de Volkskrant, 11 november 1995

CONTROVERSE OVER VACATURES OP HET NET

 De Rotterdamse databank Spirit heeft vorige week aangifte gedaan van `diefstal van computerbestanden` door concurrent Internet Providers Rotterdam. De laatste heeft bestanden uit de vacaturebank die Spirit via Internet exploiteert, gekopieerd om die vervolgens onder eigen naam aan te bieden.
  Als reactie hierop stuurde Spirit dinsdag een ronkend persbericht rond waarin de directeur van IPR, W. Verbrugh, persoonlijk van diefstal werd beschuldigd, evenals de stichting Digitaal Werknet Nederland onder wiens vlag hij de gekopieerde bestanden aanbood. Verbrugh spande daarop een kort geding aan wegens laster, dat komende donderdag dient. Sindsdien zwijgt Spirit in alle talen en verwijst voor reacties naar haar advocaat, die echter evenmin opheldering kan verschaffen. Duidelijk is wel dat de zaak minder eenvoudig ligt dan Spirit meent. Verbrugh stelt zich op het standpunt dat vacatures niet auteursrechtelijk beschermd zijn. `In tal van krantjes wordt dergelijke informatie gekopieerd. Waarom zou dat dan niet via Internet mogen?` Feit is dat nergens in de openbare informatie een clausule is te vinden die verdere verspreiding verbiedt. De betreffende informatie wordt aan Spirit beschikbaar gesteld door het plaatselijk arbeidsbureau. `Wij hebben IPR geen toestemming verleend de informatie over te nemen,` stelt R. Scholtes van het RBA. Hij geeft wel toe dat iedereen vrij over dergelijke informatie kan beschikken. Verbrugh beweert dat hij mondeling toestemming gekregen heeft van het Arbeidsbureau. `Doe er mee wat u wilt, zeiden ze. `Zolang het ons maar geen geld kost.` Logisch want het arbeidsbureau heeft er immers belang bij dat die informatie op zo groot mogelijke schaal verspreid wordt.` Bij het Landelijk Bureau Arbeidsvoorziening weet men evenmin of vactaureinformatie auteursrechtelijk beschermd is. De juridische afdeling heeft de zaak nog in onderzoek.
  Duidelijk is wel dat Spirit schade ondervindt van de kwestie. Het door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde bedrijf ontvangt van het arbeidsbureau een vergoeding voor het on-line brengen van de informatie. Om hoeveel geld het gaat wil het arbeidsbureau niet vertellen. Daarnaast werft Spirit sponsors voor de exploitatie van de databank. Op het moment dat derden dergelijke informatie gratis verspreiden, komen die geldstromen in gevaar. De lachende derde in het conflict is het arbeidsbureau. Daar begint men zich te realiseren dat in plaats van te betalen voor het beschikbaar stellen van de vacatures er wel eens geld voor gevraagd voor kan worden. De rap in aantal toenemende commerciële informatie-aanbieders hebben immers als probleem dat ze wel iets te bieden moeten hebben.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home