Surfers ear

De meesten hebben er wel eens van gehoord, sommigen zijn er wel eens aan geopereerd en sommigen zien de operatie tegemoet. Surfers-oor, goed voor 3 maanden niet surfen.

Wat is surfers ear ?

Met Surfers ear, of de medische term "diffuse exostose" wordt een langzame opbouw van bot in het oorkanaal bedoeld.

Doordat koud water en koude wind de botproductie in het oorkanaal stimuleren kan de gehooringang gedeeltelijk tot volledig afgesloten worden. Bij een gedeeltelijke afsluiting kan totale afsluiting ontstaan als de huid in het oor opzwelt. Dit gebeurt als de huid in het oorkanaal opzwelt als gevolg van langdurig nat zijn. Doordat water en bacterien achter de afsluiting kunnen blijven hangen, is infectie aan bijvoorbeeld het trommelvlies niet ondenkbaar. Als er dan ook nog zwellingen ontstaan, ontstaat druk op het trommelvlies wat uitermate pijnlijk is.

De behandeling

Als geconstateerd wordt dat een verdikking aan het oorkanaal aanwezig is, zal door de behandelend arts over het algemeen eerst oordruppels voorgeschreven worden. Als de vernauwing alleen het gevolg is van zwelling, kan dit goed tegengegaan worden door anti-bacteriele en schimmelwerende medicijnen. Ook uitspuiten is een veelgebruikte handeling.

Mocht dit niet werken omdat er toch al een uitbreiding van het botweefsel aanwezig is, wordt gebruik gemaakt van buisjes om de ooringang open te houden. Hierdoor zal de kans op infecties tussen de vernauwing en het trommelvlies afnemen. De vernauwing zal er niet minder van worden; je kunt hoogstens de tijd tot een operatie uitzitten. Uiteindelijk, als er echt geen helpen meer aan is, zal de chirurgische boor er aan te pas komen. Tijdens de operatie (canaloplastie) wordt met behulp van boortjes en vijltjes de opening weer groter gemaakt. Sommige chirurgen halen je gehele oor eraf, andere snijden alleen de achterkant los, zodat ze er makkelijker bij kunnen. Tijdens al dat boren en zagen (met 1mm boortjes) wordt goed in de gaten gehouden waar de de aangezichtszenuw zich bevindt, aangezien het raken van deze zenuw gevoelloosheid in je gezicht kan veroorzaken. Na wegvijlen en boren wordt het oor weer op z'n oorspronkelijke plek geplaatst, en krijg je een groot verband op je hoofd, die infecties moet voorkomen, en bloedingen moet opvangen. De watten in je oor worden elke 10 dagen vervangen.

Na zo'n 12 tot 16 weken kan je weer het water in. Bij veelvuldig in koud water surfen zal zo om de 8 tot 10 jaar opnieuw uitgeboord moeten worden.

Hoe voorkom je "surfers ear"

Al dit geboor en gevijl klinkt allemaal niet best, dus wat kan je eraan doen om het te voorkomen. Pluggen zijn de makkelijkste manier om je gehooringang te beschermen tegen koud water. Oorpluggen met was kan je gewoon bij de drogist krijgen, speciaal op maat gemaakte pluggen zijn verkrijgbaar via de huisarts. Uiteraard is het niet de beste bescherming, maar een kapje of een oorbescherming zoals op het plaatje is al een heel wat betere bescherming dan geen enkele bescherming.

Naast bescherming tijdens het surfen kan ook na het surfen nog actie tegen surfers ear genomen worden.

Door je oren met iso-propylalcohol na te spoelen wordt al het water verwijderd en droogt je oor goed op. Je oorkanaal zwelt niet verder op, en door het toevoegen van een beetje azijn kan ook infectie tegen gegaan worden. Iso-propylalcohol is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek, maar je kan het ook via de huisarts krijgen.