DE NEP VAN TELEWEB

 `Wereldprimeur! Internet via de tv!` De Rotterdamse informatiedienst Spirit kondigt al een paar maanden aan dat ze via de lokale teletekst-service toegang tot het wereldwijde computernetwerk gaat verzorgen. Vorige week werd de dienst dan eindelijk in gebruik genomen. Het resultaat is nog erger dan de aankondigingen deden vermoeden. De gebruiker voelt zich minstens als een blinde in de bioscoop bij de vertoning van een stomme film. De techniek, Teleweb geheten, maakt gebruik van de combinatie telefoon en teletekst. Door een speciaal nummer te draaien, krijgt de gebruiker een `eigen` teletekstpagina toegewezen. Op dat scherm verschijnen teksten die door een computer van Internet opgehaald worden. Waar normaal met de muis of cursor `geklikt` kan worden, verschijnt op deze manier een getal. Vervolgens kan door het indrukken van de cijfertoetsen zogenaamd over het net gesurfd worden. In de praktijk werkt dat nauwelijks. Spirit heeft er namelijk voor gekozen om de toegang tot het net te beperken tot het World Wide Web, het meest grafische deel van Internet. De teleteksttechniek kan de volop aanwezige plaatjes echter niet tonen. Daardoor gaat nogal wat essentiële informatie verloren.
 De keuze om de dienst op het Web te concentreren is opmerkelijk omdat Internet ook een dienst kent die zich vrijwel volledig op tekst richt. Maar de naam van deze dienst, `gopher`, ronkt waarschijnlijk te weinig voor de opgewonden persberichten die al maanden rondgestuurd worden. Elektronische post kent het systeem niet en evenmin de optie om discussies te volgen. Terwijl dat toch de twee meest interessante toepassingen van het net zijn. Bovendien is het met Teleweb niet mogelijk om zelf informatie aan het net toe te voegen. Dat leidt tot absurde situaties. Bijvoorbeeld als de Internet Movie-database via het televisiescherm wordt opgeroepen. Het blijkt onmogelijk om daar vervolgens ook maar één titel in op te zoeken. Dat vereist namelijk een toetsenbord. Internet via de televisie komt daarmee in aanmerking om tot een van de meest nutteloze technische ontwikkelingen van de eeuw benoemd te worden. Daarnaast kan verwacht worden dat het toch al welig tierende onbegrip rond het net alleen maar versterkt wordt. Geïnteresseerden die louter langs deze weg met het net kennis maken kunnen niet anders concluderen dan dat het een waardeloos, onbegrijpelijk en nauwelijks functionerend systeem is. Het meest trieste van de service is wellicht wel dat het Internet degradeert tot een passief consumptiemedium als televisie. Terwijl het aardige van het net juist was dat het die beperkingen van de televisie overwint door de actieve deelname van alle gebruikers. De Rotterdamse dienst is daarmee als een vliegtuig waar de vleugels vanaf zijn gebroken.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home