de Volkskrant, 20 november 1995

NET ECHT: ALT.CULTURE.NET-VIKING

 Internet is als een grote zee die nog niet in kaart gebracht is. Het is een gebied vol onbekende schatten die er om schreeuwen geplunderd te worden. Dat is in het kort de officiële filosofie van de Net.Vikings, een club stoere doch tedere macho`s die op het net de viking-cultuur nieuw leven inblazen. Zoals de Vikingen de eerste Europeanen waren die de Nieuwe Wereld ontdekten, zo trachten de Net.Vikings het net te verkennen en de aanwezige informatie te bemachtigen.
 De Net.Vikings vormen, wellicht zonder het zelf te beseffen, een soort straattheatergroep op de digitale snelweg. Hun pose is een persiflage op alle opgeklopte taal die over het net zoemt. Ze proesten om de cult-status van het net en vooral om degenen die daar een - commercieel - slaatje uit trachten te slaan dan wel er maatschappelijke status aan denken te ontlenen. De humor waar de groep op drijft is zo specifiek aan het net gebonden dat het vrijwel onbegonnen werk is dit naar een ander medium te vertalen. Net.Vikings kunnen alleen maar bestaan bij de gratie van het net. Ze kennen elkaar slechts via elektronische contacten en hun gedragingen worden bepaald door de mogelijkheden die het net biedt. Geheel in de stijl van de vele subculturen die op het net bloeien, hebben ze een eigen taal en symboliek. Het verschil is dat Net.Vikings zelf toegeven dat die cultuuruitingen nergens op slaan.
 De vikingen houden zich op in de eigen newsgroup alt.culture.net-viking, waar ze op samenzweerderige toon sterke verhalen uitwisselen over hun daden en vooral plannen smeden om plunderacties uit te voeren. Hun voorkeur gaat daarbij uit naar lieden die nogal gewichtig doen over hun eigen subcultuur. Zo stelde ene Frith begin augustus voor om een `raid` uit te voeren tegen alt.gothic, de groep waar liefhebbers van de gelijknamige muzieksoort en life-style deze onderwerpen uitentreuren met elkaar bediscussiëren. `We kunnen ze makkelijk pakken want die lui besteden al hun tijd aan de vraag of wat ze eten, drinken en wat dies meer zij, wel Gothic is. Dus zullen ze ons pas opmerken al het te laat is.` De kwaadaardige oproep van Frith is daarbij voorzien van een post scriptum die typisch is voor de Net.Viking-cultuur: `Is een Ford Tempo eigenlijk wel geschikt voor een Viking?` Waarop een discussie ontstaat over de vraag of de Gothen niet op de een of andere manier iets met Vikings te maken hadden in het verleden. Een van de Viking-hoofdmannen, Snorri Abrahamsen, rekent af met dat misverstand door er op te wijzen dat Vikingen geen eye-liner gebruiken en hun haar niet zwart verven. Bovenal: `Net.Vikings feesten, drinken, vechten en vrijen. Gothen friemelen met hun haar, nippen wijn en bedrijven een door schuldgevoel beheerste, onbevredigende, coitus die ze vergezeld laten gaan door zelfverminking.` Dat laatste verwijst naar de voorkeur van Gothen om ringetjes door hun lichaamsdelen te halen.
 Echt succesvol is de plundertocht overigens niet geweest want er is geen schat aan informatie bemachtigd. Daarbij moet aangetekend worden dat de meeste plundertochten niets opleveren. De manier waarop zo`n `raid` wordt uitgevoerd is typisch voor de Net.Viking-cultuur. Een of meerdere vikingen vallen een nietsvermoedende newsgroup binnen, brullen wat krijgshaftige taal en zeggen dat ze niet weg zullen gaan voordat aan hen de FAQ-lists zijn overhandigd. Een FAQ-list is een overzicht van basisinformatie aangaande het betreffende discussieonderwerp. De strategie heeft tot nu toe slechts bij twee newsgroups gewerkt: alt.food.fat-free en de esoterische discussiegroep alt.oobe.
 De Net.Vikings hebben een eigen homepage, al heet dat in hun terminologie natuurlijk een fjord, waar een verzameling memorabilia voor Vikingen staat opgeslagen. Het is overigens niet noodzakelijk om Scandinavische wortels te hebben om een Net.Viking te kunnen worden. Iedereen die zich de bijbehorende life-style, zoals bier drinken, aanmeet kan zich er zelf toerekenen. Maar omdat Vikingen in volledige vrijheid - en vooral zelfspot - geloven is eigenlijk zelfs dat niet nodig.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home