Website van de VERLOOP STICHTING





(laatste update 13 septemberc 2013)

1e paasdag 23 maart 2008 was de laatste traditionele familie 'Paaswandeling' in Nistelrode.  Wellicht de volgende weer in 2012.

 


voorvader Cornelis Verloop
geboren 7 september 1788 te Alblasserdam, overleden 7 mei 1872 te Utrecht


KLIK HIER VOOR hele oude familiefoto's: 

groepsfoto 31 maart 2002 paaswandeling

kleine familiefoto Verloop Jagtlust
Badhotel Vlissingen - 19 juni 1901
Krant Utrechts foto archief olie en lijnkoekenfabriek W.H. Verloop 1930

briefkaart Jagtlust Bilthoven
nog een briefkaart Jagtlust Bilthoven
Jagtlust Bilthoven
3 auto's voor Jagtlust
juni 1989 neven en nichtendag Amsterdam
neven en nichtendag Amsterdam 11 juni 1995
namen neven en nichtendag Amsterdam 11 juni 1995

 

Een deel van de verloop stamboom staat op: www.lichtenbelt.com

En: www.genealogieonline.nl/parenteel-verloop 

(Op deze site zijn alle persoonsgegevens (namen/geboortes, etc.) van na 1915 afgeschermd i.v.m. privacy.) 

De Verloop Stichting (opgericht 1911) beheert een bestand met de stamboom van de Familie Verloop teruggaand tot
Claesz Fredericksz. Verloop, geboren 1629.
De adressen van de nog in leven zijnde nazaten van Hendrik Verloop (waarnaar de Stichting vernoemd is) worden ook hierin bijgehouden. In 2015, en wellicht al in 2013, komt de familie Verloop weer in aanmerking voor een herdruk van het in 1990 uitgebrachte 'Blauwe boekje' van het Centraal Bureau voor Genealogie.


  

Frans Verloop is in Pretoria gaan zoeken naar het graf van Cornelis Willem Verloop (blz 52 van het familieboek) die op 12 okt 1893 in Pretoria overleden is. Hij was hoogst waarschijnlijk de eerste Verloop in Zuid-Afrika. Het graf is nog in een merkwaardige goede toestand na 113 jaar.

Speech gehouden door Ernst Verloop op de paaswandeling in 2002 o.a. over de geschiedenis hiervan:

"Onze onvolprezen gastvrouw Lidy heeft Marina, Fuus en mij als jury benoemd en ons 2 opdrachten gegeven:
Een onderzoek in te stellen naar de geschiedenis van de Paaswandeling van de familie Verloop en om de mooiste 3 eieren uit te zoeken. Beide opdrachten waren zwaarwegend en hebben ons veel hoofdbrekens bezorgd. Laat ik beginnen met de Paaswandeling. We hebben talloze bronnen geraadpleegd en bestudeerd, zoals de geschiedenis van de familie Verloop, uitgave van 1900 en de aanvulling daarop uit 1912; het blauwe boekje uit 1990, de prachtige website van Jan Willem, een groot aantal fotoalbums en tenslotte een aantal diepte-interviews met enige familie-leden van over de 70 jaar. Ondanks onze wijdvertakte inspanningen was het uiteindelijke resultaat helaas vrij bedroevend. We hebben geen enkel schriftelijk document weten te ontdekken en de resultaten van de interviews met de 70 plussers waren jammer genoeg erg vaag en dikwijls tegenstrijdig. Toch zijn er een aantal onomstreden feiten waarvoor wij kunnen instaan, boven water gekomen, die ik graag wil noemen: allereerst hebben we een menukaart ontdekt ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van oma Verloop uit 1932 waarop een foto prijkte van een groot Paasvuur op het grasveld voor Jagtlust met in totaal 12 familie-leden.

Dan stond er - heel lang geleden - bij mijn ouders, veilig op de hoogste plank van een kast een soort heilig ei. Eens per jaar, met Pasen, werd dit ei te voorschijn gehaald en mochten wij er van een afstand voorzichtig naar kijken. Het was gemaakt voor een Paaswandeling in de begin-jaren 20 door oom Johan Pleines en gaf een nauwkeurige weergave van Jagtlust in fraaie kleuren, die in de loop der jaren steeds fletser werden. Begin 50-tigerjaren was het er nog maar daarna is het helaas op een onbekend tijdstip verloren gegaan.

In 1927 leidde de Paaswandeling langs Elst, Amerongen en Leersum tot een bezoek aan het graf van Nellestein, een prehistorische plaats waar de dondergod Donar werd vereerd. In 1946 werd de eerste na-oorlogse Paaswandeling gehouden met 36 deelnemers en in 1949 telde het gezelschap 37 familie-leden. Een duidelijke jaarlijkse regelmaat in de wandelingen hebben wij niet kunnen constateren. Wel dat de Paaswandeling zo af en toe op Pinksteren plaats vond. Een verklaring voor dit verschijnsel hebben we niet aangetroffen. Soms vond de wandeling - bij wijze van uitzondering - buiten de provincie Utrecht plaats. In ons onderzoek werd bijv. Nistelrode, 't Kopje bij Haarlem en Oudorp vermeld. Tot zover de belangrijkste resultaten van onze bevindingen.

Lidy haalt graag de opmerking van Lange Wim aan die altijd zei dat de Verlopen niet familie-ziek waren, maar wel graag elkaar van tijd tot tijd weer eens zagen. Ik geloof dat wij daarom Lidy erg dankbaar mogen zijn dat zij - na een erg langdurig interregnum - de familie traditie van een Paaswandeling weer in ere heeft hersteld."

Toegevoegd aan het familie-archief: Het boekje 'Na Verloop van tijd' Vier generaties Verloop in dienst van de Utrecht, AMEV en Fortis, 1999 - Joan van der Wyck, Martin van den Akker.

Jan Willem Verloop
Baambrugge, 9 dec 2011