PSYCHIATER ONLINE

 `Ik ben een veertienjarig meisje en voel me aangetrokken tot een klasgenote. (...) Ik heb nog nooit verkering gehad met een jongen. Wat moet ik doen?' De bekentenis lijkt zo geplukt uit de problemenrubriek van een meisjesblad. Het is een van de voorbeelden die te vinden zijn op het nieuwste snufje van Internet: Shrink-Link, een on-line psychotherapeutische praktijk. Zes psychologen en een psychiater zitten in New York klaar achter hun computer om vragen te beantwoorden. Opmerkelijk is dat het allemaal vrouwen zijn, gespecialiseerd in vrouwenvraagstukken, aangezien Internet te kampen heeft met een zeer onevenredig aantal mannelijke gebruikers. Alhoewel die wanverhouding in de Verenigde Staten in hoog tempo aan het verdwijnen is omdat steeds meer vrouwen het net ontdekken. `Deze service is geen vervanging van het gewone consult en is wellicht niet geschikt voor iedereen. Niettemin is het een manier om aandacht te krijgen van een team van specialisten voor JOUW probleem.'
 Wie een probleem heeft en in staat is dat in minder dan tweehonderd woorden te formuleren kan vragen stellen aan de specialisten. Het antwoord wordt gegarandeerd geleverd binnen drie dagen, maar meestal binnen 24 uur. De adviezen, die overigens in de gegeven voorbeelden net zo'n hoog meisjesbladen-gehalte blijken te hebben, zijn niet gratis. Het stellen van een vraag kost twintig dollar te betalen met een credit card waarvan het nummer gefaxt kan worden omdat het vanwege onderscheppingsgevaar niet verstandig is daarvoor het computernetwerk te gebruiken. Maar voor dat geld heb je dan ook te maken met professionals die normaliter tweehonderd dollar vragen voor drie kwartier luisteren, aldus de wervende tekst. Of de dienst succesvol zal zijn is nog maar de vraag.
 Voor wie geen geld kan of wil spenderen zijn er voldoende alternatieven op het net. Een kenmerk van het medium is immers dat het deels fungeert als verzamelplaats voor zelfhulpgroepen en deskundigen die gratis advies geven. De veertienjarige had haar `probleem` bijvoorbeeld net zo goed kunnen voorleggen in: soc.support.youth.gay-lesbian-bi, een discussiegroep die grotendeels wordt bevolkt door leeftijdsgenoten die met exact dezelfde vragen worstelen maar zo vriendelijk zijn de gevonden antwoorden gratis aan elkaar door te spelen. De openbare discussie is zelfs gemodereerd om te voorkomen dat homohaters en pederasten de sfeer bederven.

Francisco van Jole


NB: Deze tekst bestaat uit ongecorrigeerde kopij en is eigendom van Francisco van Jole. Er is geen enkele garantie dat tekst en publikatiedatum overeenstemmen met de gedrukte versie. Gedrukte artikelen zijn op te vragen bij de documentatiedienst van de Volkskrant. Verdere verspreiding of gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Geraadpleegde bronnen

Home