar te zetten is. Míj beviel hij niet, ik heb hem er uiteindelijk weer afgetornd


Materialen

De drager moet van een sterke stof gemaakt worden, zoals geweven stevige katoen (of denim). Je moet voor de hele drager, inclusief de draagbanden, dezelfde stevige katoen gebruiken. Je hoeft niet echt de hele stevige canvas of spijkerbroekenstof te gebruiken, de stof moet sterk genoeg zijn om een broek van te kunnen maken. Omdat het van katoen is zal het in het gebruik zachter worden en heel comfortabel zitten, terwijl het toch sterk is. De textuur van geweven stof helpt om te voorkomen dat de drager en de banden gaan schuiven of glijden en de structuur van de stof maakt dat de knopen makkelijk losgemaakt kunnen worden. Lichtere stoffen zullen lastig blijken te zijn, omdat ze de neiging hebben om ineen te klitten en de knopen zullen lastig los te krijgen zijn - dus kom niet in de verleiding om ze te gebruiken.

Het is belangrijk dat je een goede stof kiest. Het is moeilijk om via het geschreven woord uit te leggen wat de goede stof is, maar ik probeer hier in elk geval een aantal dingen aan te geven. De katoen moet sterk zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld beoordelen door met je nagels een beetje aan de stof te friemelen. Als de draden redelijk makkelijk van elkaar te schuiven zijn, is de stof niet sterk genoeg. Kies ook geen stof met stretch. Stof waar je een blouse van kan naaien is in elk geval te dun. Maar het hoeft nou ook weer geen canvas te zijn. Een hedendaags laken is net iets te dun, ik heb een oud kussensloop 'uit grootmoederstijd' en dat is wel dik genoeg. Stof van de kwaliteit van een ziekenhuislaken is waarschijnlijk ook goed..

De drager heeft drie lagen. De banden zijn aan de binnenste laag bevestigd, die tussen de twee andere lagen zit. Hierdoor zitten de stevige stiksels en de rafelige kanten binnenin, waardoor de drager er aan de buitenkant netjes uitziet. Als je dat wilt, kun je voor (een van) de buitenkanten een minder sterke, mooiere stof gebruiken. Je kunt hem ook tweezijdig maken, de gevouwen zak is heel plat en je baby zal er geen last van hebben.
Gebruik stevig garen, je wil niet dat er straks naadjes breken. Ik heb Gütermann gebruikt.

WAS ALLE STOFFEN VOOR JE ZE VERWERKT

onderdeel aantal maat
lichaam 3 47 x 71 cm
zak 1 (optioneel) 28 x 45 cm
taillebanden 2 23 x 100 cm
schouderbanden 2 23 x 150 cm
hoofdsteunkoordjes 2 5 x 46 cm
hoofdsteunlusjes 1 4 x 20 cm

Wat betreft de maat van de banden: de breedte van is fijn voor zowel Beth (1.66 en 52 kg), als mij (1.58, zowel bij 66 als bij 74 kilo). Beth had het idee dat vrouwen met grote boezem misschien bredere banden konden gebruiken, maar ik denk dat dat niet lekker is op je schouder. De banden zijn tamelijk lang, waardoor je ze bij de knoop kunt strikken. Je kunt ook een dubbele knoop gebruiken, dan kunnen ze wat korter, maar ik vind een strik heel handig. Je kunt ze altijd nog inkorten als je klaar bent


Uitleg van het schetsje:

De maten zijn vanaf de randen van de stof.
Alle banden worden met een hoek van 45 graden aangenaaid.
De bovenste rand van de schouderbanden komen aan de rand ter hoogte van 17,8 cm van bovenaf, de onderrand op 28 cm van de bovenrand. De maten zijn nogal precies aangegeven vanwege het omrekenen van inch in cm, in de praktijk hoef je het niet op de millimeter nauwkeurig te meten.
De bovenrand van de in elkaar gevouwen zak leg je neer op 40,6 cm van de onderrand van de drager.
De onderrand van de zak bevindt zich dan ca. 15 cm van de onderrand.
De zakopening is 15 cm.
De knopen die het slaapsteuntje op z'n plaats houden zijn ongeveer 13 cm lang.
De zak ziet er ingewikkeld uit, maar maak je geen zorgen, het valt reuze mee.


