de Volkskrant, 23 september 1996


 
 

CIA HOMEPAGE GEKRAAKT

 Zweedse hackers hebben vorige week woensdag de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zwaar in verlegenheid gebracht door de homepage van de spionagedienst op Internet te kraken. ,,We willen maar een ding zeggen: Stop met liegen Bo Skarinder!`` kalkten de hackers op de aangepaste pagina. Bo Skarinder is een Zweedse officier van justitie die optreedt in een vorige week aangevangen proces tegen een aantal hackers. De hackers veranderden verder de naam van de dienst in Central Stupidity Agency en brachten verwijzingen aan, zogeheten hyperlinks, naar op het net aanwezige hackers-informatie en de online versie van het naaktblad Playboy. Als visitekaartje werd de naam van hackersclub `Power Through Resistance` achtergelaten.
 In reactie op de kraak bezwoer de CIA dat de hackers geen toegang hebben gehad tot geheime documenten. Niettemin hebben de hackers wel toegang gehad tot de computer waarop openbare informatie staat opgeslagen als persberichten en het vaak geraadpleegde CIA World Fact Book. De dienst werd donderdag van de kraak op de hoogte gesteld door het televisiestation CNN dat een anoniem telefoontje had ontvangen waarin Zweedse hackers de verantwoordelijkheid opeisten. De inlichtingendienst sloot daarop de homepage met alle bijbehorende informatie af. Ondanks toezeggingen dat de homepage snel weer beschikbaar zou zijn, bleek de CIA dit weekeinde nog steeds niet via het net bereikbaar.
 Waarom de Zweedse hackers juist de CIA als doelwit hebben gekozen is onduidelijk. Vermoedelijk is de actie bedoeld om de aandacht te vestigen op de rechtszaak tegen een uit tieners bestaande groep Zweedse hackers die reeds in 1991 werden gearresteerd maar vijf jaar op een proces moesten wachten.
 De toegepaste methode lijkt sterk op een soortgelijke hackers-actie die precies een maand eerder werd ondernomen tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie. De naam van het departement werd toen op de homepage veranderd in Unjustice, bij de CIA werd de dienst benoemd tot Unintelligence Agency. Verschil is wel dat bij justitie de daders onder meer hakenkruizen en discriminerende leuzen aanbrachten.
 Het kraken van homepages is onder meer mogelijk omdat Internet een verre van veilig computernetwerk is. De hoofdoorzaak hiervoor is dat het netwerk is opgezet meet een zeer open structuur omdat geen van de eerste gebruikers de noodzaak kende gegevens te verbergen. Naarmate het netwerk groeide, nam ook de behoefte aan beveiliging toe. Die beveiliging staat echter vaak op gespannen voet met de openbaarheid. Alles op slot draaien is geen oplossing omdat dan immers ook niemand meer toegang heeft tot de openbare informatie. De constructies die bedacht worden om openbaarheid en beslotenheid met elkaar te verenigen zijn vaak dermate complex dat er alsnog gaten in de beveiliging vallen. Bovendien is het beveiligen van computersystemen een arbeidsintensief karwei waar nog steeds pas aandacht aan wordt besteed als het te laat is.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home