de Volkskrant, 30 september 1996


 
 

NET-VANDALEN RUKKEN OP

 Internet is de afgelopen weken steeds vaker en massaler het doelwit van digitale vandalen. Na de vernielingen die aangericht werden op de homepages van het Amerikaanse ministerie van justitie en de inlichtingendienst CIA waren vorige week de newsgroups aan de beurt. De newsgroups, ook wel Usenet genoemd, vormen het discussiedeel van Internet waar gebruikers over duizenden onderwerpen van gedachten kunnen wisselen. Een onbekende dader heeft vorige week naar schatting vijfentwintigduizend berichten uit de newsgroups gewist. De vandaal richtte zich daarbij vooral op discussies over en door moslims, joden, feministen en homo`s. De dader maakte gebruik van een gat in de beveiliging bij een Internet-provider. Een groot deel van de berichten is middels een snel uitgevoerde reddingsoperatie later weer teruggezet.
 Het vandalisme lijkt deel uit maken van de snel om zich heen grijpende verloedering van Usenet. Daarbij gaat het nu eens niet om porno maar om mensen die zich weinig gelegen laten aan de omgangsregels, oftewel de nettiquette. Voorbeelden van die nettiquete zijn `regels` dat in een discussie alleen maar bijdragen geplaatst mogen worden die relevant zijn voor het onderwerp dat de newsgroup bestrijkt en dat gebruikers met het plaatsen van commerciele berichten uiterst terughoudend zijn. In de praktijk lijkt een aanzienlijk deel van de snel groeiende groep nieuwe gebruikers zich weinig van die regels aan te trekken. Vooral het plaatsen van kettingbrieven met het doel via pyramide-schema`s snel rijkdom te vergaren, breidt zich als een olievlek uit. Met als gevolg dat een discussie over bijvoorbeeld chemo-therapie voor meer dan de helft gevuld blijkt te zijn met berichten die zelfs in de verte niets met het onderwerp te maken hebben. Ander notoire vervuilers zijn bijvoorbeeld exploitanten van sexlijnen die hun advertenties plaatsen in elke newsgroup waar het woord sex in voorkomt zodat gebruikers in een discussie over de gevolgen van seksuele mishandeling dagelijks getrakteerd worden op berichten van `hitsige tienermeisjes` die `alles` doen op een bepaald telefoonnummer.
 Een aantal systeembeheerders heeft de strijd aangebonden tegen dergelijke ongepaste berichten en verwijderen deze. De verwijderingen roepen op hun beurt weer verzet op van lieden die het net juist voor commerciele doeleinden willen gebruiken. Zij noemen de verwijderingen, oftewel cancels, illegaal omdat op het net immers vrijheid van meningsuiting heerst. De discussie vertoont enieg overeenkomst met het debat over ongewenst reclamedrukwerk, met als enig verschil dat op Internet geen `Nee - Nee`-stickers verkrijgbaar zijn.
 Een week voor het massaal verwijderen van de berichten vond juist een tegenovergestelde actie plaats. In het kader van elektronische stammenoorlog, oftewel flame-war, werden verschillende newsgroups overspoeld door duizenden berichten met als effect dat elke discussie onmogelijk werd gemaakt. Deze tactiek werd aan het begin van de zomer als eerste toegepast door aanhangers van Scientology die zo een einde wilde maken aan de discussie over de omstreden praktijken van deze sekte.
 Optreden tegen dergelijke digitale terreur is nauwelijks mogelijk aangezien er geen wetten zijn die dit gedrag verbieden. Tot voor kort sloten providers dergelijke gebruikers af maar ook dat biedt weinig soelaas meer sinds de opkomst van providers die dergelijke `net-abusers` juist als een potentiele markt beschouwen en ze tegen betaling toegang bieden.
 Het vandalisme toont ook een verschuiving aan in de mentaliteit van hackers. Toen de hacker-cultuur in de jaren tachtig opbloeide was het een ongeschreven wet dat er in gekraakte systemen geen schade aangericht mocht worden. Of althans niet op grote schaal en niet aan het systeem zelf. Daarom wordt de meester-hacker Kevin Mitnick die vandaag in de Verenigde Staten officieel in beschuldiging wordt gesteld wegens overtreding van veertien wetten, waaronder het illegaal kopieren van software, nog steeds als een held beschouwd. De als ongrijpbaar bekend staande 33-jarige Mitnick werd vorig jaar gearresteerd na een van de meest intensieve opsporingsonderzoek uit de geschiedenis van de FBI. Mitnick en zijn aanhangers beschouwen hacken als een sport. De nieuwe generatie hackers die aan het firmament verschijnt heeft daar geen boodschap meer aan. Voor hen is hacken een manier om je zin door te drijven, ongeacht de gevolgen voor anderen.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home