Werkaanwijzingen

1. Om te beginnen zoom je de lange randen van alle banden. Dit is waarschijnlijk het saaiste, meest tijdvretende klusje van het hele naaiwerk! De korte randen hoef je niet te zomen - het ene uiteinde zal binnenin de drager zitten en het andere kun je zomen als je klaar bent en weet hoe lang je de banden precies wilt hebben. Vouw de zomen 0,6 cm om en pers. Nog eens vouwen en weer persen. nu dicht langs de rand stikken.











2. De volgende stap is het maken van de plooien aan een kand van elke band. In elke band maak je drie plooien. Spreid ze gelijkmatig, maar zorg dat je nooit meer dan drie laagjes over elkaar hebt - het wijst zich vanzelf als je ermee bezig bent , zie ook mijn bovenstande schetsen. De maten heb ik van mijn doek die al af is gemaakt. Je brekent de plooibreedte door de breedte van je band door negen te delen. De korte stukken zijn 1 maal die lengte, de brede stukken het dubbele. Het rechter schetsje is niet helemaal goed zie ik het onderste stukje moet nog 1 keer naar rechts in plaats van dat het daar ophoudt. Je moet daar ook drie laagjes stof over elkaar hebben.
De breedte wordt ongeveer 8,5 cm. Pers de plooien en rijg ze vast. Ik deed dit met de naaimachine in met langste stiklengte pal langs het uiteinde en nog eens op ca 10 cm.

3. Bevestig de banden aan de achterkant van de middelste laag van de drager. Als je het heel netjes wilt doen, zorg dan dat je de achterkant van de schouderbanden ziet en de mooie kant van de taillebanden. Het is niet zo heel belangrijk als je het lukraak doet, zeker niet als je de drager uiteindelijk twee mooie kanten geeft. Gebruik het bovenstaande schetsje bij het plaatsen van de banden.

Speld de banden vast en naai ze aan. BELANGRIJK!!! - NAAI MINSTENS 2 CM VANAF DE RAND. ZIE PLAATJE. Naai langs de randen en maak dan een X in het midden. Ik heb zelf voor de zekerheid bij deze belangrijke naden de stretchsteek van mijn naaimachine gebruikt, die naait driedubbeldik.

4. De zak!

Je maakt de zak eerst op de strijkbout. Beth heeft vergeten om de eerste twee stadia te forograferen, maar je begint met het persen van een zoom van 1,6 cm langs de lange randen.

Vervolgens werk je de zijranden af. Vouw beiden op 0,6 cm naar binnen. Pers. Vouw het nu 1,2 cm naar binnen en pers.

Draai de zak om. Vouw de zijkant 10 cm om en pers.

Open de vouw en maak een plooi van 2,5 cm. Pers. Herhaal dit aan de andere kant.

Je zak is nu geperst en ziet er goed uit. Dat viel toch wel mee?

Naai de beide zijranden vanaf de bovenkant twee keer, 0,6 cm van elkaar.

En nu ziet het er zo uit!

5. De zak vastmaken.

Leg de binnenste laag met de banden eraan (als je de banden goedom wilt krijgen, met de mooie kant van de schouerband omhoog) neer. Leg hier de voorste laag op. Je bevestigd de zak op beide lagen, waardoor het samen 1 laag wordt. Speld alles goed vast, zodat het recht blijft. Gebruik de schets bij het positioneren van de zak. Beth vond dit de handigste plek ten opzichte van de banden. Zelf heb ik de zak er uiteindelijk weer afgetornd, als je geen zak wilt, naai dan gewoon deze twee lagen op de zakhoogte aan elkaar zodat het straks lekkerder werkt.

Stik de zak volgens deze groene lijnen vast, houd hierbij de opening vrij voor je handen. Je zult een beetje over de eerder gemaakte stiksels gaan.

