de Volkskrant, 20 januari 1996

NIEUW KORT GEDING SCIENTOLOGY

 De Scientology-sekte spant opnieuw een kort geding aan tegen Internetproviders en de schrijfster Karin Spaink. Vorige maand trok de sekte zich op het laatste moment terug uit een zelfde procedure. Volgens de advocaat van de gedaagden, mr P Bakker Schut, is er sprake van een bewuste tactiek om de verdediging zoveel mogelijk op kosten te jagen. Scientology is onder meer berucht omdat deze strategie vaker wordt toegepast op tegenstanders.

Het conflict met Scientology draait om de openbaarmaking van een aantal teksten van de omstreden sekte door tegenstanders. Scientology stelt het auteursrecht op die teksten te bezitten. De tegenstanders bestrijden dat aangezien de teksten zijn gebruikt als bewijs in een rechtszaak in de Verenigde Staten en als gevolg daarvan openbaar zouden zijn. Een juridische procedure over die kwestie loopt nog. De Internetproviders menen dat zij niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de uitlatingen van individuele gebruikers.

Opvallend is dat de juridische procedures in Nederland worden aangespannen door buitenlandse vestigingen van Scientology. Dat maakt het voor de tegenstanders lastig eventuele schade en proceskosten te verhalen. De advocaat van de sekte, mr R. Hermans, verwijst voor commentaar niettemin steevast naar de Amsterdamse vestiging van Scientology. Daar was niemand voor commentaar te bereiken omdat de telefoonaansluiting is opgeheven. Een datum voor het kort geding is nog niet vastgesteld.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home