de Volkskrant, 12 februari 1996

DUKE NUKEM CONCURREERT MET DOOM

 Het computerspel is krap een week geleden uitgekomen maar nu reeds uitermate populair. Duke Nukem 3D verenigt in zich zo`n beetje alle goede elementen uit de computerspelletjes die de afgelopen tien jaar verschenen: het is extreem gewelddadig, ronduit seksistisch en uitermate verslavend. Daarnaast maakt het gebruik van nieuwe technieken die de speler een ongekend grote bewegingsvrijheid geven in een bijna volledig drie-dimensionale ruimte. In spelletjestermen laat het zich het best definieren als `Leisure Suit Larry meets Doom`.

 Duke Nukem, het derde deel in een reeks, wordt op de markt gebracht door Apogee, een bedrijf dat aanvankelijk samenwerkte met de makers van de spelklassieker Doom. Terwijl de laatsten nog werken aan Quake, de reeds lang beloofde opvolger van Doom, heeft Apogee nu Duke Nukem uitgebracht met een groot deel van de special effects die Quake ook zal bevatten. Zo zijn er onderwaterscenes en kan de speler in alle richtingen bewegen, kijken en schieten. Zoals elk goed spel bevat het een multi-player optie waardoor meerdere spelers via een netwerk met elkaar kunnen spelen. Een ingekorte versie van het spel is gratis via Internet te bemachtigen.
 Anders dan Doom bevat Duke Nukem veel humor. Op een tv-scherm in een louche bar die bezocht moet worden is de achtervolging van O.J. Simpson te aanschouwen. Ook zijn er spiegels in het spel aangebracht. Wie daar in kijkt ziet zichzelf en hoort een stem zeggen: `Damn, I look good!` En als er te lang getalmd wordt met spelen klinkt uit de luidsprekers verwijtend `What are you waiting for? Christmas?` In een van de speelhallen waar het scenario naar leidt, staat een spelletjesautomaat opgeteld waar hetzelfde spel op te zien is. Als getracht wordt dat te gebruiken, merkt het apparaat verveeld op dat het nu niet de tijd is om met jezelf te spelen. Er zitten meer van dergelijke trucs in. Zo is er de mogelijkheid om in de bioscoop een projector te starten waarna er een seksfilm op het doek verschijnt. Veelzeggend voor de verhouding tussen computeramusement en filmindustrie is dat er geen hond in de bioscoop zit. Bovendien bevat het de aangename mogelijkheid om praktisch elk object wat in het spel voorkomt stuk te schieten.
 Het aanwezige seksisme zal ongetwijfeld tot protesten leiden en lijkt met dat doel ingebouwd. Geen betere reclame voor een spel dan een omstreden status. In de rosse buurt waar de speler doorheen waart, dansen showgirls op tafel en als de speler hen een paar dollar aanreikt tonen ze hun blote borsten. Wie ze uit balorigheid toch maar doodschiet, merkt dat er pardoes monsters tevoorschijn komen. Het enige andere type vrouw dat voorkomt zijn geknevelde blanke slavinnen die kermen om een genadeschot. 
 Tekenend voor de verwachtingen die de makers van het spel hebben is de verwijzing naar Doom die is aangebracht. In een van de kamers ligt de hoofdpersoon uit dit veelgeprezen spel dood op de grond. `That`s one doomed space marine,` zegt een droge commentaarstem.
 Geheel terecht is dat sarcasme niet. Duke Nukem 3D is satirischer maar mist daardoor het angstaanjagende karakter van Doom. Geheel in de stijl van Apogee is het ook kinderachtiger. Zo lang Quake er echter nog niet is, doodt het op een aangename manier de tijd.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home