6. De lusjes voor de hoofdsteun maken - en knopen.

Vouw de stukjes van 5 x 46 cm vertikaal met de goede kanten tegen elkaar dubbel en zoom op 0,6 cm. Keer en pers (als je niet zo'n handig keerdingetje hebt, gebruik hier dan een veiligheidsspeld en veel geduld bij).

Nu knoopte Beth het band bij wijze van knoop om de touwtjes aan de schouderbanden te bevestigen. Ik kwam er niet uit en heb de koordjes uiteindelijk gewoon geknoopt. Je kunt ook een houwtje-touwtje knoop aan het koordje rijgen. Hier volgt de uitleg van de knoop van Beth - het is een geimproviseerde vereenvoudiging van de apenvuist.


Beth frummelde er wat mee om de eindjes even lang te maken en dan worden ze bijeen aan de drager genaaid, zodat het een mooi lusje is waar je dingen aan kunt bevestigen, als je wilt. Ga een aantal keer met naald en draad door de knoop, om er zeker van te zijn dat hij zijn vorm behoudt.

Knip de lusjes af tot een lengte van 13 cm en plaats ze langs de bovenrand van de drager, waarbij je langs de lange kanten ruimte overlaat voor de zoom van 1,6 cm langs de randen. Rijg ze vast.

Beth gebruikte veiligheidsspelden om de knopen uit de weg te houden terwijl ze de drager in elkaar naaide.

Leg de binnenkant van de drager bovenop de (nu dubbele) buitenlaag, goede kanten op elkaar. Goed vastspelden en met een zoom van 1,6 cm geheel rondom stikken, behalve waar de banden naar buiten komen - stop ca 2 cm vanaf alle banden.

Knip de bovenste hoekjes als op de illustratie (de onderste twee hoeken niet).

Keer de doek door een van de gaten van de banden, zodat de goede kanten buiten zijn en pers het werkstuk. Vouw tijdens het persen de zomen bij de banden naar binnen, zorg dat de plooien netjes liggen en speld alles vast. Je moet waarschijnlijk een beetje foetelen bij de gaten voor de banden omdat je last hebt van de binnenlaag, maar met een beetje frummelen krijg je het netjes genoeg dat niemand het uiteindelijk ziet.
De onderste hoekjes vouw je eerst een beetje diagonaal naar binnen, en vervolgens vouw je de zij- en ondernaad, zodat het een net hoekje wordt.

Stik nu rondom de hele drager, op 0,6 cm van de rand. Nu zitten alle banden in een keer netjes vast.

Bijna klaar! Je hebt nu alleen nog twee lusjes nodig op je schouderbanden om de hoofsteun vast te houden. Neem het stuk stof van 4 x 20 cm en vouw het dubbel en pers. Vouw open en vouw nu de beide randen tot de helft en pers nogmaals. Stik dicht langs de lange kanten. Knip het gemaakte bandje door de helft.

Pas je drager en bepaal de beste plaats voor je lusjes. Beth plaatste de hare vertikaal, in het midden van de banden. Geef een beetje speling in de lusjes als je ze vastmaakt. Het hoef niet heel strak te zitten - je hebt straks wat ruimte nodig om de knoop er door te halen en het hoofd van een slapende baby zal het niet zo snel lostrekken (de stof geeft sowieso al weerstand).
Ik heb de lusjes op .. cm vanaf de aanhechting gezet en haal de knoop twee keer door het lusje.

Vouw het eindje dubbel en bevestig het met een smalle zigzag. Knip het rest af. Als je een drager met twee voorkanten maakt, maak dan nog een set lusjes aan de andere kant, maar niet precies op hetzelfde punt, zodat je geen vervelende bult krijgt.

KLAAR!!

Mail Beth gerust met opmerkingen of vragen. Ze helpt graag! Als je een eigen draagdoek af hebt, wil ze graag een foto om te zijner tijd op de site te zetten.

We hopen dat je blij bent met je drager!