ONLINE KRANT VOORAL REGIONAAL

 De schrijvers Joost Zwagerman, Tessa de Loo en Jan Brokken zitten op de Antillen. Dat valt te lezen in de zaterdag-editie van Amigoe, een Antilliaanse krant die zich op Internet presenteert als `the other Dutch newspaper` en volgens eigen telling gemiddeld zo`n honderd lezers per dag trekt. Iedere avond om negen uur Nederlandse tijd wordt een selectie uit de krant op het net gezet, zoals bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over de Boekenweek die afgelopen zaterdag aanving. De opmaak is sober - zonder foto`s - maar effectief. De voorpagina bevat samenvattingen van de Nederlandstalige inhoud. Ge‹nteresseerden kunnen ook de integrale versie van de artikelen lezen.
  Amigoe is een mooi voorbeeld van wat een krant met Internet kan doen: onbereikbaar nieuws onder handbereik brengen. De paradox van Internet is misschien wel dat het in de global village niet meer gaat om wereldnieuws waar alle media de consumenten dagelijks mee overspoelen maar om juist om het lokale nieuws dat anders niet vernomen kon worden.
  Limburgers bijvoorbeeld die over Nederland of de rest van de wereld uitzwermen maar toch willen weten wat er in hun thuishaven gebeurt kunnen terecht bij de regionale krant De Limburger. Ook hier een beknopt overzicht en een selectie van complete artikelen. De lezers die hun meningen kunnen achterlaten zijn enthousiast. Zo schrijft Geert Lauf: `Fantastisch, iedere dag kan ik vanuit Engeland het nieuws van mijn omgeving in Noord-Limburg lezen. Mijn ouders van 71 en 70 staan ervan versteld dat ik met nieuws van thuis kom dat ze zelf nog niet gehoord hebben. "Ja maor gij zit toch in Engeland ? Hoe kunde gij det nou weten ??"`
  Net als de meeste andere kranten presenteert De Limburger de mogelijkheid om deel te nemen aan discussies, bijvoorbeeld over de vraag of het net uiteindelijk de papieren kranten zal verdringen. De lezers menen in meerderheid van niet. Naast de actuele verhalen is er de mogelijkheid om op trefwoord in het archief van het afgelopen jaar te zoeken.
  Brabantse lezers worden nog beter bediend want die kunnen kiezen uit De Stem, het Brabants Nieuwsblad en het Eindhovens Dagblad. Laatstgenoemde was overigens de eerste Nederlandse krant die het net op ging. Volgens eigen telling maken er dagelijks zo`n vierhonderd mensen gebruik van. De krant biedt niet alleen een overzicht van het actuele nieuws maar laat ook zien wat er de afgelopen week in de krant stond. De krant kent bovendien als extra service online dossiers waarin bijvoorbeeld de achtergronden van het conflict in de Balkan wordt uitgediept.
  Van de landelijke kranten zijn ook de Telegraaf en NRC Handelsblad op het net te vinden. De Telegraaf pakt daarbij het meest uitgebreid uit, met foto`s en een groot deel van de inhoud. NRC Handelsblad presenteert een selectie uit het dagelijks nieuws en trekt daarmee volgens eigen zeggen drieduizend bezoekers per dag. Bovendien is er de mogelijkheid om te zoeken in een database met filmrecensies.
  De jongste loot op Internet is het Katholiek Nieuwsblad dat zichzelf afgelopen week op het net presenteerde. De krant is wegens liquiditeitsproblemen inmiddels afgezakt tot weekblad maar ziet met de introductie op het net toch nog kans een feestelijk tintje te geven aan het twaalfenhalf jarig jubileum. Als enige maakt de krant van geluid: onder de knop Welkom klinkt een Engelstalige meisjesstem die wel erg afgemeten `welcome` zegt. Echt storm loopt het nog niet: 120 bezoekers sinds 3 mei.
 

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home